Folkhälsoinstitutet = ett missbruksproblem

Det finns många problem inom missbruksområdet. Ett av dessa är att inkompetens förefaller vara särskilt hyllat, jag har själv kunnat notera det i behandlingar jag fått där det varit allt för uppenbart att socionomen var inkompetent om såväl missbruk som vad som krävs för att bryta ett missbruk. Numera märker jag det mest från olika myndigheter och intresseorganisationer inom missbruksområdet. Ett av dessa exemplen skrev DN om igår.

DNs artikel handlade om Folkhälsoinstitutet, det är en myndighet som värnar särskilt mycket om att missbruksområdet ska gripas an med inkompetens (jag tror att det har något med att göra att det är viktigast att det finns jobb i Östersund där FHI ligger än att missbruksområdet hanteras professionellt). På FHI hade någon  glad byråkrat fått för sig att par-/familjeterapi förmodligen kunde behandla missbruksproblemen kring spelberoendeproblematik. Familjeterapi har t ex vid ungdomars alkohol- och narkotikamissbruk visat sig kunna vara en framkomlig väg, även om det som alltid vid behandlingsmetoder inte är entydigt så. Hur tankegången gick mellan ungdomars tidiga missbruk och hur familjeterapi kan inverka där och hur det överförs till vuxna spelberoende är inte helt klart för någon utomstående, men det vet de säkert i Östersund. Kanske var det så att de fokuserade på ”par-biten” och antog att spelberoende är ett resultat av dåligt fungerande äktenskap och där en spelberoende flyr denna psykologiska problematik med spelandet, hur tankegångarna gick kring detta vet man nog bara på FHI i Östersund. Men prova detta ville man och ett antal miljoner investerades i ett försöksprojekt vid Socialförvaltningen i Stockholm. Hur det kommer sig att man där tyckte att tankegångarna var kloka vet nog bara socialarbetarna i Stockholm, jag antar att det handlar om någon brist vid valfri socionomutbildning.

Men ett antal individer med spelberoende utsattes för detta experiment. Resultatet sammanfattas i en rapport som Karolinska institutet gjort. Där framkommer:

  • Metoden är inte effektiv för par och familjer som primärt sökte behandling för spelproblem.
  • Behandlarna har bristande kunskap om spelberoende.

Så förvånande. Metoden fungerande inte. Behandlarna var inkompetenta. Experimentet med människors liv i Stockholm hade misslyckats. Så vad gör då människorna i Östersund? Jo, med jämtländsk logik säger Marie Risbäck, ansvarig avdelningschef på Folkhälsoinstitutet till DN:

Ansvaret för eventuella statliga pengar ska flytta till Socialstyrelsen och det här blir ett övergångsår. Det fanns pengar, så vi bestämde oss för att fortsätta.

Metoden fungerar inte. Den hjälper inte de som har tro och hopp om att få hjälp. Personalen är inkompetent. Men det struntar man i, man fortsätter. Vad är väl ett människoliv värt när Folkhälsoinstitutet har pengar och Socialtjänsten i Stockholm struntar i individen så länge de får pengar från FHI?

Så här fungerar svensk missbrukarvård. Och ett stort problem är att ingen politiker vågar ta det enda kloka beslutet i denna soppa och börja med att lägga ned Folkhälsoinstitutet. Handlar det om jobben i Östersund är det väl bara att köpa in lite renar som Marie Risbäck och de andra vid FHI kan valla omkring lite där uppe i fjällen. Då skadar de åtminstone inte människor.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Folkhälsoinstitutet = ett missbruksproblem”

  1. Ja, FHI är ett problem. Hörde att deras pengar till preventions- och andra projekt var rena löjan, bland annat hade de anslagit pengar till Rotary som skulle producera en ”informationsfilm” om narkotikamissbruk. Jo tjenare.

    Vi saknar dig på fejan förresten!

    1. Det är rena rama vilda västern där uppe! Tycker iofs att de är dåliga som inte ger pengar till RNS för att producera en informationsfilm. Ska nog skriva ett inlägg i kväll som kan tjäna som inspiration till FHI!

      Mmm, Fejjan försvann i en anda av att allt är meningslöst. Än har jag inte nått dit med bloggen men jag ska nog klara av att nå den känslan här också! =) Fast det var ju lite trevligt att få kommentaren att ni (hmm, du och Maria eller?) saknar mig, lite som det där med att få höra vad de säger på ens egen begravning! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *