Narkotikasituationen i Örebro

Jag rök ihop med politikern Björn Fries på torsdagkvällen. Det handlade om att han inte gillade att jag generaliserade kring politiker med texten att politiker är ”Experter på att tala osanning/ge dubbla budskap/nonchalera väljare osv”.

Så ser min bild av en generaliserad politiker ut, jag skulle kunna lägga till ansvariga för att vi i Sverige har 3 000 årliga dödsfall pga missbruk och ansvariga för att inte tillräckligt görs för att minska problemen kring missbruk och  möjligheterna att bryta ett missbruk, inkl omfattande stigmatisering och diskriminering. Jag gillar helt enkelt inte dagens politiker, och jag gillar inte det samhälle de har byggt. Hur Björn Fries är som politiker har jag ingen uppfattning om, varför jag inte adresserade honom direkt, han är säkert inte som denne generaliserade politiker.


Björn och jag har haft en tidigare dust, under år 2004/2005, då handlade det om att jag reagerade oerhört kraftigt emot att Björn Fries dåvarande organisation Mobilisering mot Narkotika utsåg Örebro kommun som ”modellkommun” för missbrukarvård, då jag ansåg att verksamheten som bedrevs inom missbruksområdet i Örebro kommun var långt ifrån exemplarisk.

Jag fick inte mycket till svar från Björn Fries förutom att han bjöd in mig till att besöka hans organisation i Stockholm, vilket gjorde mig ännu mer irriterad eftersom man på existensminimum knappast åker till Stockholm över dagen för ett möte. Jag föreslog därför att han skulle höra av sig när han hade vägarna förbi Örebro, men något möte blev det aldrig. Sedan möttes våra vägar igen via en gemensam ”bekant” som talade väl om Fries, dvs forskaren Björn Johnsson, och eftersom jag gärna ändrar mig och tänker positivt så har Fries och jag sedan dess haft en dialog främst via Twitter och Facebook, där vi då och då ryker ihop om allmänpolitik.

Så kom jag idag ihåg den där gången då Örebro utsågs till modellkommun. Och hur det ser ut idag framgår bland annat av den granskning jag gjort här. Jag tycker inte det är särskilt exemplariskt/modellaktigt. Och inte blir det bättre om man studerar dödstalen i Örebro sedan dess (Källa FHIs hemsida, Toxreg):

dodstalorebro

Kurvan pekar inte åt ett håll som är särskilt exemplariskt. Och inte heller pekar antalet narkotikabrott åt rätt håll i Örebro heller (källa Brå):

orebronarkotikabrott

Och Örebro placerar sig på en ”hedrande” fjärdeplats relativt sett i Sverige:

orebronarkotikabrottrelativtsett

Så jag hade nog rätt ändå den där gången då jag kritiserade Mobilisering mot narkotika och deras uppmärksammande av Örebro. Och inte verkar det ha blivit så mycket bättre av de ev insatser som Mobilisering och Örebro kom fram till. Men så går det väl när området styrs som det gjort i Örebro kommun, av en massa inkompetenta politiker som hellre ägnar sig åt annat än att värna människors liv.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *