• magnus.callmyr@gmail.com

KRIS ”statligt knark” och en människa

KRIS ”statligt knark” och en människa

Innan du börjar läsa den här texten vill jag be dig att fundera på vad det är som gör en människa. En bra utgångspunkt är ”människovärdet”, men det kanske är lite flummigt att prata om det så här rakt upp och ner. Det är inte alla som är på det klara med vad som menas med ”människovärde”, men en utgångspunkt för det kanske är den uppfattning man har om och av sig själv. En del av det kanske kommer återspeglat från andra. Vi är ju sociala varelser.

En viktig sak för många är att betraktas som en individ som går att lita på, att betraktas som en människa som ”reder sig själv” och som vill försöka göra gott. Många människor strävar efter just det, och mår bra av det, och mår bra av att få det bekräftat av andra. Håller du med?

Det kom ett mail till mig i natt. Det var från Olle kan vi kalla honom. Olle är en man i övre medelåldern som bor i Göteborgs-området. Jag vet inte så mycket om Olle, men jag vet att han varit heroinist tidigare. Och att han varit fri från heroinet i 15 år. Föreställ dig skillnaden jämfört med att varje dag jaga ett till ett par tusen kronor för att jaga heroinet som behövs för att få tillvaron att fungera. Det är det som att vara heroinist handlar om. Tyvärr innebär det också att man ofta måste ägna sig åt kriminell verksamhet för att finansiera det. Och tyvärr innebär det risker, för olika sjukdomar, och för dödliga överdoser. Som tur är finns det en medicinsk behandling som i jämförelse med andra behandlingar har såväl exceptionella resultat som i stort sett unika resultat, läkemedelsassisterad behandling, metadon och subutex.

Behandlingen gör bland annat att risken för överdoser minskar. Men den gör mer än så, den gör att möjligheterna till andra utvägar än fortsatt beroende ökar, den gör att heroinisten slipper jaga, och den gör att heroinisten i stället för att begå brott kan försörja sig med ett arbete, för dem som har turen att få tag på ett arbete. För att nämna några av de positiva effekterna av behandlingen. Hur det är med Olle har jag ingen aning om. Men jag vet att han i 15 år varit en del av metadonprogrammet i Göteborg. Och som han skriver, han har skött det väl och allt har fungerat. Han har gått till apoteket och hämtat ut sin medicin som alla andra som står på läkarordinerad medicinering. Inga problem för Olle.

Så kom det för ett tag sedan ett brev till Olle som berättade att han från och med nu inte längre skulle få gå till apoteket utan i stället få gå till Beroendemottagningen/substitutionskliniken i Göteborg på onsdagar, just Onsdagar skrev behandlingsassistenten att de valt för att det var O som i Olle. Så roligt. Sånna komiker det finns i beroendevården. Olle tyckte inte det var lika roligt. Han skulle numera också lämna övervakade urinprov på dessa Olledagar. Olle som skött sig i 15 år och fick medicinen via apoteket är inte längre betrodd, han måste kissa tillsammans med personal vid beroendemottagningen. Hur människovärdigt är det?

Det är en sak om det handlar om någon som är ny i behandling, för visst, det är allvarliga saker vi pratar om, narkotikaklassad medicin. Precis lika narkotikaklassad och lika potentiellt dödligt som många av de sömntabletter medelsvensson hämtar ut på apoteken för deras sömnproblem, eller nästan lika potentiellt dödligt som många andra mediciner som medelsvensson hämtar ut på apoteket, och med i stort sett lika stor beroendepotential som många av de ångestdämpande mediciner som medelsvensson hämtar ut på apoteket.

Och Olle har skött detta i 15 år. Men nu ändras ordningen. Nu ska det kontrolleras mer. Och nu handlar det inte längre om att gå till apoteket på väg från arbetet. Nu är tiden satt till att Olle ska infinna sig på onsdagar. Och besöken kommer ta många timmar mer av Olles tid. Och så lägger han till ”nu så möts man av oförstående miner och hånflin och cynismer från de anställda”. Tidigare var Olle en av alla människor som hämtade sin medicin på apoteket, men någonting hände, och den tillit som samhället tidigare visat Olle är som bortblåst, och i stället handlar det om ”miner, hånflin och cynismer” från de anställda, och att plocka fram kuken för att visa att man är värdig att få sin medicin. Efter 15 år.

Bakgrunden är att det råder någon form av panik i landet kring att metadon och subutex ökar i missbruksledet. KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället, som är nära förknippad med andra behandlingar som ”konkurrerar” med substitutionsbehandling. Ja, i själva verket bedriver KRIS egen behandling och KRIS samarbetsorganisation IOGT bedriver också egna behandlingar, så vem vet vad som egentligen ligger bakom KRIS kampanj mot den behandling Olle haft i 15 år. KRIS kallade kampanjen för ”Statligt knark är också knark”, och de syftade inte på narkotikaklassade sömntabletter, utan just subutex och metadon. KRIS hävdade att programmen läcker som såll. Det hade de hört. De visst inte däremot om det var sant. Ingen vet. Och även om det nu var så att programmen läckte som såll, är det inte bättre att hitta de som läcker och säljer narkotikaklassade mediciner än straffa dem som sköter sig? Kollektiv bestraffning….

Och staffet kan bli rätt hårt. Säg den arbetsgivare som tycker att det är ok att någon som heter Ture på tisdagar försvinner i några timmar, beroende på hur situationen ser ut på Beroendemottagningen just den dagen, resvägar mm. Olle berättar om en annan patient i substitutionsprogrammet som från personalen på en mottagning fått förslaget att patienten skulle ta med sig sin chef till mottagningen för ett möte där de skulle göra upp ett kissprovschema. Föreställ dig det samtalet med din chef, och särskilt om du inte ansett att det varit viktigt för chefen att veta att du för 17 år sedan använde heroin. Föreställ dig reaktionerna.

Att bli sedd som människa (och inte en ”jävla knarkare”), att få förutsättningar för eget boende och gärna ett eget arbete, det är nyckelfaktorer för att bli fri från missbruk (och kriminalitet), det som händer just nu på landets substitutionsmottagningar riskerar att direkt motverka detta. Svensk missbrukarvård. Svensk inkompetens. Svensk moralism. Svensk syn att en fd missbrukare inte är en människa precis som vilken människa som helst. Och påhejjare av allt detta är KRIS. Det är inte så trevlig samhällsutveckling tycker jag.

Till sist, Olle. Han skrev i mailet att han inte orkade med detta mer. Han tänker skriva ut sig från programmet. Och skaffa sig den livsviktiga medicinen på svarta marknaden i stället. Det anser han är bättre än att använda landstingets beroendecentrum. Han anser att han blir bättre behandlad som en del av en kriminell värld än som patient i Göteborgs Sahlgrenska sjukhus beroendemottagning. Finns det något starkare underbetyg åt Sahlgrenska?

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”KRIS ”statligt knark” och en människa

PerPublicerat den  6:29 e m - Mar 6, 2012

Ha ha. Vet inte vilken erfarenhet du har av missbruk ”i verkligheten”
Men du kanske skulle bege dig ut i Verkligheten och kolla runt vad ungdommar tar dör droger.
Läcker som ett soll !!!???
Öststatslangarna på hög nivå erbjöd mig obegränsade mängder sub redan för 7 år sen.
Dom viste redan då att det var lukerativt och bra förtjänst på .
Sälj sub det är nya framtidsdrogen sa dom !!
Finns knapt en vanlig ungdom som är tjackpundare längre BARA SUB.
Stackars barn att få knarka på denna SKIT drog, dom vet inte längra vad riktiga grejer är.

TompaPublicerat den  9:10 f m - Maj 18, 2012

Bra skivet! Håller helt med dig att det är sjukt att behandla en människa på det sättet. Ok om dom misstänker att man inte sköter sig å pundar på suben, men vanliga skötsamma människor som gjorde ett misstag i livet för 10-15 år sedan. Smaklöst! Moral-panik å kontroll-samhälle!!

Lämna ett meddelande