Nätdroger i Almedalen – kan CAN säga nått nu?

Jag har skrivit om det tidigare, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN), och deras förvirring och okunskap inom nätdroger. Nu i Almedalen skulle de presentera en undersökning om hur många som använder internetdroger. En del av den kritik som jag riktat tidigare i bloggen har handlat om CANs metodik för dessa undersökningar, och kring nätdroger i synnerhet.

Symtomatiskt finns nu, den första gången bland alla CANs presentationer i Almedalen, ingen rapport att läsa/tillgänglig på webben. Det omöjliggör en granskning av CANs material, och kanske var det syftet med att inte lägga ut just denna rapport på webben. Så jag vet egentligen inte om CAN kan säga något om detta numera.

CAN har dock, som också visats här på bloggen, tidigare åkt runt i landet och i princip hävdat att det inte finns något problem med nätdroger. Internationella aktörer, som FN och EU har varit av annan åsikt (rapporterat här tidigare), liksom den svenska tullen enligt nyligen presenterade siffror.

De nya uppgifterna som CAN presenterade, i sällskap av bland annat UNFs Vidar Aronsson (så behändigt att dessa aktörer har så nära relationer så de kan stötta varandra, komiskt är att CAN från detta seminarium skriver att Vidar påstår att droger inte är avslappnande, jag vet massor av avslappnande droger så Vidar kan höra av sig till mig om han vill ha en utbildning om vad narkotika är) verkar enligt andra media vara att omkring 5% av niondeklassarna använt nätdroger (uppgift bland annat från TV4). Varför CAN fokuserat på detta då det är i åldergruppen ovanför denna som enligt mina erfarenheter den största andelen användare finns framgår inte, kanske står det i rapporten CAN håller inne med.

Drugnews skriver en del om seminariet, bland annat om att KRIS ifrågasätter CANs siffror och menar som så många andra att CAN inte har koll på läget och att problematiken är mycket större än den som CAN uppger. Och så konstaterar även Drugnews indirekt att CAN inte har en aning om vad de sysslar med eftersom de gjort undersökningen på 15-åringar, när det enligt Drugnews källa från Tullverket handlar om att ”Beställarna är ofta unga, många i åldrarna 18 till 21 år.”

Det skulle vara mycket intressant att ha ställt frågan till CAN om varför de gör undersökning på 15-åringar när expertis säger att beställarna är i åldern 18-21 år, jag skulle säga att de vanligaste användarna ligger mellan 17 och 25 år. Nu gick ju inte det eftersom jag inte har de ekonomiska resurserna som övriga inblandade aktörer för att vara en del av den offentliga drogpolitikdebatten i Almedalen. Särskilt demokratiskt är inte det som pågår i Almedalen…

Och för övrigt, den som känner ett behov av att vara lite mer kunnig i ämnet gör förslagsvis en beställning av boken ”Nätdroger och RC-droger” i spalten till höger.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *