Det Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle inte vill du ska veta, eller?

Generalsekreteraren för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle Per Johansson går i en debattartikel på den egna propagandakanalen Drugnews (samma artikel även publicerad på organisationens hemsida). Det handlar om att cannabis enligt franska forskare är konstaterad som en gateway till tyngre droger, dvs det finns ännu ett stöd för gateway-teorin enligt Per Johansson.

Per Johansson som har läst studien, vilken man måste betala för att läsa så alla vi ”normala” människor kommer inte åt texten, bara sammanfattningen. Johansson intygar dock att forskningen är välgjord. Så då får vi anta att den även förklarar mekanismerna bakom denna gateway, är det som vissa djurförsök antyder så att cannabis rent biologiskt öppnar upp för tyngre droger, handlar det mer om psykologiskt lärande om uppskattade effekter eller handlar det om en social förklaring där man genom att cannabis är illegalt kommer i kontakt med andra individer som kan föra en vidare till tyngre droger? Det framgår inte, men eftersom forskningen är välgjord enligt Per JOhansson får vi anta att denna skriver om det väsentliga, vad denna relation orsakas av. Utan att vi vet vad som är orsaken, kan vi ju inte spekulera om orsaken.

Nu är det dock så olyckligt att det inte går att ställa frågan till vare sig den så kallade journalistiska produkten (som mer är propagandaorgan för IOGT och RNS) Drugnews eller till RNS. Ingen av dessa organisationer är för en demokratisk dialog, de tror inte på öppenhet, förmodligen för att de inte skulle klara av en öppen dialog.

Förmodligen är anledningen till att du inte kan kommentera hos vare sig RNS eller Drugnews, som brukligt är på andra motsvarande platser, den att de är rädda för vilken dialog de kan få, den kanske kan öppna ögonen på deras sponsorer och medlemmar. Här kan dock moralister kommentera vad jag skriver om RNS! Men vi är nog olika modiga och olika intresserade av demokrati och dialog.

För tänk om det är så att den vetenskapliga texten pekar ut just den sociala förklaringen till gateway-teorin, då vore det ju väldigt bra att legalisera cannabis för att minska skadeverkningarna (som andra droger ger upphov till), och DET är ju verkligen något som RNS inte vill ska komma fram. Låt oss anta att det är detta RNS och Drugnews vill dölja, varför skulle de annars inte vara för en dialog med ett kommentarsfält?

Fotnot: Sök i bloggen efter gateway så hittar du en artikel om forskning runt gateway-teorin.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *