Petzäll ”talesperson” i riksdagen

Så har då till slut beroendefrågor fått en engagerad talesperson i riksdagen, fd Sverigedemokraten William Petzäll säger sig vilja stanna kvar i riksdagen för att arbeta med beroendefrågor (SvD, DN).

I normala fall skulle jag jubla över något sådant, beroendefrågor behöver verkligen någon som driver frågorna i riksdagen. Det finns det inte idag. Men det finns flera problem med att det blir just Petzäll som tar på sig ledartröjan.


Jag tänker inte på det stigmatiserande att han varit SD-politiker, kunskap om stigmatisering är en viktig del för att hantera stigmatisering. Jag känner inte till honom särskilt väl förutom några enstaka artiklar jag läst om honom och något enstaka webb-teve-inslag som jag sett med honom, men det jag sett är väldigt typiskt för amibitiösa, relativt smarta 23-åringar, han visar på ett gott självförtroende och den 23-årstypiska ”jag vet allt”. Det är en del av det stora problematiska med att just han ska arbeta med beroendefrågor.

Redan i Expressens avhopp-avslöjande artikel framkommer den andra delen. Petzäll säger att han vill stanna kvar i riksdagen för att ”föra fram min hjärtefråga och öka kunskapen om sjukdomen” (även i AB). Till saken hör att han har vistats två gånger en månad på tolvstegshemmet Nämndemansgården, han pratar om möten från Anonyma Alkoholister (och vem vet, i och med att narkotika är inblandat i Petzälls missbruk går han förmodligen numera även till Anonyma Narkomaner). Det är en bisak att två månaders behandling sällan är tillräckligt, Petzäll behöver mer än så. Han säger att han varit alkoholiserad i 7 år, det är ingenting man vänder med två gånger en månads behandling även om en del oseriösa behandlingshem kan sälja in något sådant.

Det stora problemet är just detta med ”sjukdomen”. Sjukdomen i bestämd form. Och sjukdomsbegreppet i ett 12-stegssammanhang. Jag har själv varit väldigt mycket i 12-stegssammanhang och fått lära mig mycket om ”sjukdomen”. Ibland förtydligar man i 12-stegssammanhang att missbruk är en andlig sjukdom, vilket är fullt naturligt eftersom 12-stegsrörelsen har sin grund i småsekteristiskt kristet sammanhang i USA (Oxfordrörelsen). Man ser på missbruk som en sjukdom i sig, en obotlig progressiv sjukdom som kan hejdas om man följer de tolv stegen och går på anonyma alkoholisters (etc) möten regelbundet. Det blir som ett nytt beroende, men det är ett beroende som har viss evidens i missbrukssammanhang. Det har dock inte evidens vad det gäller synen på vad missbruk är. Missbruk är ingen sjukdom i sig, även om den klassificeras som sjukdom och även om förändringar (huruvida de är konstanta eller inte är omtvistat) i hjärnans belöningssystem är inblandat, med den psykiska påverkan det innebär.

Och är det ännu värre tillhör Nämndemansgården de som ansluter sig till den inom 12-stegsrörelsen så populära synen från ”terapeuten” Craig Nakken som menar att det finns en beroendepersonlighet (det finns det inte). Man kan dock ändå vara skeptisk till den information som Petzäll fått på Nämndemansgården för särskilt välvilligt inställda till sanningen är de inte där. De skriver på sin hemsida att ”I vår beroendebehandling utgår vi ifrån den 12-stegsbaserade Minnesotamodellen. Det är världens mest beprövade behandlingsmetod och rekommenderas av Socialstyrelsen i dess nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården från 2007.” Och det är inte sant! Socialstyrelsen rekommenderar INTE 12-steg vid narkotikamissbruk, enbart för alkoholism. Och ska man i riksdagen hantera beroendefrågor är det självfallet så att förutom en vetenskapligt grundad kunskap om vad missbruk är, måste man självfallet ha insikt i hur en del företag är beredda att kompromissa med sanning enbart för att sälja behandlingsplatser (denna avart av privatisering). Nu är Nämndemansgården inte det enda 12-stegshemmet som manipulerar sanningen, ett annat stort hem är Aleforshemmet eller Aleforsstiftelsen som skriver samma sak.

Behandlingshemmens manipulerande med sanningen har förmodligen inte bara med att de vill sälja vårdplatser att göra, det är en del av det som så ofta i debatten kommer fram från detta håll, ”it’s the NA (AA) way or no way”. Precis som alla andra sekter menar personer från dessa anonyma rörelser att det är deras väg som är den enda sanningen, den enda lösningen på beroendeproblematiken. Ett utslag av detta är t ex den till Anonyma narkomaner närstående rörelsen kring KRIS och deras agerande (och informationsförvanskande) kring t ex den alternativa behandlingen med läkemedelspreparat som metadon etc, att medicinera med subutex är oftast sett som felaktigt eftersom det t o m i de olika ”pamfletter”/egna böcker som läses vid de olika mötena slås fast att det bara är NA/AA som fungerar.

Jag säger inte att Petzäll har skaffat sig annan kunskap än den han fått sig presenterad under ”föreläsningarna” på Nämndemansgården (av någon dåligt utbildad 12-stegsterapeut), och jag säger inte att med ”sjukdomen” det är 100a säkert att Petzäll menar tolvstegsbegreppet, och jag säger inte att han okritiskt sväljer allt som kommer från 12-steg. Men beroendefrågorna är så mycket mer komplicerade än så som de framställs från 12-stegshåll, därför blir jag inte alldeles jublande när jag hör att en populist (eller vad man nu ska kalla SD-rörelseanhängare) från 12-stegssammanhang ska bli någon frontperson för beroendefrågor i riksdagen. Jag hade hellre sett att någon annan politiker hade vaknat och tagit upp kampen med osakligheten och ointresset mm från t ex Maria Larsson…

UPDATE: Petzäll talar ut i DN och säger att han möter stor tacksamhet för att han, som han säger, ”driver dessa frågor”. Ursäkta, ”driver dessa frågor”, vad har han gjort inom missbruksområdet? Hittills under den allmänna motionstiden i år har inte Petzäll lämnat in en enda motion, visserligen har han tills på onsdag på sig, så om han ska driva dessa frågor får han snabba på… Och inte heller förra året lämnade Petzäll in någon motion i dessa frågor, han deltog i dessa motioner då, rätt långt ifrån missbruksfrågor…

Det är långt mellan goda tankar och verkstad, och i detta fall finns inget som visar på att det ens är goda tankar som Petzäll har.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *