Lär av USA

Jag är en fan av USA, och har alltid varit. Det är mycket i den amerikanska mentaliteten som jag tycker vi borde ha mer av i Sverige. Till exempel vad det gäller synen på missbrukare. I USA är man betydligt mer medveten om problemen med stigma, och i USA är man inte som i Sverige för alltid dömd med ett missbruk bakom sig.

Låter det bittert? Japp, det är det. Men jag är också optimist, jag tror att det går att förändra. Men det är mycket som krävs för att lyckas med det som behöver göras. Till att börja med måste svensk missbruksvård revolutioneras mot missbrukarvård, det är därför jag ägnar en stor del av inläggen till att förklara varför våra svenska vårdgivare och våra svenska politiker men framför allt våra svenska myndigheter och deras tjänstemän är inkompetenta. Inte för att alla är det, men som en generalisering, och som grund för den revolution som krävs.


Därefter måste medelsvensson utmanas och förändras i deras kunskap och påföljande attityder, men det är min tro att myndigheter måste gå före. Som i USA, och som nu England också slagit in på. Sverige har en lång väg att gå, och det vore bra att börja med att rösta bort KD från deras maktpositioner, tyvärr är det 3 år kvar tills dess det blir möjligt. Under tiden kommer minister Maria Larsson fortsätta att förstöra och lägga grund för fler missbrukare, såväl i gravar som i utanförskap. Tyvärr.

Som ett exempel på hur USA gått före är att det nu i september är ”Recovery month”. Så här skiver den statliga myndigheten Samsha på deras hemsida:

Recovery Month , now in its 22nd year, highlights individuals who have reclaimed their lives and are living happy and healthy lives in long-term recovery and also honors the treatment and recovery service providers who make recovery possible. Recovery Month promotes the message that recovery in all its forms is possible and also encourages citizens to take action to help expand and improve the availability of effective recovery services for those in need.

Tänk om den svenska motsvarigheten Socialstyrelsen kunde driva något motsvarande! Men det lär inte hända så länge dagens byråkrater styr där, med hjälp av inkompetenta politiker.

Att sedan USA har ett problem med ojämlikheter, inom t ex vården (inkl missbrukarvården) och en extrem tro på hårdare straff etc är andra frågor, och något som USA måste arbeta med, det förtar inte att de intar föredömliga positioner på de två andra frågeställningarna.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *