Statligt knark (igen)

Det märks att det börjar dra ihop sig till att remisserna på missbruksutredningen ska vara inne. I den har ju bland annat föreslagits att Sverige ska fortsätta bygga ut den läkemedelsassisterade behandlingen. Och det vore ju bra, inte minst utifrån Sveriges situation med höga dödstal för missbrukare. Men som jag skrev om en del i somras pågår ju en kampanj mot detta, KRIS är motståndare till läkemedelsassisterad behandling (LAB). Varför KRIS vi ha färre vägar ut ur missbruket har jag ännu inte lyckats klura ut, men det kanske jag kommer på med tiden.

I kampanjen ”Statligt knark är också knark” (eller vad de nu kallade den) har KRIS försökt pumpa ut budskapen att dels är inte metadon/subutex/suboxone läkemedel utan just ”KNARK” och dels att läkemedelsprogrammen ”läcker som såll”. Jag väntar på när KRIS kampanj mot sömnmedel kommer, eller lugnande mediciner, eller mot något annat av alla läkemedel som kan ge en sinnesförändrande effekt.

KNARK som KNARK kan man ju tycka, men det tycker inte KRIS. De är, vad det verkar, bara emot de heroinister som måste/väljer att ta sig ur det aktiva missbruket med LAB. Eller, de är nog inte emot heroinisterna i sig, utan deras val/tvång att välja en annan väg än den ”drogfria”. Jag förstår inte detta ensidiga motstånd och detta propagerande, om det inte handlar om moraliserande. Fast det är klart, då borde de ju moralisera över de som inte kan sova utan sömntabletter… Nåväl, de må ha sin åsikt, men det finns flera problematiska aspekter på KRIS agerande. En är att KRIS kampanj, som jag också skrivit om tidigare, fått genomslag hos en del politiker som okritiskt tar åt sig KRIS propaganda. En annan är att KRIS inte har det minsta hållbart, vetenskapligt, underlag för det de påstår om att programmen läcker (dvs att metadonpatienter säljer sitt metadon i stor omfattning). FÖr detta finns inget belägg. Ett annat problem är att det även inom Polisen etablerat sig en föreställning om att metadon inte är vård utan just KNARK.

I gårdagens Göteborgs Posten fanns två artiklar, en med två vad det verkar som patienter vid LAB i Göteborg. En med en polis. Varför svensk polis börjat använda sig av det stigmatiserande begreppet statligt knark framgår inte, men åtminstone säger den intervjuade polismannen så här:

– Beslutsfattare måste vakna upp och se vad som händer. Om vi inte skärper kontrollen kommer vi snart ha massor av unga som går på statligt knark. (min kursivering)

Jag anser att svensk polis inte ska moralisera och stigmatisera, och inte ta den politiska ställning som det innebär att använda sig av KRIS kampanjs terminologi. Det passar sig inte för en myndighet som polisen.

Den andra artikeln som pratade om läckaget var som hämtad ur KRIS kampanj, för övrigt uppmärksammad i dagarna även av SvTs Mittnytt (Sundsvall). Därmed inte sagt att de två intervjuade är KRIS-medlemmar och att KRIS lyckats plantera kampanjen i GP så att det ser ut som ett redaktionellt material, men jag kollade på en av de intervjuades Facebook-sida och så vidare till hans flickvän. På flickvännens sida fanns det flera av de citat som är populära inom NA-kretsar (Anonyma Narkomaner), dvs ”En dag i taget”, ”Ta det lugnt” och andra. Och att NA står nära KRIS är ju ingen hemlighet…

Ovanstående är bara något av det som förekommer inom ramen för KRIS kampanj (ok, antaget vad det gäller GP då). Det jag tycker är tråkigt är den bild som sprids i media där LAB-preparaten framställs som KNARK och inte medicin, och där rykten sprids om omfattningen på läckaget. Det är inte bra. Jag talade lite med GPs ledarskibent om det hela på Twitter igår/i morse och hon hade en sund inställning till det problematiska med att denna KRIS-terminologi sprider sig, och jag tror att den kommande tiden, inte minst inför missbruksutredningens avgörande, bör kanske media vara väldigt uppmärksamma på vilken vinkel och terminologi som sprids.

Det vore t ex bra om media, som i Mittnytt-fallet, slipper lägga till korrigeringar i efterhand utan kan efterstäva att ha en balanserad och icke-politisk publicering från början (den liiiilla snutt som Gerhard Larsson fick förekomma i Mittnytt väger på intet sätt upp propagandan som KRIS fick sprida i ursprungsinslaget). Det politiska hör hemma på ledarsidor och inte i nyhetstexter/nyhetsinslag där man t ex inte bör (som journalisten i Mittnytt gjorde) lägga orden i den intervjuades mun. ”Journalisten” fick KRIS-aren i inslaget att kalla LAB för ”legitimt missbruk” (och annat, i slutet av programmet, snacka om åsiktsjournalistik, skolan som Mittnytt-journalisten har gått borde nog se över sin journalistutbildning/avsnittet ”hur man ställer neutrala frågor”), det passar sig lika illa för media som för den andra statsmakten (polisen) att gå KRIS vägar i debatten.

Update: GP fortsätter att skriva om LAB i Göteborg. Denna gång kommer påståenden om repressalier, vilket emotsägs av kliniken. Sedan menar SBFs representant i Göteborg att läckaget är litet och att hårdare kontroll vore olyckligt, ord står mot ord även där alltså. Och ingen vet egentligen. Eftersom ev åtgärder utifrån det påstådda läckaget, precis som SBFs representant säger, kan få negativa effekter för patienterna vid kliniken så visar det på två viktiga saker. Dels på hur olycklig en anekdotisk kampanj mot LAB är och dels, och detta är mycket viktigt, visar det på behovet att ta fram tillförlitlig kunskap om hur läckaget ser ut.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Statligt knark (igen)”

  1. Ja, det pågår helt klart en lobbykampanj (är ju en massa PR-byråer som figurerar i sammanhanget… T ex fick KRIS pris av PR-firman Westander för denna ”Statligt knark”-kampanjen när den började i Almedalen). Synd att inte fler politiker mm kan se igenom det.

 1. Hej, du skriver: ”Det jag tycker är tråkigt är den bild som sprids i media där LAB-preparaten framställs som KNARK och inte medicin…”
  Är det inte en narkotikaklassad medicin då? Vad är problemet med att kalla narkotika för dess rätta namn?
  Hälsningar: Lisa

  1. Subutex etc är som du skriver narkotikaklassad medicin. Knark är slang för illegal narkotika. Man ska kalla saker för dess rätta namn om man vill ha en objektiv och saklig debatt i frågan. Men det vill inte KRIS därför kallar de medicinen för knark. KRIS är dessutom inte konsekventa eftersom de inte gapar knark och stoppa om alla lugnande mediciner etc…

 2. ”Jag anser att svensk polis inte ska moralisera och stigmatisera, och inte ta den politiska ställning som det innebär att använda sig av KRIS kampanjs terminologi. Det passar sig inte för en myndighet som polisen.”

  Mycket riktigt. Polisens roll är att lösa och förhindra brott, inte att tala om hur en LAB-verksamhet bör bedrivas, en verksamhet de – sett till deras uttalande – helt saknar kunskaper om. Det vore minst lika knasigt om Smittskyddsinstitutet uttalade sig om invandrarfrågor, exempelvis. Men men….

  Vad det gäller KRIS är organisationen och (vissa av) dess medlemmar ett mysterium. Man vill gärna tro att alla människor innerst inne är goda och vill väl, men ibland så börjar man att undra. Jag tänker främst på deras översittarattityd under Almedalen, där man medvetet störde ett seminarium som just handlade om dessa frågor. Varför gör/gjorde man så? Om man nu är övertygad om att LAB inte är en så god idé, varför inte föra en seriös debatt? Vad är man rädd för?

  1. Ja, jag tycker det är jättemärkligt att en polisman går ut och kallar LAB-läkemedel för statligt knark. Och jag tycker det är mer än jättemärkligt att det inte förs ett samtal, en debatt, om detta uttalande. Men jag är glad att du håller med mig om att det där var märkligt.

   Sedan KRIS ja, håller helt med om att det är en av alla dessa viktiga organisationer som finns inom området. Men, deras agerande tycker jag lämnar en hel del övrigt att önska. Tycker de kunde ha stake nog att säga att de är motståndare till LAB utifrån ideologiska skäl, det skulle jag ha mer respekt för än tramset de håller på med nu.

 3. Polisen som intervjuades av GP är Gunnar Hermansson, redaktör på Svenska Narkotikapolisföreningens Tidskrift som tilldelas Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2010.

  Han får priset för ”hans redaktionella utvecklingsarbete som gjort Svenska Narkotikapolisföreningens Tidskrift till ett ledande forum för journalistisk och professionell bevakning av narkotikabrottslighet och narkotikabekämpning”.
  Och det ”vet ju alla” att det institutets ledning verkar efter en total nolltolerans vad gäller narkotika. Någon av dem verkar som ”expert” i olika domstolar och hans ”expert utlåtanden” fick svenska domstolar att mycket dramatiskt höja straffen för nätdroger. Tack och lov såg Högsta Domstolen till slut igenom det fördomsfulla och politiskt styrda ”tyckandet” och genom en prejudicerande dom sänkte straffnivåerna till ”normala”…
  För övrigt ett mycket bra inlägg i debatten…

  1. Tack för omdömet! Och det du skriver visar på ett av alla problem – ”ledande forum”, inte så svårt när det inte finns några alternativ. Deras sängkamrat Drugnews skrev också om det hela, det är de två ledande forumena, båda centrala delar i den inskränkta del som finns runt Carnegie- och RNS-kretsen. Och ja, den där experten som är flitigt anlitad, något på H har jag för mig att han heter, jag är väääligt frågande till hur mycket expert han är egentligen. Jag är inte särskilt imponerad av någon av dessa 5 omnämnda instanser. Och tyvärr är det väl så det ser ut i det narkotikapolitiska fältet, ett gäng glada amatörer med samma piskande åsikter som kliar varandra ständigt på ryggen. Urk.

 4. Visionen om nolltolerans är naturligtvis godis för Narkotikapolisens framtid som då kan stoltsera med statistik om uppklarade brott utöver all annan brottslighet. Varje lagförd missbrukare är ju ett uppklarat brott som får polisen att växa av stolthet. Att sen missbrukaren återfaller gör ju polisens arbete ändå mer viktigt….Haha..heja sverige.

 5. Eller hur…..man väljer tro på dem som skriker högst eller hörs mest. Jag personligen förstår inte varför polisen överhuvudtaget är inblandat i ”lösningen” på ett medicinskt och socialt problem som narkotikaproblematiken. Kanske får vi se ytterligare polisiärt engagemang i t.ex alkoholreduserande åtgärder eller kanske cancerproblematiken kan vara en utmaning för svenk polis ?

  1. Jag personligen tycker att en lämplig uppgift för polisen skulle kunna vara att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. En person som har mer än 2 hg smågodis, korrigerande omhändertagande (fyllecell ett par timmar), fler än 1 chipspåse = bötesföreläggande, 2 påsar bearneisesås (stava) på ICA = korrigerande omhändertagande osv. Därefter kan poliser titulera sig vik läkare dessutom och inte bara tro att de gör en behandlade insats vid narkotika- och alkoholproblem.

 6. Kris har inte en bara en webb byrå bakom sig utan en PR maskin som heter KREAB som är Alliansens marknadsförings apparat och som ger KRIS oanade kontakter och marknadsföringsvägar. KREAB och dess ägare är inga illasinnade personer men med fel budskap och med makt galenskap blir detta helt tokigt! Tillsammans med dem och RNS och Carnegie institutet, IOGT och andra organisationer och personer är Kris i ett maktövertag som bör motverkas av folket på gatan och mänskligt sinnade organisationer.

  1. Det är väldigt svårt överhuvudtaget att komma ut med budskap i området, men det är ju som du skriver ett grymt övertag för det likriktade etablissemanget. HUr många alternativa röster hörs i debatten? Hur många politiker skriver om insikter de fått från ”andra utanför de av dig uppräknade organsitioner”? Nada. Men jag har sett flera politiker (har bloggat om en eller ett par KD-politer med inflytande över vården) som tagit till sig av KRIS budskap. Och i detta läge finner en viss ”brukarorganisation” att kraft ska läggas på att helt ogrundat attackera påståenden de ”hittat på” om vad jag menar, tycker och driver för frågor. Rätt sorgligt område detta, ibland och allt oftare undrar jag varför jag ens bryr mig.

 7. DOm identifierar ju sig själva som ”GANGSTERS”,jävla skojarmiffon.Stigma var det ja.SKicka in skithögarna på mellanstadiet så att dom får lära sig prata rent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *