Seko har ingen aning, men kommunismen är död

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Även dagens inlägg kommer handla om min självbiografi, det är nästan som man skulle kunna tro att jag satt igång och marknadsföra den nu när jag bestämt att jag ska lägga ner min verksamhet inom missbruksområdet. Men jag kan inte låta bli att referera till den.

Dagens stolpskott står facket för, eller närmare bestämt ett fack som kallar sig Seko. De har inte läst min självbiografi, så därför är det inte så konstigt att de kan ha de fördomsfulla och okunniga åsikter som de har. Den som har läst min självbiografi har dock sett att hur evidensbaserad Örebro kommuns öppenvård och Örebro läns landstings beroendecentrum än var, ledde deras vård rakt mot döden för mig. Tjänstemännen vid dessa vårdinrättningar var säkert välutbildade, men de hade inte ”det där” som är så viktigt vid missbrukarvård. Det är svårt att sätta namn på ”det där”, dels eftersom behandling vid missbruk till del kan beskrivas som hantverk, till del som ”allians”.


För min del fanns ”det där” hos ett antal individer vid det privata behandlingshemmet nere i mörka Småland, ett behandlingshem som idag ingår i den stora koncernen Attendo (verksamt inom allt från flyktingmottagande till äldrevård). De hade en tro på en viss form av missbrukarvård, och de hade en kunskap som går bortom det man kan lära sig, det väckte en del inom mig, och de gjorde för mig det som ingen offentligt anställd behandlare (och jag hade träffat en del) hade kunnat göra. Nu räckte inte det, men jag hade turen på min sida så jag fick ännu en privat behandling vid en privat mottagning i Örebro. KOmbinationen, tillsammans med mina egna studier inom området, blev det jag kallar ”grävterapi”, helt central för att jag fortfarande traskar omkring här. Med Seko vid rodret hade jag inte gjort det.

Man skulle ju kunna tro att kommunismen är död, det bevisar Seko att den inte är. Det finns fortfarande dem som ser privata alternativ som ondska, att privat missbrukarvård innebär ”snabba klipp som bärande idé”, till skillnad från verkligheten som enligt mig är en behandlingsfilosofi som ofta skiljer sig från den offentliga. Men visst finns avarterna där i den privata missbrukarvården, de är inte få varför en rad saker skulle behöva förändras inom den privata missbrukarvården, men det är en annan fråga. Seko är i sann kommunistisk anda emot privata alternativ.

För kommunisterna i Seko handlar det inte om oro för att patienter får dålig vård vid privat vård, det handlar om att pengar ev går till ägare, resultatet är man ointresserad av. Man skriver ”Vi ser att det finns risker för att landstingen, vid ett huvudmannaskapsbyte, upphandlar LVM-vård bland privata aktörer”. Risken är inte att vården blir dålig, utan att den blir privat. Det är det enda som oroar Seko. Möjligtvis finns det en dold agenda här, SiS som driver de institutioner som Seko talar om har en mycket dålig statistik över behandlingsresultat och har genom åren om och om igen varit inblandat i vårdskandal efter vårdskandal. Tänk om de privata aktörerna skulle få ett bättre resultat, då har de ju bevisat att privat vård ger bra resultat, bra kvalitet för att anspela på en annan absurd debatt… Och det är nog det som dessa kommunister är rädda för…

Men sedan tar faktiskt Seko upp något intressant:

Förbundets erfarenhet av upphandlingar är att de alltför ofta leder till att kvaliteten åsidosätts till förmån för företagsekonomisk vinst.

Och där har vi ett problem. De tjänstemän, styrda av politiker, som sköter upphandlar från samhällets sida fokuserar ofta ekonomi, lägsta pris, i stället för bästa vård. DET är ett oerhört stort problem för missbrukarvården, men med ideologiska skygglappar på så klarar inte Seko att se detta problem. Det är enligt Seko kapitalismens fel, i stället för systemets och det offentliga samhällets problem med felaktiga styrmedel.

För resten av världen dog den kommunistiska grundsynen i slutet på 80-talet och början på 90-talet. Det borde någon berätta för Seko.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Seko har ingen aning, men kommunismen är död”

  1. ”Förbundets erfarenhet av upphandlingar är att de alltför ofta leder till att kvaliteten åsidosätts till förmån för företagsekonomisk vinst.”

    Något dem verkar glömma är även att ett privatägt bolag i regel har oftast högre krav på sig att få nöjda kunder i skillnad mot ett statligt (det statliga kan uppvisa undermåliga siffror/resultat i år och få samma mängd pengar att röra sig, detta kan inte alltför många privata bolag ”stoltsera” med).

    1. Sant, viktig aspekt. Jag tror att alla brukare skulle tjäna på mer alternativ och mer konkurrens så att de alternativ som gör nytta är dit pengarna flyttas. Alliansens vårdval är enligt mig ett mycket bra styrinstrument, och jag vill ha det även för missbrukarvård (oavsett vilken vårdform vi pratar om). Så är det inte idag.

  2. Privat missbruksvård fungerar ganska bra och jag ser inga problem med det, problemen jag ser vid privat vård är då det handlar om sådana verksamheter som kommun eller landsting är skyldiga att tillhandahålla medborgarna, som t.ex. skolan. Det kan uppstå enorma kostnader för kommunerna om en eller några privata skolor helt plötsligt går i konkurs (eller läggs ner av andra skäl), för då står kommunen med en skyldighet att eleverna ska ha tillgång till en skola och i slutändan kan det innebära att man blir tvungen att ha en beredskap för nedläggningar/konkurser, och det lär ju inte bli billigt för kommunen vilket självklart kommer påtalas av dom privata välfärdsgivarna att kommunens ”skola” är nästan dubbelt så dyr som den privata utslaget per elev, varav media skriker om mera privat vård/skola då den kommunala är så dyr. Och till slut finns det ingen kommunal skola/vård kvar, men skyldigheten att tillhandahålla den har kommunen ändå kvar, vilket innebär att dom privata då kan ta betalt nästan hur mycket dom vill, kommunen måste ju betala då dom är skyldiga att tillhandahålla detta enligt lag… ja, du förstår vad jag menar, är stressad, ska iväg precis nu..

    //Mats R

    1. Skolexemplet är så klart en negativ aspekt, varför det är viktigt med olika övervakningssystem för de privata skolorna (och ett argument för vinst så att kapitalbas byggs upp i de privata skolorna), men trots allt är det viktigt att via privata alternativ erbjuda medborgarna såväl valfrihet som alternativ som individerna anser passar bättre än det som det offentliga erbjuder (av både skola och vård och omsorg). Därmed inte sagt att det inte ska omges med tydliga och kraftfulla restriktioner och kontroll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *