Saklighet inget för föräldraföreningen FMN – 5 funna fel

Man skulle ju kunna tro att 2012 så är vi alla överens om att problem löses bäst om vi alla håller oss till sanningen och vad som är fakta och brett accepterad vetenskap. Det är visserligen inte enkelt, och det gäller i allra högsta grad den artikel som publicerades i Norrbottens-Kuriren där Föräldraföreningen mot Narkotika (FMN) intervjuades.

FMN är ju inte någon organisation som är känd för att stå för en vetenskaplig syn på missbruksområdet, och på sätt och vis gör de klart det i ovanstående artikel genom att konstatera ”Du kan aldrig läsa dig till den kunskap som FMN har”. Och det är ju sant eftersom FMN visar sig inte ha mycket kunskap.

Det är oerhört intressant att FMN börjar med att konstatera att det är en ny narkotikasituation i Norrbotten, tidigare fanns det enligt FMN narkotika i Boden, Piteå och Luleå men nu p g a nätdrogerna finns det narkotika i varje liten by i Norrbotten. I vart fall enligt Joel Lundberg som är rådgivare och informatör vid FMN i Norrbotten. Det här är självfallet inte sant, det har självfallet funnits narkotika i många många småstäder i Norrbotten tidigare, före nätdrogerna gjorde sitt intåg för lite drygt 5-6 år sedan. FMN har bara ingen aning om saker och ting, faktafel 1 alltså.

Faktafel 2 i artikeln kommer när FMN påstår att THC-halten i hasch ligger på 50 procent. Det gör den inte, även om cannabis rent generellt blivit starkare nu än på 60-70-talet. Faktafel nr 3 kommer direkt efter i den påföljande meningen där FMN kallar hasch, kokain och metamfetamin för hallucinogena droger. Det är de inte, det finns ingen annan utom FMN som klassificerar dessa droger som hallucinogena. Visst är det så att cannabis (där hasch ingår) under vissa förutsättningar kan ha hallucinogenliknande effekter för en del, men det gör ändå inte cannabis till en hallucinogen drog.

Faktafel fyra kommer som ett brev på posten när FMN börjar prata om skadeverkningarna. FMN påstår

”Bland annat raderar de, efter ett längre bruk, ut förmågan att tänka rationellt och utarmar hjärnans känslocentra, menar han. – Haschet förstör människor, en ny rapport visar att hasch är skadligare för hjärnan än heroin. Det ger oerhörda skador på intellektet.”

Detta är inte sant, och FMN har gravt misstolkat den forskning som finns om de kognitiva skadeverkningarna. Men det förefaller ju som att propagandamyndigheten FHI, Folkhälsoinstitutet, varit framgångsrika med sin desinformation i åtminstone vissa kretsar.

Faktafel fem handlar om en generalisering där FMN påstår att tidigare tog det tre år att utveckla ett beroende, nu går det, enligt FMN, på tre månader. Det finns ingen vetenskaplig källa bakom detta, hur lång tid det tar för en individ att uppfylla diagnoskriterierna för ett beroende är individuellt men dianogsmanualen utgår från ett tidsperspektiv om 12-månader.

Till sist, den här i bloggen kända Piteå kommun uppges i artikeln tillsammans med Älvsbyn kommun remittera föräldrar med missbrukande barn till FMN. Det är mycket olyckligt, inte nog med att Piteå kommun skär ned på missbrukarvården, man skapar ytterligare problem för individer med missbruksproblematik genom att låta deras deras föräldrar indoktrineras av okunniga sekteristiska FMN. Inte heller det hedrar politikerna i Piteå kommun. Råder det enbart mörker i Norrbotten? Det verkar så.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

5 reaktion på “Saklighet inget för föräldraföreningen FMN – 5 funna fel”

 1. Jag misstror inte din kritik det minsta, men den skulle få större tyngd om du i varje vederläggande av FMN:s påstående länkade till en tillförlitlig källa som styrker det du påpekar. Bara ett tips liksom. 🙂

  1. Det är alltid effektivast, om än lite tidskrävande att leta upp källorna, ovanstående är skrivet utifrån den samlade kunskap jag har… Men källor finns så klart och skulle jag bli utmanad att plocka fram dem på ett ”seriöst sätt” skulle jag lägga ner den tiden på det, typ via någon som skriver ett eget blogginlägg och hävdar att min kritik är felaktig…

 2. Det var en fascinerande artikel, det där. Finns det några siffror på hur mycket pengar FMN suger ut ur staten varje år? Hade det varit en ideell förening hade jag inte haft något emot att de fick hållas, även om jag tycker de är skrämmande okunniga och generellt ”tycker fel”, men nu är det något som staten är med och betalar för – det gör dem farliga. För det är farligt att sprida desinformation på det här viset. Det eviga ihopklumpandet av olika substanser till ”knark” kostar liv varje år. Jag vet att vi tycker likadant, så jag ska inte bli långrandig.

  Egentligen vill jag bara säga att jag uppskattar det du gör; fortsätt kämpa. Jag härjar vidare i kommentarsfälten till dylika artiklar, men tidningarna gör det svårare och svårare att delta i debatten utan att ”röja sig” som ”drogliberal”. Jag är drogliberal. Det är inget konstigt, det är humant och rationellt. Överallt utom i Sverige. Där innebär det att man vill mörda barn. Besynnerligt.

  1. Det finns en hel del besynnerligheter med FMN och den organisation som bildades efter interna stridigheter, AMD. Båda säger sig stötta anhöriga, men tyvärr gör de inte det så bra utan ägnar sig hellre åt att ställa till mer problem och skada för dem med missbruksproblem och andra som brukar en drog. Jag läste t ex om AMDs svar på missbruksutredningen och skrev ett blogginlägg om det med titeln att Anhöriga Mot Droger borde byta namn… FMNs remissvar har jag inte ens vågat läsa. Trist. Det finns tyvärr mängder av intresseorganisationer som liknar dessa som alla är bra på att få olika stöd, från staten, länen, kommunerna och företag som intet ont anar.

   Sedan detta med etiketter, ”drogliberal”, jag tycker det begränsar samtalet så mycket. Folk har så mycket förutfattade meningar, parallellt med att många drogar ner sig med alkohol så skäller dem på ”drogliberalerna” med olika besynnerliga tillmälen mmv. Jag har full förståelse för dem som vill bryta verklighetens mönster med hjälp av olika objekt, däremot liten förståelse för dem som anser att den goda strävan att minska antalet problematiska användare innebär att jaga och fördärva livet för dem som kan hantera ”objektet/drogen”. Och jag vill att så få som möjligt ska fara illa, oavsett det är pga droger eller pga kriget mot drogerna. Det finns nog dem som skulle klistra ordet drogliberal på mig också, de får de gärna göra om de är så småtänkande att det underlättar deras tillvaro. Det viktigaste för mig är att minska antalet problematiska användare och möjliggöra för fler problematiska användare att leva rika liv med egenförsörjning och fria från samhällets kontrollsystem etc osv. Vilken etikett som passar bäst på mig har jag ingen aning om och bryr mig inte heller om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *