Därför misslyckas narkotikapolitiken

Nja, rubriken är aningen missvisande. Det här inlägget handlar inte om hur narkotikapolitiken misslyckas. Det ämnet är allt för komplicerat för att besvaras i ett enkelt blogginlägg.

Men att som KDUs ordförande i SvD kalla svensk narkotikapolitik för ”mycket lyckad” är inte bara förenklande och okunnigt, det är provocerande dessutom. Det är provocerande eftersom hur man än räknar den svåra dödstalsstatistiken så har Sverige höga dödstal och höga siffror för tunga missbrukare, det är långt ifrån lyckat för att inte använda uttrycket misslyckad.

Och frågan är om KDUs Aron Modig ens tror på sitt eget utlåtande om svensk narkotikapolitik, han skriver om hur cannabisanvändningen ökar. En ”mycket lyckad narkotikapolitik” borde inte leda till att den skadliga cannabisanvändningen ökar, vilket gårdagens andra artikel i SvD handlade om (SvD2).

Aron Modig är med rätta orolig för den legaliseringsåsiktstrend som pågår i Sverige, och i andra länder. Och så berömmer han regeringen för ”Att regeringen med barn- och äldreminister Maria Larsson i spetsen nu satsar 50 miljoner kronor på förebyggande arbete bland unga är bra”.

Att man satsar 50 Mkr på en kampanj behöver inte betyda att den är bra, det finns många anledningar att ifrågasätta den kampanj som var testkampanj för den kampanj som Modig nu berömmer. Som jag skrivit om tidigare visar den kampanjen snarare på att den inte är i linje med senaste forskning om effektivt preventionsarbete, det är viktigt att satsa pengar på prevention, det är mer viktigt att göra rätt saker. Om detta reflekterar inte KDUs Modig, allt den egna ministern gör är bra tydligen, oavsett hur osakligt det är.

Kampanjen kommer inte att leda till att cannabisanvändningen minskar, den frågan vad som driver användningen är betydligt mer komplicerad än så. Hade vi haft kunniga personer som politiker och rådgivare inom t ex Socialdepartementet eller deras ANDT-råd hade de insett det.

I den andra SvD-artikeln uttalar sig Anna König Jerlmyr (M), Socialborgarråd i Stockholm. Hon är också orolig, precis som allianskollegan Modig. Det är samma König som tror att missbruk börjar med att samhället arbetar skademinskande med att dela rena sprutor, sprututbyte. Så är inte fallet. König är okunnig om frågorna hon är vald att hantera, och då blir det problem. Då blir inte insatserna inriktade mot att minska skador och användning, då kan man hylla och tro att en kampanj för 50 Mkr, byggd på felaktig preventionsstrategi är bra osv.

Så länge vi har politiker som tror att rena sprutor leder till missbruk, och de politikerna som tror det, ivrigt påhejade av nykterhetsrörelsen, kan inte och förstår inte missbruk. Och då är det inte så konstigt att cannabisanvändningen ökar, okunskap bland beslutsfattare är en del i förklaringen till att cannabisanvändningen ökar. Det finns ett antal andra delförklaringar till ökningen, men det orkar jag inte gå in på denna gång. Det räcker med att säga att vår narkotikapolitik, när det ser ut som det gör med ökande användning, ökade antal tunga missbrukare, ökade antal individer med skador, ökande antal anhöriga med psykiskt lidande etc, det är en misslyckad narkotikapolitik. Att sedan legalisering skulle göra saken värre är en annan sak och en oväsentlig sak.

Det stora problemet är att när preventionsarbetet bedrivs så osakligt och i strid med forskningen, t ex efter den manual för skolorna som FHI publicerade i våras, då ökar cannabisanvändningen, men det ger också grogrund till legaliseringsåsikter.

För när budskapen inte stämmer överens, de från samhället och de man själv och ens omgivning noterar, då skapas en misstro mot existerande politik och man drar de slutsatser (som t ex SvT gör i programmet Korrespondenterna som jag skrev om i förra veckan) som legaliseringsförespråkare vill att att man ska dra. Det är en av de negativa konsekvenserna av okunskapen hos politikerna, tjänstemännen och myndigheterna.

Om detta måste vi tala mer. Nån annan gång.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *