Snutars och vårdens fördomar

Hur ser en missbrukare ut? Många har en hel del fördomar kring hur en missbrukare ser ut, och visst, inom vissa delar av missbrukarkåren finns en norm för hur en missbrukare ska se ut (för killar: tatuerad, välpumpad på offentligt finansierade gym, fet halskedja). Men det är bara fördomar, en missbrukare ser ut på en massa olika sätt. Det är en sak att allmänheten i sin generella okunskap om missbruksområdet har fördomar, det är en annan sak om myndigheter har dessa fördomar.

Det senare har jag skrivit en hel del om, där jag bland annat velat slå ett slag för ett australiensiskt program som motverkar fördomar bland socialtjänsterna, självfallet bemött med ointresse från de svenska socialtjänsterna.

87

 

I dagens NA kan man läsa om Ann-Sofie som polisen stoppade, och snart var polisen inte längre polisen utan snuten, med de där fördomarna i stället för kunskaperna (dvs en polis är en bra polis som gör sitt jobb och snut är en dålig polis som har fördomar osv).

Ann-Sofie åkte i fredags kl 21 för att hämta en magsjuk son från ett läger och stoppades för att blåsa, när hon blåste noll så fick hon inte som man kan förvänta sig åka vidare. Med motiveringen att Ann-Sofie ”såg ut som en missbrukare” började snuten enligt NA ställa frågor om ” ”egentligen mådde”, och vad hon gjorde ute så sent”. Så Örebro läns snutar har inte bara fördomar om hur missbrukare ser ut, de har även fördomar om att vuxna människor inte ska vara ute efter kl 21. Härligt.

Men det slutar inte där. Snuten tyckte att Ann-Sofie såg ut som en narkoman och meddelade: ”Du kan börja med att ta av dig jackan för du ser ut som en sån som har några gram på dig”. Och inte heller där slutade det, utan Ann-Sofie fick åka till sjukhus för att lämna blodprov, hon var misstänkt för att bryta mot lagen om ringa narkotikabrott. Åter igen visar snuten att de använder denna lag för att trakassera människor (minns ”tunnelbanefallet”, tänk på alla andra snutingripanden kring denna lag). Det finns många anledningar till att det är dags att vi kräver att våra politiker river upp den meningslösa och destruktiva (kontraproduktiva) lagen om ringa narkotikabrott och avkriminaliserar.

Men det slutar inte där heller. Ann-Sofie berättar i NA hur bemötandet såg ut på sjukhuset: ”Personalen låtsades som att jag inte fanns, och frågade polisen om mitt namn och personnummer”. Och även den aspekten finns dokumenterad vetenskapligt, en norsk studie har studerat hur effekterna av deras överflyttning av missbruksvård till landstingen har fungerat, och bland annat lyfter den studien upp problem med vårdpersonalens bemötande och vårdpersonalens fördomar. Det är samma problem som Sverige kommer att få om vi genomför den bristfälliga missbruksutredningen som inte tar sig an en tillräckligt stor del av problemen som svensk missbrukarvård har. När vi inte ens klarar av att förändra attityderna hos socialtjänsterna känns det onödigt att lägga ut mer verksamhet på ännu en yrkesgrupp som har dålig kunskap och attityder baserade på fördomar. Det är nästan så man vill säga som KRIS – kasta missbruksutredningen i papperskorgen… Fast jag säger bara, gör om och gör rätt.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *