Beroendevård för vanligt folk

I inlägget Missbrukets problematik skrev jag om problematiken med attityd och värderingar hos olika individer som arbetar inom missbrukarvården. Idag kom ännu ett exempel. Det är Drugnews som har rubriken ”Beroendemottagning för vanligt folk”.

Jag studsade till direkt när jag läste rubriken – ”vad menar den gode Liljesson nu, finns det olika beroendevård för vanligt och ovanligt folk och vilka är de olika katergorierna, vad är det för fördomar IOGT-megafonen har nu”…


Men jag hade nog fel, eventuellt, det visar sig att det nog inte är ”journalisten” som bär på stigmatiserande fördomar utan självfallet vårdpersonalen. Det är ett antal individer ledda av alkoholläkaren Sven Andreasson, en av tungviktarna inom myndigheten som hyllar ovetenskap – Folkhälsoinstitutet, som öppnat en beroendemottagning i Stockholm där Andreasson beskriver den som för vanligt folk. Och det här är intressant, FHIs ledande alkoholläkare, en av arkitekterna bakom Missbruksutredningen, visar sig hysa fördomar och vilja dela in missbrukare i vanligt folk och andra. Man kan ju använda sig av fantasin hur Andreasson och FHI ser på ”det ovanliga folket”, oss missbrukare som inte förtjänar mottagningar i ”fräscha lokaler där skamkänslan kan tvättas bort” (citat ur Drugnews artikel om Andreassons nya klinik).

Ställ dig frågan, om svensk missbrukarvård leds av individer som Andreasson som tycker att vissa människor är ovanliga och förtjänar att stå i skammen, medan andra människor är vanliga och förtjänar lokaler som inte fördjupar skammen, hur kan någonsin svensk missbrukarvård fungera väl då? Åter igen bevisar Folkhälsoinstitutet FHI att de är ett av de största problemen bakom svenska missbruksmisslyckandet. Och precis som jag visade om deras material för preventivt arbete bygger de deras verksamhet utifrån stigmatiserande fördomar, i stället för kunskap. Så kan man göra när man är statlig myndighet och vi har journalister som inte är intresserade av att granska härvan som kallas missbruksvård. Tänk om Liljesson hade varit en riktig journalist och ställt uppföljningsfrågorna till Andreasson om det vanliga och ovanliga folket!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Beroendevård för vanligt folk”

 1. Jag studsade också inför formuleringen. Men förmodligen menar han en beroendemottagning där innerstadsmänniskor med beroendeproblem slipper stöta på fysiskt nedgångna tunga missbrukare och andra lågstatuspersoner. Trist.

  1. Jag är lite orolig för att kliniken inte tar emot högstatusmänniskor från förorterna, de finns faktiskt, tänk bara Danderyd. Men det är väl vårdval som gäller för dem, eller vänta, vårdval gäller nog inte missbruksområdet. Sån tur de har på kliniken då eftersom ett vårdval skulle kunna ha medfört att de ovanliga människorna kom till kliniken och det vore ju synd om personalen och de skambefriande lokalerna att bli så nedsmutsade.

 2. Andreassons tidigare studie säger att många inte vill möta socialtjänsten. Att Socialtjänsten är oattraktiv för dessa. Ligger säkert en hel del i det, men det som verkar hända i debatten är att denna i och för sig stora grupp generaliseras till alla människor med ett beroende. Alla vill till Landstinget och det verkar bli till ett argument för förändrat huvudmannaskap. För tunga missbrukare av narkotika eller alkohol spelar sannolikt inte huvudmannen någon som helst roll. De vill ha hjälp här och nu oavsett huvudman.

  En annan vinkel som inte alls tas upp (pga av ideologiskt skyttegravskrig) är att det finns goda exempel på privata lösningar för den grupp som Andresson talar om. Här blandas överhuvudtaget inte alls offentliga verksamheter in. Arbetsgivaren tar sitt rehabiliteringsansvar och privat Företagshälsovård tillsammans med privata öppenvårdsprogram samarbetar och gör det också framgångsrikt.
  Kanske hög tid att SKL tar hänsyn till detta i sitt mångmiljonprojekt Kunskap till praktik.

  1. Det kan vara så att definitionen Andreasson har på vem som är vanlig och vem som är ovanlig är att de vanliga inte vill möta socialtjänsten. Intressant definition i så fall. En del kan tycka att mina uttalanden i deras generaliserade och provocerande form om socialtjänsten är otrevliga, men att påstå att man måste vara ovanlig för att vilja ha med dem att göra tycker jag är att gå längre i sin kritik av socialtjänsten och dess tjänstemän.
   Det finns nog en hel del goda privata lösningar som alltid inom vården, men i just detta delområde finns någon infantil tro på den offantliga verksamhetens överlägenset, helt ogrundat och inte det minsta belagt, enbart försvarat av SKL som en fackförening för kommuner och landsting för sakens skull. Tragiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *