Har Moderaterna koll?

Jag har ibland diskuterat lite på Moderaternas blogg men lite halvtröttnat eftersom det är lite sisådär med intresset för dialog. Idag skriver en av förgrundgestalterna i den bloggen, riksdagsledamot Mats Gerdau en debattartikel i Expressen (Gerdau är inte vem som helst utan gruppledare för M i det sociala utskottet). Det handlar om den förestående Missbruksutredningen, med allt man kan säga om denna riktar Gerdau in sig på det som bl a Danmark (men även Norge) använder sig av i en liten utsträckning, heroinförskrivning.

Gerdau påstår att ”Missbruksutredningen öppnar dörren på glänt för pröva heroinutdelning”. Själva utredningen skriver:

Utredningen bedömer att det inte är aktuellt införa behandling med heroin för patienter vars vårdbehov inte möts av tillgänglig läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende. Först bör den fulla potentialen hos de befintliga behandlingarna frigöras, innan det kan bli aktuellt att överhuvudtaget överväga möjlighet till heroinbehandling i Sverige. Det är också lämpligt att avvakta erfarenheterna från Danmark och Norge. De första rapporterna från Danmark indikerar bland annat att behandlingen är mycket kostsam och att det är svårt att nå den tänkta målgruppen för behandlingen”. (min fetstilsredigering)

Jag tycker inte som Gerdau att dörren ens är öppnad på glänt. Så frågan är varför Gerdau lyfter upp denna aspekt, för att plocka politiska poäng hos dem som är emot narkotika? För att ”signalera” till dem att Moderaterna är minsann emot missbruk?

Svensk missbrukssituation och svensk missbrukarvård befinner sig i ett allvarligt läge, vi har en ständigt fortgående ökning av missbruket, behandlingarna som ger fungerat allt för ofta dåligt (inte konstigt med tanke på hur akademin inom området ser ut), vi har myndigheter som på nationellt och lokalt plan misslyckas, och vi har ständigt rapporter från flera kommuner om att de inte har anser sig ha råd med god missbrukarvård utan där allt politiskt och tjänstemannafokus ligger på att spara pengar – inte ge god vård (Piteå har varit uppe i bloggen förut, senaste nytt kommer från Boden). I detta läge går Moderaterna ut i en debattartikel om en icke-fråga, som inte ens är uppe till förslag i den omfattande Missbruksutredningen…

Det är nästan lite ”förolämpande” det Gerdau gör. Men debattartikeln innehåller mer än detta med heroinförskrivning. Förutom ovanstående uttrycker Gerdau en oro över utvecklingen med:

”allt mer tillåtande förhållningssätt mot narkotika. Krafterna för att legalisera cannabis blir alltmer högljudda. Narkotika­klassade läkemedel sköljer över oss, främst genom näthandeln men även den lagliga förskrivningen ökar kraftigt. Kraven för att få ingå i metadonprogram sänks kontinuerligt. Statliga Missbruksutredningen vill fördubbla behandlingen med metadon”

Och han tar upp ett par viktiga aspekter. Legaliseringsrörelsen är ett problem, och Gerdau är själv en del av det problemet eftersom han som ansvarig politiker inte sätter stopp för bl a ett av de de största problemen inom det området, ett dåligt fungerade Folkhälsoinstitut.

Sedan detta med Metadon. Moderaternas grupp i det sociala utskottet i riksdagen har besökt KRIS. KRIS bedriver en osaklig kampanj mot Metadon och Subutex. Gerdau skriver vidare i debattartikeln:

Drogfria behandlings­alternativ måste byggas ut. Att locka in fler i försåtliga metadonprogram, som det är svårt att komma ur, är fel väg. Metadon är också en vanligt förekommande drog på svarta marknaden, varav en del kommer från den lagliga förskrivningen. Antalet dödsfall relaterade till metadon överstiger nu antalet heroinrelaterade dödsfall. Nej, vi måste säga stopp nu. Vi moderater vill inte se mer knark på gatorna, vare sig illegalt eller legalt.

Det är uppenbarligen så att KRIS kampanj gått hem hos Moderaterna. Men Metadon är inte legalt knark, det är ett behandlingsalternativ. Jag är nyfiken på hur vanligt Metadon är på den svarta marknaden, Gerdau har uppenbarligen den statistiken tillgänglig eftersom han skriver att den är vanlig, så jag uppmanar Gerdau att redovisa den statistiken!

Sedan denna kritik mot att bygga ut den läkemedelsassisterade behandlingen (Metadon och Subutex). I ett internationellt perspektiv har Sverige väldigt få narkomaner som får läkemedelassisterad behandling. Men Sverige har också i ett internationellt perspektiv högre dödstal än många andra länder (bland annat jämfört med de länder som har bättre utbyggd metadonbehandling). Jag undrar varför Gerdau är så angelägen om att behålla de höga svenska dödstalen, för det är vad Gerdaus kritik mot utbyggnad av metadonbehandlingen innebär. Mot det resonemangen kan man kanske anföra att Gerdau vill bygga ut drogfria behandlingsalternativ. Gott så! Mycket gott!

Men varför stanna vid just drogfria behandlingsalternativ. Det är ett vetenskapligt faktum att särskilt opiatberoende har mycket svårt att stanna vid, genomföra och vidmakthålla en drogfrihet genom den så kallade drogfria behandlingen. Det är därför substitutionsbehandling finns. Problemet är att den bedrivs av tjänstemän som inte klarat av den enkla tankegången att substitutionsbehandling kan med tillräckliga resurser och förändrat arbetssätt kombineras med målet drogfrihet. Om vägarna in i samhället blir fler, om såväl drogfri som läkemedelsassisterad behandling byggs ut, och om broar byggs mellan de båda alternativen, då kan samhället på allvar börja prata om att man är på väg mot en god missbrukarvård. Mycket mer än så behövs visserligen, men frågan är om politikerna ens har den insikten och kunskapen och förmågan att tänka konstruktivt kring dessa frågor. Det verkar inte så av Gerdaus debattartikel att döma. Tyvärr.

Och varför ska vi moralisera kring att enbart en väg in i samhället är den rätta vägen. Det verkar nästan lite religiöst, drogfri behandling är bra (när den väl fungerar, vilket är allt för sällan), men om vägen in i samhället går via läkemedelsassisterad behandling, varför är Gerdau emot det? För att han mer än att åstadkomma resultat är intresserad av att bedriva signalpolitik till medelsvensson som inte förstår detta med narkotika? Jag hoppas att det inte är så.

UPDATE: Det antyds av Gerdau att läckage finns från de svenska metadon-/subutex-programmen, organisationen KRIS (Kriminellas revansch i samhället) bedriver sin kampanj mot dessa program med anekdoter och påståenden om ett omfattande läckade. Lobby-verksamheten är omfattande. SOm komplement kan denna artikel tjäna som referens, artikeln är finsk (fast på svenska), men är det någon som tror att inte motsvarande händer här?

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Har Moderaterna koll?”

 1. Gerdau är verkligen ute och cycklar! Men det är tyvärr också journalisterna mfl som twittrar om det. Dålig koll helt enkelt och då i sedvanlig stil. Tröttsamt minst sagt!

  1. Ja, det är ett riktigt tragiskt område detta med socialpolitik inom missbrukområdet! På hur många sätt som helst.

 2. Den är kommentaren är väldigt offtopic men måste väl säga att det är tur att jag inte lider av förföljelsemani då både orten jag är uppvuxen och bodde fram till min drogfrihet (Boden) är nämd och orten där jag bott i sen jag blev drogfri (Piteå) också är nämd 😛
  Tack o lov så har jag ingen koppling till moderaterna 🙂

  Ang Gerdau och KRIS så är väl det mesta redan sagt så jag nöjer mig med att instämma med föregående talare..

  M.v.h. Mats

  1. Hehe, som grädde på moset så är jag så irriterad att jag skakar när jag läser Piteå kommuns socialchefs svar på vår anmälan. Lär återkommer till det efter överläggning med den andre anmälaren Jimmy. Gerdau får för övrigt en hel del pisk idag, dels från Centern på Newsmill och dels från forskaren Björn Johnsson (på twitter men antar att det kommer i hans blogg inom kort). Onödigt att en riksdagspolitiker blottar sig så mycket som Gerdau gör, dessutom i en icke-fråga. Jaja.

 3. Kommentar till Mats R:

  Är nyfiken på hur du tänker om Piteå kommuns missbrukarvård. Intressant om du kan ge dina synpunkter på den 🙂

 4. Egentligen är jag ganska dåligt insatt i missbruksvården i piteå då jag inte haft med den att göra personligen, var drogfri då jag flyttade hit för 7 år sen.

  Men jag vet att chefen för missbruksvården Greger Petterson har varit väldigt omtyckt av många och verkar vara en person som ser möjligheter istället för problem.
  Situationen för Piteå kommun har ju varit lite speciell p.g.a. att alfa behandlingshem (minnesota-modellen 12-steg) finns här vilket har inneburit att väldigt många som gjort behandling sedan flyttat till Piteå vilket har inneburit att det periodvis har funnits väldigt många f.d. missbrukare här i stan, vilket i sin tur har inneburit att kommunen har känt/tyckt att dom får ta kostnaderna för andra kommuners problem, det kan jag väl till viss del förstå, men det går ändå inte att försvara en sån hållning.
  Dessutom så är min känsla att ”problemet” med inflyttade ny-nyktra missbrukare var ett problem för 10 år sen och att det har minskat rejält sen dess, men att ansvarigas (politikerna) inställning inte har ändrats i samma takt som inflyttningen minskat, man verkar fortfarande tro att man betalar för ”andras” missbrukare.
  På nåt sätt så har hela inställningen/situationen bland ansvariga politiker blivit väldigt sjuk enligt mig.

  Tack vare alfa behandlingshem så har det funnits (finns?) en väldigt stark 12-stegs rörelse i stan, förut fanns det 3 st AA-grupper och 2 NA-grupper i stan som har hjälpt många så jag tror väl att kommunen tänker att dessa grupper ska göra jobbet gratis så att kommunen slipper betala, det är dock också mina egna tankar och jag har inga som helst bevis för det.

  Däremot så vet jag ett flertal som är väldigt nöjda med psykiatrins läkemedelsassisterade behandling, den sker väl så vitt jag vet i samarbete med kommunens öppenvård.

  Så min slutsats blir väl att det finns många bra saker i Piteå för missbrukare, d.v.s. 12-stegs grupper, engagerad personal på kommunens öppenvård och en hyfsat bra fungerande psykiatri, tyvärr så kan man inte säga detsamma om dom politiska beslutsfattarna, utan dom får ett kraftigt bottenbetyg.
  Om man vill ha hjälp med att sluta med sitt missbruk i Piteå så ska man verkligen orka bråka med kommunen, och vilken aktiv missbrukare orkar det?
  Det finns bra förutsättningar för en bra missbruksvård, men politikerna väljer medvetet att skita i både förutsättningarna och i missbrukarna, finns bara ett ord att avsluta denna kommentar med och det ordet är TRAGISKT.

  M.v.h. Mats

 5. Kommentar angående Alfa behandlingshem

  Jag har haft ”förmånen” att vistas på alfa i 3 månader. Detta var ett krav från min arbetsgivare. Efter några veckor fick jag av en medpatient en fylld spruta med upplöst ritalin och sedan började karusellen. Som patient på ett behndlingshem av denna typ trycks man hela tiden ner och det betonas att om man inte följer deras dogmer kommer man att dö en tidig död. Detta gör att man mår oerhört dåligt och är mottaglig för att droga under pågående behandling för att orka.

  Det såldes diverse droger på hemmet (ritalin, spice, lyrica, m.m). Urinproverna som togs var ett skämt då det var lätt att fuska. Och många droger syns ju inte på urinprov. Jag lämnade alfa med skulder på över 20000:- till de patienter som langade droger. Jag skulle ju naturligtvis sagt nej från början och meddelat personalen vilka som sålde diverse droger, men jag tror att jag skulle råkat ganska illa ut om jag gjort detta. Efter min ”lyckade” vistelse med utdelande av diplom och applåder återvände jag till min hemstad och blev snabbt kontaktad av NA-kompisar med förslag på olika illegala aktiviteter.

  Jag sålde av de få ägodelar jag hade och betalade mina skulder. Därefter lämnade jag Sverige för att komma ifrån det helvete som NA faktiskt är. Jag är nu drogfri sedan 5 år med hjälp av min egen kraft. Jag bor i ett litet samhälle i mellansverige där ingen vet vilka problem jag tidigare haft. Orsaken till att jag började missbruka var en mycket smärtsam inflammation där en ”hjälpsam” läkare skrev ut stora mängder opiater till mig vilket gjorde mig beroende. Jag har nu fått en korrekt behandling via ett universitetssjukhus och kan hantera mina smärtor och rörelsehinder på ett mycket bättre sätt utan starka mediciner.

  Innan jag kom till alfa hade jag aldrig haft ngn kontakt med den kriminella världen, men fick snabbt lära mig vad man får och inte får göra. Personalen saknar totalt kompetens att bedöma om någon är påverkad av narkotika. Jag har själv suttit i behandlingssessioner hög på ritalin, lyrica och spice, och fått beröm för mina kommentarer och inlägg i diskussionerna. Personal och ledning tjänar grova pengar på att driva en ekonomiskt mycket lönsam verksamhet. De får patienter remitterade från landsting, kommuner, privata arbetsgivare m.m.

  Jag är inte maktlös utan kan själv ta ansvar för mitt liv. Jag lever ett rikt liv utan att behöva gå på NA-möten och vara tacksam för att rörelsen (sekten) har tagit över ansvaret för mitt liv. Detta är en religiös sekt och jag hoppas att andra finner kraft i sig själva att ta sig ur den hjärntvätt som tillämpas.

  1. Tyvärr är ovanstående berättelse inte något ovanligt, men det är viktigt att berättelserna kommer fram. Det ser ut så här på många behandlingshem där man inte fokuserar på kvalitet och kunskap. Skönt att du hittat en annan väg! Allt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *