Om myndigheters värdegrund och dubbel utsatthet

Hmm, det har inte blivit så många inlägg här på sistone. Det beror på att jag mest skriver på Beroendeombudet just nu. Dels vanliga inlägg och dels på en stor granskning av Örebro kommun, vilken kommer att publiceras på tisdag, och en annan granskning av ett privat behandlingshem. Granskningen av Örebro har tagit väldigt mycket tid eftersom det varit en hel del material att gå igenom.

För övrigt har jag precis uppdaterat ett inlägg som jag och Jimmy skrev för ett tag sedan, denna gång handlade det om en 53-årig polisman som våldtagit och utnyttjat en 16-årig flicka som hade narkotikaproblem (DN, SvD, Expr). Polismannen dömdes för denna våldtäkt och sexköp av 16-åringen, dvs barn eftersom man är barn upp till 18 år.

Det intressanta är att domen för detta blev fängelse i ett år. Så frågeställningen blir varför denna rabatt ges, kanske för att det inte bara var ett barn utan ett knarkande barn. Då är man väl kanske inte lika mycket värd för domstolarna. Så kan också ett rättsväsende fungera, eller fungera är väl kanske inte rätt ord…


JAg tycker att domen fäster uppmärksamhet dels på problemet med att kvinnliga missbrukare är mer utsatta, det är en dubbel utsatthet, en dubbel diskriminering, men det fäster också uppmärksamhet på en fråga som jag drivit under längre tid, värdegrundsproblematik. Frågan är vilken värdegrund som råder inom polisen om en polisman som varit anställd länge anser att det är moraliskt försvarbart att utnyttja en 16-årig…

Uppenbarligen har polisen en del arbete att göra med människosyn, och hur man betraktar t ex missbrukare. Det är ju frågeställningar som inte är direkt nya, men polisen verkar inte göra mycket åt det… Och det kan på sätt och vis sägas ha koppling till även den granskning jag håller på med i Örebro kommun. Men den frågeställningen tänker jag återkomma till när granskningen väl är publicerad..

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *