Vad vill RNS egentligen?

Jag har skrivit om RNS (Riksförbundet för Narkotikafritt Samhälle) tidigare utifrån att man är en organisation som inte för en saklig debatt och är helt ointresserad av vetenskapliga argument inom området, och utifrån att RNS inte är en organisation som strävar efter att minska missbrukets problematik. De har aldrig gått i svaromål och påtalat var jag har fel i det resonemanget, allt utifrån den förhärskande svenska konsensusstämningen inom missbruksområdet att ”allt är bra” (dvs att man är nöjd med att Sverige ligger över EU-snittet med antalet döda narkotikamissbrukare).


Det är frustrerande att området är så tyst, att man är så ointresserad av att ta till sig vetenskap, det märktes bl a från RNS när jag startade det vetenskapligt inriktade magasinet Drogkompetens. Men det märks i andra sammanhang också. Knuten som expert till den organisation jag är med om att starta, Beroendeombudet, finns en professor från Nya Zealand, verksam inom det komplexa och breda missbruksområdet. Denne professor har skrivit ett intressant svar på en fråga om drogtester är bra eller dåliga, och beskriver hur drogtester mer bedrar oss än hjälper oss inom området. Det är mycket intressant, och något helt annat än vad RNS hävdar. RNS har t ex i morgon i Malmö en stor konferens för skolor där de vill propagera för att införa mer drogtester av skolelever. Därför skulle man kunna anta att RNS generalsekreterare (eller vad han nu kallar sig) Per Johansson skulle vilja bemöta det vetenskapligt baserade resonemanget som experten för, men när en kollega inom Beroendeombudet kontaktar Per JOhansson för att fråga om han vill ge sin syn på texten svarar RNS företrädare att han inte gör det av ”personliga skäl”. Och vad är de? Jo, att jag är kopplad till organisation där texten är publicerad. Så RNS ordförande kan inte besvara kritik av drogtester att de gör mer skada än nytta utifrån att han ogillar en individ som sitter i styrelsen för en organisation som vill ha mer vetenskaplig debatt inom området!

Fast jag tror ju så klart att det handlar om att RNS inte kan bemöta en professor på området eftersom professorn har vetenskapliga referenser bakom sitt resonemang, RNS har enbart moralism. Och när dessa ställs emot varandra avslöjas RNS och det är det deras företrädare inte vill ska synas. OCh så länge som ingen uppmärksammar det de håller på med så kommer de så klart undan… och inte tror jag att RNS och Per JOhansson kommer att uppskatta mig mer efter denna text, men det bjuder jag så gärna på eftersom mitt enda intresse är att föra resonemang om området så att skadan av missbruk och beroende minskar. Synd att RNS har annan agenda…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Vad vill RNS egentligen?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *