Den misslyckade socialpolitiken

Jag fortsätter på min ”serie” om Sveriges misslyckade socialpolitik, dvs missbrukspolitik, dvs narkotikapolitik etc. Nu uppmärksammar SvD åter igen studien om Örebro Preventions Program som har utvärderats med resultatet noll effekt.

Därför är det underbart komiskt att konstatera att regeringens ansvarige minister Maria Larsson (Barn- och äldreminister men ansvarar på något konstigt höger och av outgrundlig anledning för missbruksfrågorna) lägger i stort sett allt sitt krut på preventionsarbete. Det brukar heta att den bästa vården är att inte börja, dvs att prevention är viktigast.

Under Maria Larsson har nästan allt fokus riktats mot prevention, och det har konstaterats förr, bl a i mängder av forskning från USA att effekterna är små. Nu säger SvD-artikeln att ÖPP har noll effekt enligt en utvärdering, inte särskilt förvånande alltså. Men politiken som alliansregeringen under Maria Larsson för är mycket förvånande. Bakom ÖPP ligger Örebro Kommun och Örebro Universitet samt Folkhälsoinstitutet FHI. Och så utförs det, och en massa liknande insatser, av en rad socionomer och förebyggare, kommuners drogsamordnare etc.

Well kära socionomer och byråkrater, sug på detta – resurser lagda på detta är oerhört meningslöst. Det går inte förebygga bort missbruk på det sättet, missbruk fungerar enbart till liten del på det sätt som ni tror. Gör om gör rätt, börja om från början och sluta basera er verksamhet i kommuner och myndigheter på en massa fördomar och trams!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Den misslyckade socialpolitiken”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *