Socialdemokraternas missbruksvårdsmotion

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Som jag misstänkte när jag skrev om riksdagsmännens motioner, från Maria Larssons skuggminister Lena Hallengren hade det kommit en motion som berörde missbruksfrågorna. Det var den som inte gick att läsa häromdagen, men nu har jag gjort det och är lite förvånad. Jag är både lyrisk, och lite kritisk… Jag kan leva med att Socialdemokraterna är osäkra på om spelmissbruk är ett problem och om de som drabbas av detta ska ha rätt till vård, men det är lite komiskt att Socialdemokraterna i motionen ber regeringen ”se över” det. Så kan man ju göra om själv inte vill ta ansvar eller har några idéer om hur samhället ska bli bättre. Fast så illa är det inte för hela missbruksområdet. Jag skulle självfallet vilja ha mer förbättringsförslag, men Socialdemokraternas motion innehåller en hel del godbitar!


Det finns en hel del bra att säga om Socialdemokraternas motion, jag ska bara välja ut några godbitar. Motionen utgår mycket från den s k Missbruksutredningen som snart ska bli proposition, beroende på hur mycket Maria Larsson vågar och får föreslå. I Socialdemokraternas motion slås fast att ”Behandling mot alkohol- eller narkotikamissbruk bör erbjudas mycket snabbare än vad som ofta sker idag”, sedan kan det förvåna mig att man skriver ”För att behandling av missbrukare skall bli effektiv krävs att den enskilde får större inflytande och är delaktig på ett helt annat sätt än tidigare när det gäller den egna vården”. Jag hade ingen aning om att Socialdemokraterna var så starka företrädare för vårdval inom missbrukarvården, men det kanske är något annat som Socialdemokraterna menar, vad den där meningen innebär i praktiken framgår självfallet inte av motionen. Men det låter kanske bra, eller så är det så bra som jag skulle vilja tro.

Något inte bara låter bra utan som även är bra är kritiken mot att ”Får man ett återfall skrivs man ofta ut från sin behandling”. Och det finns mer än så som är mycket bra, t ex ”Även aktiva missbrukare som haft omfattande problem under lång tid skall få insatser att leva ett värdigt och sjukdomsfritt liv så långt det bara går, till exempel genom sprutbytesprogram som hindrar smittspridning och som ger möjlighet att komma i kontakt med missbrukaren och erbjuda behandling”. Och även ”krav på auktorisering för behandlingshem samt utveckling av kvalitetsregister för att kunna följa upp vårdens kvalitet”, tänk så spännande det kommer att bli när Socialdemokraterna medverkar till att införa vårdval och det dessutom finns ett kvalitetsregister så att den enskilde individen kan jämföra den kommunala öppenvården med det privata alternativet och så välja det alternativ som tilltalar mest!

Det finns dock en allvarlig tankevurpa i Socialdemokraternas motion. De skriver ”Det får inte vara så att en kommuns storlek eller dåliga ekonomi för att individen inte får de insatser de har rätt till”, med andra ord är Socialdemokraterna i riksdagen kritiska till den budgetstötdämpare som missbrukarvården allt för ofta blir i kommuner (bl a omskrivet här vad det gäller socialdemokratiska Piteå).

Just problematiken med det ekonomiska läget i en del kommuner är en av orsakerna till att Missbruksutredningen föreslår att flytta över huvudansvaret (huvudmannaskap) till landstingen i stället för kommunerna för att på den vägen få ett större budgetunderlag, själv tycker jag det inte är tillräckligt på grund av att det fortfarande finns ett självstyre och ett styre av politiker som allt för ofta tenderar att använda just missbrukarvården som budgetstötdämpare (jag är för ett statligt huvudmannaskap). Socialdemokraterna skriver i motionen ”Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill inte flytta ansvarsgränserna”, dvs SKL agerar för att kommunerna fortfarande ska ha ansvaret för missbrukarvården. Och tyvärr skriver Socialdemokraterna ”Vi delar SKL:s ståndpunkt om detta”.

Nu är visserligen motionen lite otydligt skriven så den meningen kan även tolkas som att den syftar på meningen före ”Till exempel bör kommunen och landstinget komma överens om vilket samlat vårdutbud som ges och vem som ska göra vad i förhållande till individen”, men det föreslår redan missbruksutredningen, t ex att kommunerna ska ägna sig åt stöd-delen av vården kring t ex bostad och sysselsättning. Tyvärr är jag rädd att Socialdemokraterna redan går i SKLs ledband även i denna fråga.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Socialdemokraternas missbruksvårdsmotion”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *