Svenska myndigheter

I dagens DN går det att läsa om att Tullverket blir allt bättre på att stoppa narkotikainförseln, men inte bara det utan även på att stoppa de kriminella gäng som ligger bakom. I artikeln framgår det också att införseln ökar, främst vad det gäller cannabis och de så kallade nätdrogerna. Just de två substansområdena är lite av mina ”favoriter”, dels för att de i sig är skadliga men framför allt för att de omges med så mycket okunskap och myter.

I det ena fallet, cannabis, arbetar svenska myndigheter (främst Folkhälsoinstitutet och våra kommuner) med en hel del preventivt arbete, det som blivit den nya trenden från en del tjänstemän och en del politiker (särskilt den ansvariga ministern Maria Larsson). Det är stora satsningar som görs, och tilltron till angreppssättet är stort. Och ändå ökar införseln och användningen (källor: Tullverket, Polisen, CAN). Alltså, Maria Larssons och hennes tjänstemäns politik och angreppssätt är misslyckat. Och det är inte så konstigt när man studerar hur de gör, tanken bygger på att allt missbruk kan förebyggas bort med kampanjer. Bakom det ligger en inte tillräcklig förklaringsmodell till vad missbruk är, okunskap helt enkelt.

Men det är inte bara det som havererar från våra myndigheter, vi har ett Folkhälsoinstitut uppe i Östersund som ger ut handböcker till kommunerna hur de ska förebygga, handböcker som vare sig baseras på senaste forskning eller är baserade på korrekt tolkning av forskningsrapporter (jag har skrivit om detta tidigare, läs bakåt om du undrar över belägg). Och så har vi ett gäng otillräckligt utbildade socialarbetare/drogförebyggande samordnare som okritiskt sväljer den smörja som myndigheterna producerar. Inte konstigt att missbruket och införseln ökar.

Vad det gäller nätdrogerna har jag länge propagerat för att det är ett problem, användningen är större än ”vi” tror utifrån myndigheter. JAg fick mothugg av Centralförbundet för Alkohol- och narkotikaupplysning (som är med och arbetar med cannabispreventionen genom Drugsmart och div tjänstemän) som hävdade att nätdrogerna inte var ett problem, baserat på deras osakliga och felaktiga undersökningar om skolelevers drogvanor. .

85

Och nu är CAN igång igen och tillsammans med talibanorganisationen RNS samt de stackars anhörigorganisationerna Föräldraföreningen mot Narkotika och Anhöriga mot droger ska de göra en kampanj mot de lagliga drogerna på internet, de som Tullverket i DN-artikeln visar på ökar kraftigt. Det är ju kanske bra. Det är bara det att som vanligt vad det gäller RNS och CAN är det sakfel. De flesta av nätdrogerna är inte alls lagliga. Dessa organisationer ska alltså sprida kunskap, och de har inte ens den grundläggande kunskapen att dessa droger såväl indirekt som direkt är olagliga. Hur kan någon tro att det blir bra om man inte har kompetens bland dem som ska utbilda. Helt oförklarligt. Det är inte så konstigt att ungdomar och andra dör och skadas för livet när våra experter och förebyggare inte har kunskap i frågan. Det tragiska är att AMD och FMN lånar sig till att ingå i detta sammanhang, det är ju de anhöriga som blir lidande när dessa aktörer utan kunskap agerar…

Gud vad det här missbruksområdet är tragiskt!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Svenska myndigheter”

 1. Talibanfetisch, eller?

  Dessa människor är inte mer talibaner än Sverigedemokraterna är rasister/fascister/nazister (dock är vissa av dem sionister, vilket är rätt lustigt egentligen).

  Tips: håll dig objektiv och skriv med klass, du vinner absolut ingenting på att använda sådana epitet. Om du har rätt (jag har ingen aning, kunde inte bry mig mindre om droger…jag har aldrig rökt en cigarett eller något annat och det var många år sedan jag drack alkohol senast) så tjänar du på att helt enkelt vara ”bättre” än…talibanerna.

  Annars så har vi ju rätt många talibaner i Sverige numera, men jag antar att du inte vill diskutera inrikespolitik? 🙂

  1. Jag är inte så säker på att vi har så många talibaner i Sverige, av det slaget du menar… Det vi däremot har är ett antal extrema fundamentalister inom RNS som är ointresserade av dialog/samtal och enbart intresserade av moralistisk repressivitet med självgoda glasögon, det tjänar ingen på. Liknelser med talibanerna tycker jag är rätt relevant. 🙂

 2. Intressant att du länkade den här artikeln och jag tänkte förmodligen samma sak som du i mitt stilla sinne när jag läste hur tullverket slog sig för bröstet och ord som ”succé”.
  Det är lögn. Jag har inga konspiratoriska idéer bakom det konstaterandet mer än att jag vet att om någon påstår, att cannabisrökningen har skadats svårt eller ngn annan drog då är man ute och tutar. Däremot vissa grupper jagas mer än någonsin, som potentiella syndare, men missbruket är mer konstant nu och smuggling har inte minskat eller skadats. Däremot är den nog mer avancerad och påkostad än någonsin. De som åker fast är de utslagna missbrukarna. Ungefär som alla vet att Rune på bänken förmodligen köper hembränt, så åker de fast med sina droger. Tullen slår sig på bröstet och smugglingen fortsätter.
  Och att det är så kan ju vara, men att man konsekvent försöker ”låtsas” att allt är bra…
  Jag är född på 70-talet. När jag var i 20-års åldern fick jag höra om hur mycket droger det fanns på början av 70-talet av folk som arbetat med missbruk och jag var med om heroinskräckens peak omkring 1980 i medier och i skolans värld.
  Men jag har sett mer spår av droger nu. 2011 än jag någonsin tidigare har sett.
  Jag har sett överdoser på gatan i Norge. Cannabis, som vardagsmat i glesbygd och storstad och de tyngre drogerna som sprids på arbetsplatser.
  Det finns inte en chans, att missbruket har minskat.

  1. Nej, tyvärr är det ju så att missbruket fortsätter uppåt. Men myndigheter och en del andra organisationer med en ideologisk agenda är angelägna om att sprida bilden ”allt är bra” (har skrivit ett inlägg med den rubriken om det hela), det tjänar ingen på, förutom några politiker och företrädare för vissa organisationer (som RNS).

 3. Magnus, ja det var en utbildningsdag om droger i gråzonen. De påstår INTE att alla droger på nätet är lagliga, men de flesta droger som är ute för försäljning på nätet är ändock fortfarande inte klassade som olagliga. Du verkar ha ett hat mot de flesta myndigheter och organisationer. Kan inte gå med dig i det. Jag själv är med då i AMD. Det är ju inte så att vi inte själva ifrågasätter el är dumma i huvudet och sväljer allt okritiskt. Vet också att, om jag minns rätt nu om det du skrev, att det sägs att nätdrogerna inte är ett problem. Så är INTE fallet, vi hade ju den här utbildningsdagen för att bli informatörer om nätdroger just för att det är ett problem. Med på utbildningsdagen var FHI, åklagarmyndigheten och även ungdomspolisen som vet hur det ser ut på gatorna. Kan också säga det att RNS mfl, använder sig av Flaschback, Wikipedia mm, liksom du gör i din bok tex, för att få information. Sedan finns det ju även ett samarbete med NADIS och EMCODA.
  Du är mycket kritisk, jag undrar vad du själv har för ideer om hur man ska förhindra drogmissbruk av nätdroger mm

  1. Du får nog skilja på hat och kritik! Även om jag tycker mycket illa/ogillar en hel del myndigheter och organisationer som gör mer skada än nytta. T ex genom att sprida felaktig information. Ta bara det här med lagligheten, många av nätdrogerna är klassade, och är de inte klassade finns 1:a-aprildagen som betraktar alla substanser som olagliga tills de bevisats inte vara skadliga utifrån ett narkotikaperspektiv. Det finns ingen som helst anledning att ”skrämmas” med lagliga droger, om man inte vill spela på känslor så som just RNS gärna gör i narkotikadebatten, i stället för fakta. Varför tror du att det blir bättre av felaktig fakta, det verkar inte så okritiskt.
   Sedan FHI, ja, det är ju en myndigheter som jag flera gånger visat använder sig av såväl förvanskad som inaktuell som tvivelaktig faktabakgrund. Den andra organisationen har jag också visat ha en del övrigt att önska… vid några tillfällen… Och så detta med hur det ser ut ”på gatorna”, nätdroger är inte som gamla drogerna av flera skäl, det om något borde ju de ha lärt sig på Flashback…

   Vad det gäller mina ideer borde de ha framgått på bloggen, hålla sig till vetenskap och fakta så mycket som möjligt! Det är enda vägen som kan ge resultat.

 4. De är ju tallibaner för sutton, ty deras antiknarkpengar kommer från illegalt håll, nämligen de stora illegala företagen som pumpar in pengar i form av tvättat stål och mutor för att upprätthålla en narkotikapolitik som gynnar de illegala företagen, dvs tallibaner i grund och botten, ty Usama och grabbarna har inte bara monopol på knarket, de har gräsligt mycket pengar som de använder för att korrumpera hela finansiella system, och det finns inget system som är så enkelt att korrumpera som de få rester av ett gammalt statligt folkhem vilket finns kvar i den lilla miniekonomin sverige långt uppe i norran fjärran

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *