Vad är missbruk – en livsstil?

Låt mig först och främst säga att missbruk är inte en livsstil. Det handlar inte om vanor som går att ändra. Det är mycket mer komplext än så, vilket den som läst den vetenskapliga kunskapen kring hur missbruk utvecklas och bibehålls (men visst finns det sociala med på ett hörn, men inte så som man kan förledas att tro om man påstår att det handlar om en vald livsstil). Ändå påstår Stockholms läns landsting att det handlar om en livsstil, och därför har man för narkotikaproblem etablerat en del inom Beroendecentrum i Stockholm som kallas – Livsstilsmottagningen.


Jag har alltid hävdat att det största problemet inom missbruksområdet är all okunnig personal som arbetar med missbruksfrågor, allt ifrån politiker till behandlare. Det är som om kunskap inte är intressant i området, kunskap är ingenting man behöver ta hänsyn till. Det skapar problem. Det skapar lidande. Och det skapar de höga dödstal som vi har i Sverige.

Det är ett problem att landstinget i Stockholm lär ut att behandling mot missbruk handlar om att ändra beteende, ”Med vår metod kan du träna in ett nytt beteende.” Missbruk är inte ett beteende, att ändra beteende är inte lösningen på missbruksproblem. Du kan till viss del/givet vissa förutsättningar hantera en missbruksproblematik med beteende, metoden för detta – KBT – har evidens. Men i många fall är detta långt ifrån tillräckligt, missbruk är som en brand för många. Att då med KBT-verktyg släcka bränder fungerar till viss del, mycket bra för många, mindre bra för allt för många. Många gånger måste man fokusera på att släcka brandhärden, det som driver bränderna som ständigt uppstår. Men då har Socialstyrelsen och akademin (forskarvärlden, allt för naturvetenskapligt inriktad allt för ofta) bestämt att metoder för att förändra detta (en mycket effektiv är att gå på djupet med psykodynamisk terapi) inte har ”evidens”.

Det hela uttrycks i t ex Socialstyrelsens riktlinjer som deklarerar att denna terapitradition inte har evidens, understödda av naturvetenskapligt inriktade läkare som läkare som Heilig vilken skriver läroböcker inom missbruksområdet med detta påstående. Och då måste man veta att begreppet evidens härstammar från RCT-studier som allt som ofta har kort uppföljningsperiod (6 eller 12 månader) och i övrigt är ett lite för trubbigt instrument för att mäta effekt av psykodynamiken (slumpmässighet och kontrollgrupp och dynamikens extremt personberoende resultat är stora delar av problemet). Alltså, kunskap är alltid relativt, och i detta fall haltar kunskapen betänkligt. Men det tar inte svensk missbrukarvård hänsyn till, och det är enkelt eftersom det inte är missbrukarvård utan missbruksvård som Socialstyrelsen bestämt ska gälla. Det är inte individen som ska behandlas utan det är ett standardiserat missbruk, och då är det inte så konstigt att tankarna går fel och korttänkande individer inom landstingen tror att det är likställt med beteende.

Och självfallet är ”Livsstilsmottagningen” en del av den nya beroendevården för vanligt folk (landstingets uttryck) – Riddargatan1, den som ligger på Östermalm, eller som de själva uttrycker det ”Grannar till mottagningen är Stureplan och gräddan på Östermalm.” Det är självfallet så att när ”vanligt folk” ska behandlas så ska mottagningen ligga vid Stureplan, när vanligt slödder (även kallat knarkare och alkisar om man är verksam inom den offentliga missbruksvården) ska behandlas kan mottagningarna gärna ligga mer otillgängligt och i förorter etc. Dit kan ju inte ”vanligt folk” ta sig! Det är skillnad på folk och folk inom den offentligt finansierade landstingsvården – den nya beroendevården. Om detta skrev jag även här (ej nytt fönster)!

Och visst är landstingets beroendevårds beskrivning av deras lokaler förtroendeingivande – ”Lokalerna är ljusa och fräscha och liknar mer en flådig plastikkirurgiklinik än ett centrum för beroende”. Huvudsaken om du är vanlig är att du får flådiga lokaler än kompetent vård, och tillhör du inte dem som rör dig runt Stureplan då får du hålla till godo med kommundelarnas köer vid kommunens socialtjänst, och dessutom vistas i lokaler som i bästa fall inreddes på 80-talet! Det är skillnad på folk och folk, i alla fall om man får tro på Stockholms län landsting!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Vad är missbruk – en livsstil?”

  1. Mycket bra Magnus! Ja om missbruk är en livsstil får vi väl stänga Stureplan och liknande ställen runt om i landet, eller?! Här föds och frodas kokainisterna, så ändra ”livsstil” och sluta hänga på Stureplan så blir du kvitt kokainberoendet…Hmm men vänta nu, alla dom som inte tar kokain ute, utan väntar till efterfesten? Är det ”livsstilen” (beteendet) att gå ut, det så kallade jetsetlivet som gör att dom använder kokain eller ”livsstilen” att gå på efterfest? Vi tar bort alla bostäder i Sthlm city så minskar antalet efterfester och således andelen kokainberoende. Smart!

    Vi bör nog även stänga ner Båstad, eller?

    1. Ja, deras resonemang är så typiskt det som jag vänder mig mot och som jag tjatar om år efter år. Dessa individer som är engagerade inom svensk missbruksvård, med en del undantag, har ingen aning om vad de sysslar med. De kan inte missbruk även om de arbetar som utredande tjänsteman eller behandlande terapeut. Och ang narkotika, att läsa på LIvsstilsmottagningens hemsida med deras beskrivning av missbruk och bruk är komiskt. Suck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *