Beroende journalistik

Jag uppmärksammades via Accent på en artikel i Drugnews. Det handlar om ett inbrott vid en öpppenvårdsklinik i Kristinehamn. Och detta sätter fingret på ett av problemen med journalistiken inom missbruksområdet. Drugnews är ingen oberoende journalistisk produkt utan en propagandakanal för RNS och IOGT (visst att skribenten Sven Liljesson kallar sig för journalist, men även om jag skulle kalla mig kung så kan jag inte flytta in på Drottningsholms slott), och inom IOGT-sfären finns även KRIS.

KRIS har som bekant en massiv kampanj mot den läkemedelsassisterade behandlingen med en rad osakliga påståenden, flera politiker inom främst KD och Moderaterna har plockat upp denna tyvärr. Så även Drugnews.

I denna nyhetsartikel om ett inbrott där det stulits narkotikaklassade läkemedel (metadon som används inom denna läkemedelassisterade behandling (LARO)) så läggs det till fakta om att metadon är beroendeframkallande, Drugnews har tidigare skrivit om läkemedelsstölder, då utan att att skriva ut att det är beroendeframkallande läkemedel (vilket iofs ingår i termen narkotika, så behovet att skriva ut det är inte så stort egentligen).

Och så läggs det till att Metadon används i behandling av heroinberoende, och att det läcker till den illegala marknaden därifrån. Och detta är det mest intressanta, varför över huvud taget nämna läckaget från behandling i en artikel om inbrott? Det är helt irrelevant. Om det inte vore så att KRIS kampanj fokuserar på osakliga och ogrundade anekdotiska berättelser om läckage, allt i syfte för att misskreditera en behandlingsform som inte KRIS gillar (de förespråkar deras NA-influerade drogfria behandling i stället). Så grattis KRIS, nu fick ni in ännu mer misskreditering i debatten, denna gång via den beroende kvasijournalistiken från Drugnews!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *