Journalistisk kompetens – om nätdroger

Jag hade för ett litet tag sedan en lätt konversation med skribenten bakom den intressanta sajten Drogsociologi kring ”moralpaniken” kring nätdroger. När man läser en artikel som dagens i Expressen/GT är jag nästan böjd att hålla med kring moralpaniken, om inte annat så är det ännu ett exempel på att journalister allt för ofta är okunniga inom missbruksområdet. Sedan vet jag inte om man ska ta fram skämskudden eller bara sucka åt kvällstidningsjournalister när man läser orden ”lömsk” och den indirekta generaliseringen/antydningen av att psykoser är utbrett som följd av den omskrivna nätdrogen.


Det är dock synd att en journalist kan skriva så okunnigt och felaktigt om ämnet, man undrar om det är den okunnige docenten eller de okunniga poliserna som den stackars journalisten okritiskt haft som källa. Journalisten påstår att drogen Spice förbjöds sommaren 2009. Det gjorde den inte, ett antal kemiska ämnen i en av de ”örtmixar”, där ett av varumärkena var Spice, förbjöds (narkotikaklassades) hösten 2009. Förbudet fick inte den effekt som journalisten påstår, att ett antal nätbutiker fick stänga 2009, det skedde först våren 2011 när regeringens lag om att alla ämnen är att betrakta som möjliga narkotiska preparat tills annat är bevisat trädde i kraft. Däremot ersattes Spice i sortimentet med andra preparat som hade andra syntetiska cannabinoider som gav cannabisliknande effekter.

För det är de kemiska ämnena, syntetiska cannabinoiderna, som ger effekterna som användarna eftersträvar inte ”nya sammansättningar av örterna” vilket journalisten i påstår i artikeln. Örterna har ingenting med effekten att göra, det skulle lika gärna ha kunnat vara basilika i påsarna.

Och att produkten nu gör ett visst återtåg på marknaden har med regeringens lag från april 2011 att göra. De svenska nätbutikerna har i flera/de flesta fall stängt, men användare upptäcker allt mer att utländska webshoppar fortfarande säljer Spice eftersom cannabinoiderna inte är narkotikaklassade i alla länder och så svårt att få igenom leveranser i tullen är det inte.

Sedan ang spekulationerna kring ”Spice-effekterna” så skulle det kunna vara så att de långsiktiga effekterna är mycket värre än cannabis eftersom cannabis även innehåller ”skyddande” cannabinoider i sin sammansättning, vilket inte nätdrogerna gör. Effekten av det är inte alls klarlagt, därmed inte sagt att det är ett argument för legalisering av cannabis även om det finns de som hävdar det. 🙂

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *