Olyckliga offentliga cannabisdebattörer

Jag har tidigare kommenterat att jag inte är så nöjd med hur Psykolog och docent Thomas Lundqvist på Rådgivningsbyrån i Lund debatterar cannabis. Via cannabis.se hittade jag en intervju med denne Lundqvist i Helsingborgs dagblad.

I den intervjun försöker han framställa cannabisanvändaren som en individ med mindre intellekt, alternativt har Lundqvist denna åsikt utifrån att ha misstolkat de forskningsstudier som han läst i samband med hans doktorering. Det är visserligen en propagandavariant som är vanlig från offentliga Sveriges olika aktörer, myndigheter och annat, minns Folkhälsoinstitutets kampanj i Skåne för drygt ett år sedan då man gick ut med reklam (propaganda) av slaget – ”Den här meningen kan inte en cannabisanvändare förstå innebörden av”.

Osann skrämselpropaganda MEN tyvärr även med bieffekten att sprida bilden till den oinsatta och relativt ointresserade allmänheten av att cannabisanvändare är hjärnskadade paket. Det är olyckligt, och det är stigmatiserande, och det skadar möjligheterna för alla cannabisanvändare att lämna cannabisanvändningen bakom sig och ta del av samhället som vilken alkoholdrickande medelsvensson som helst. Sånt ska inte Folkhälsoinstitutet ägna sig åt, och inte heller docenter i Lund. Lundqvist säger i HD-intervjun följande, där jag markerat den propaganda som är onyanserad och stigmatiserande:

1. ”Då går cannabiset in i systemet och skruvar upp volymen i det området som färgsätter våra upplevelser och skruvar ner volymen i området där vi har vårt förnuft.”

2. ”Tankeverksamheten förändras, försämras och gör brukaren ”slötänkt”

3. ”Men om man rökt under en längre period har tankefunktionerna förlorat så pass mycket i kvalitet att man är utestängd av sin omgivning” Visst finns det forskning som visar på att de kognitiva funktionerna påverkas åt det håll som Lundqvist försöker föra fram i artikeln ovan, men att ge en korrekt och nyanserad bild av detta är ingenting som Lundqvist har intresse eller kompetens för. Och jag tänker inte hjälpa honom med att berätta vad forskningen säger i de områden han försöker kommunicera i intervjun.

Det är alldeles uppenbart att Lundqvist försöker ägna sig åt skrämselpropaganda om hur den som använder cannabis bli trög och inte kan tänka, men forskningen visar att detta är inte sant (på det sätt som Lundqvist framställer det i artikeln…). Jag antar att Lundqvist och hans uppdragsgivare tror att det de ägnar sig åt är preventivt som ska få skånes unga att inte testa cannabis, men forskningen har om och om igen visat att den typen av prevention inte fungerar (för den som behöver kan jag ge många exempel på det, bara att donera lite så fixar jag fram forskningsrapporterna på det), snarare får det en motsatt effekt när de som en gång testar cannabis och själva ser att det Lundqvist påstår inte stämmer. Så Lundqvists, Lund kommuns och Region Skånes arbete kan i själva verket leda till att förvärra cannabisproblematiken. Även det är olyckligt.

Och i HDs uppföljningsartikel säger chefen för en enhet inom Landskrona kommuns sociala arbete att forskningen säger att det bästa sättet att få unga att undvika cannabis är att de har ”rätt värderingar”, det är inte heller vad forskningen säger om det bästa sättet, men samtidigt, vem är förvånad över att en kommunal tjänsteman är inkompetent inom missbruksområdet… Inte jag i alla fall. Vill Landskrona kommun veta vad forskningen säger är det bara att anlita mig som konsult för det… 😉 Problemen med ursprungsartikeln slutar dock inte med det ovanstående. Lundqvist fortsätter och berättar om cannabisanvändningen i artikeln med orden:

”Han beskriver det hela som en förälskelse, där man blir förälskad i själva förälskelsen och uppfylls av känslan. Men för att få kicken krävs också att man klarar av att släppa på kontrollen.”

Det här är lite intressant. Vi som varit beroende av cannabis brukar ofta beskriva det just så, som en förälskelse. Men Lundqvist verkar inte ha förstått vad vi menar, det är inte själva förälskelsen i sig som man huvudsakligen är förälskad i, det är snarare de som kallar sig ”relationsmissbrukare” som är förälskade i förälskelsen. En cannabisberoende individ blir förälskad i upplevelsen av cannabis, det sätt som cannabis förändrar sinnesintrycken, det är i det förälskelsen uppträder. Lundqvist har nog blandat ihop saker som han läst om beroende, det är inte lätt att hålla reda på saker och ting. Sedan borde han nog ha uttryckt sig ”för att uppskatta och förstå kicken krävs att man ställer in sig på att ta emot effekterna av cannabis”, men det hade kanske inte haft samma skrämseleffekt som kontrollförlustordvalet…

Till sist, går man sedan in på Lundqvists hemsida, som han driver tillsammans med Lunds kommun och landstinget Region Skåne, så ser man att nu i mitten av januari finns en kolumn där det står ”Aktuellt”. Aktuellt för Lundqvist är saker som hänt i juni 2011. Om det är någon som är slötänkt är det väl i så fall Lundqvist eftersom juni 2011 inte är så aktuellt i januari 2012.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *