Forskning som religion

Det finns ett antal saker som särskilt bekymrar mig med utvecklingen inom missbruksområdet. En av dessa saker är vetenskapens inflytande. Självfallet avser jag inte att meningen ska tolkas bokstavligt, men som jag skrivit om tidigare är jag bekymrad över att ordet evidens har fått en så oerhört stark ställning inom (bl a) missbruksområdet. Forskning är vår nya religion och evidens är gud. Problemet är att det är en rätt svag och mångtydig gud, som dessutom är starkt beroende av de som styr honom. De som definierar vad som är evidens, och i synnerhet de som bestämmer vilka forskningsfrågor och vilken operationalisering som är den giltiga har en makt som alltså är större än gud.

Detta är farligt, inte minst när den rådande diskurser begränsas till att det är särskilt ett fält inom vetenskapsdisciplinerna som får tala. Detta fält är det biologiska. Allt ska betraktas och diskuteras utifrån biologin (naturvetenskapen), inte bara frågeställningarna utan även hur denna gud, evidensen, produceras (dvs med RCT). Svaren på problemen blir också biologiska, antingen kognitiva eller så biokemiska. Och det är en väldigt förenklad syn på människan, och sålunda en väldigt förenklad syn på missbruksproblematiken.


I detta perspektiv är det intressant att betrakta en forskningsnyhet som kom i onsdags (DN torsdag). Det var tidskriften Science Translational Science som kunde rapportera om den första forskningsstudien som har genomförts på människor om att det är belöningssystemet som ligger bakom alkoholism. Man hade studerat 13 personer med omfattande alkoholanvändning och jämfört dessa med (helt enligt RCT) 12 personer som inte hade samma omfattande alkoholkonsumtion. Och så kunde man konstatera att vetenskapen för första gången konstaterat att området i hjärnan som kallas belöningssystemet förändras av omfattande alkoholkonsumtion.

Det här är intressant på flera sätt. Bland annat att detta konstateras för första gången i en studie på 13 personer och att den för första gången publiceras den 11 januari 2012. Vad säger det om vårt samhälle att detta varit en sanning så länge? Bland annat att vår tilltro till vetenskapen är oerhört stor (men även att djurförsök kan vara användbara för att få en hint om sanningen), om nu sanningen håller när studierna utökas…. Vilket den förmodligen kommer att göra, i detta fall. Men det är lite märkligt att en studie kring ett så centralt ämne som beroendeproblematiken som påverkar miljontals, mååånga miljontals, människor över hela världen, genomförs med enbart så få deltagare. Vad säger det om vårt samhälle och hur vi prioriterar svaren vetenskapen söker?

Men kanske är det allra mest intressanta att svaren på vårt manipulerade belöningssystem inte är att studera vad som orsakar behovet av att på konstgjord väg förändra vår lustupplevelse, och inte heller att finna vägar att uppnå samma sätt utan att tillföra kemikalier (som alkohol och andra kemikalier). För forskarnas kommentarer till denna forskningsstudie är att studien är så bra för att den kan hjälpa oss att hitta nya kemikalier läkemedel som kan manipulera vårt belöningssystem.

Cirkeln sluts alltså. Problemet är medicinskt (biologiskt/naturvetenskapligt) definierat, forskningen är medicinskt naturvetenskapligt strukturerad och svaret är medicinskt biologiskt. Och snälla någon, berätta gärna för mig vilket läkemedelsbolag som är kopplat till forskarna i denna studie, jag vill köpa aktier i det bolaget.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *