Skräckpropaganda och KD-politiker i skön mix

Jag fastnade på en tweet från Sofia Modigh, politiker för Kristdemokraterna och aktiv inom IOGT samt KRIS, där hon twittrat om Tv 3 granskande program om missbrukarvården.

En del av det programmet handlade om en tjej som hade ett opiatmissbruk (som jag förstod det bl a heroin under åren), nu fick hon hjälp av Svenska Brukarföreningen och TV 3-programmet handlade en hel del om hennes kamp för att få läkemedelsassisterad behandling. Väntetiden var över 3 månader, och tjejen i programmet berättade att hon under tiden självmedicinerade med illegalt köpt Subutex och hur hon led i detta. Sofia Modigh twittrade då:

81

Nu var det ju inte så att tjejen var subutexmissbrukare utan en tjej med livshotande opiatmissbruk och, vilket framgick i programmet självmordsfunderingar eftersom hon inte orkade med det aktiva livet. Men även om det hade varit så att hon ”enbart” var subutexmissbrukare, så hade behandlingen inneburit en kraftig levnadsstandardhöjning för henne och en regelbunden kontakt med beroendevården. Kanske hade det inneburit första steget på vägen att bli helt fri från narkotikaklassad medicin. Men detta bemöts av en politiker, tillika riksdagskandidat (åtminstone i förra valet) och inom IOGT och KRIS högprofilerad person med ”suck”. För min del kan jag sucka högre av det människoförakt som Sofia Modigh visar prov på.

Sedan råkade jag se nästa tweet från Sofia, det handlade om cannabis. Tweeten var inte Sofia utan hon hade ”retweetat” (dvs spritt vidare) från IOGTs ungdomsförbund UNF. Det stod:

82

Detta är alltså fakta som UNF och politikern Sofia Modigh är så viktig att den måste spridas vidare. Källan är en artikel i Dalademokraten som har rubriken ”Sju av tio som testar blir missbrukare”. Uttalandet kommer från en polisman i Dalarna och sammanhanget är en kampanj som Folkhälsoinstitutet bedriver. Fakta är att ca 8% av cannabisanvändarna blir beroende, och mellan 1 och 7 är det ett långt avstånd..,

Enligt CAN (2010) hade eleverna i gymnasiets åk 2 ca 19 procent för pojkarna och 13 för flickorna provat cannabis, i åk 2 är man 17-18 år. År 2010 fanns det 120 000 17-åringar i Sverige, 62 000 män och 58 000 kvinnor. Alltså hade 19 300 provat cannabis. 70% av dessa skulle enligt UNF och Sofia Modigh bli missbrukare, dvs  13 500 missbrukare. För varje årskull.

13 500 nya fall varje år. Känns det trovärdigt? Om inte annat får man anta att Sofia Modigh kommer att skälla hårt och mycket på partistyrelsekamraterna Hägglund och Larsson, vilka är ansvariga på Socialdepartementet idag där vårdens dimensionering styrs. Eller så är det så att hon inte heller tycker att dessa missbrukare förtjänar vård…

Eller så kanske det bara är så enkelt som att Sofia Modigh gått på Polisens (och Folkhälsoinstitutets ??) skräckpropaganda om att det varje år blir 13 500 nya missbrukare. Frågan är hur många i kampanjen och hur många som lyssnade på snuten (sprider man sånt här trams förjänar man inte att kallas polis) som gick på ”Testar du en joint, åker du dit. Dödsdrogen slår till direkt för 7 av 10” och vem vet vad mer för trams våra myndigheter håller på med.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Skräckpropaganda och KD-politiker i skön mix”

  1. Bra inlägg Magnus! Mer skrämmande är att liknande siffror och tyckande har gjort att USA tycker vi är ett föregångsland. Den restriktiva politiken hyllas! Skrämmande och pinsamt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *