Orättvis missbrukarvård

Missbruksvård kan handla om att bli nykter, missbrukarvård kan handla om möjligheterna att återkomma till samhället. Jag tror att alla inser att såväl samhället som individen tjänar på om en missbrukare kan återkomma till samhället, få ett fungerande liv och bidra ekonomiskt till samhällets gemensamma funktioner (aka betala skatt).

I många fall behövs det ett körkort för att ta sig till/få ett jobb. Och då visar det sig att dina chanser att ta dig tillbaka utifrån den aspekten varierar utifrån var i landet du bor.

Det är Sveriges Radio som undersökt vad det kostar för en före detta missbrukare att få tillbaka ett körkort som förlorats under ett aktivt missbrukarliv. Dels är det generellt dyrare att som narkoman få tillbaka körkortet än som alkoholist, dels varierar kostnaden mellan 1 350 kr och 20 000 kr. För en och samma sak. För en och samma möjlighet att öka sannolikheten för hållbar nykterhet/drogfrihet (ett jobb är en bra sak för den nya tillvaron). För en och samma chans att bli en del av samhället igen. Så kan det inte vara. Och 15 000 kr är självfallet orimligt högt. Det är inte bara högt utan kontraproduktivt.

Och, det är i Halland som man är mest human och i Jönköping som man är som mest inhuman. Undrar om det har någon koppling till att KD är väldigt starkt i Jönköping.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Orättvis missbrukarvård”

  1. Eftersom jag är mer än bekant med Jönköping, så blir jag inte förvånad över att Jkpg skulle vara mest inhumant. Tror iofs inte att det beror på KD. En av politikerna som hörs och syns mest är Mats Green (M) tror jag, han är ganska ung. Resten av politikerna är väl snudd på uppkomna i pensionsåldern. Så i Jkpg ”vet” man allt bäst sedan gammalt hur missbrukare ska ”vårdas och behandlas”.

    1. Jag var lite dålig där som raljerade med KD, men det dyker så många olika exempel på KD-politiker som bedriver märklig missbrukarvård. Vi är några som är på gång med en artikel om ett annat län och märkligheter från en KD-politiker. Det handlar nog dock, som du skriver, om en sammanslutning av politiker som har andra intressen än att verka för minsta möjliga utanförskap och misär i missbrukshelvetet.

  2. Jag skulle snarare beskriva Jönköping som rätt progressivt och med ett stor utbud av olika insatser inom socialtjänstens missbruksenhet. Beroendevården är också bra. I det här fallet handlade det ju om politiska beslut om vad ”självkostnadspris” för läkarintygen skulle vara, och personalen på beroendemottagningen slog själva larm om att politikernas beslut drabbade deras patienter.

    1. Jag kan ingenting om Jkpg, men jag tycker det är för jävligt med det politska beslutet om 20 000 för att få tillbaka körkort. Sedan är jag kanske inte lika övertygad om att beroendevården är bra, jag tror de har rätt mycket fokus på öppenvårdstrams där också.

  3. Ja, men behandlingshemsplaceringar är ovanligt vanliga, skulle jag säga. Det händer rätt ofta att socialtjänsten skickar LARO-patienter på årslånga behandlingshemsvistelser i början av en LARO-behandling – något som helt klart förbättrar resultaten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *