Nykterhetsvärderingar

Ibland brukar jag ha synpunkter på IOGT i denna blogg, att de gör sig till allt för stor uttolkare av det nyktra och tar allt för stor plats i det offentliga samtalet, att de allt för ofta utgår från moralism och tyckande i stället för vetenskap, och att de inte förstår missbruk och t o m att de allt för ofta framstår som välkammade, präktiga och självgoda individer (det senare har dock inte riktigt med saken att göra men ändå…).

Samtidigt brukar jag vara noga med att påpeka att jag uppskattar en del av IOGTs verksamhet, förutom att de finansierar den med aggressiv marknadsföring av t ex onlinespel.

Ibland blir jag särskilt orolig för vad som pågår inom IOGT, jag har ju som en del av er läst i självbiografin egna erfarenheter av att ha skäl för oron, andra upptäcker jag då och då i det offentliga samtalet. En upptäckt kom igår. Jag läste twitter från IOGTs ungdomsförbunds ordförande och gjorde nedanstående skärmdump:

98

Jag kan leva med att han inte har koll på vad Subutex och Suboxone är och kallar underhållsbehandlingspreparatet för Subotex, det är lätt hänt när de låter så lika och man inte är så insatt. Jag tycker att det är mer allvarligt att han går ut med, stöder och uttrycker genom retweet, uppfattningen att det är ”billiga människor” som dricker vin. Jag blir åter igen oroad över vilken människosyn som råder inom IOGT-rörelsen. Vad ägnar dem sig åt där egentligen, kanske sitter de t o m och skrattar åt de spelmissbrukare som förmodligen flockas runt deras onlinespel och kallar dem för ”losers” i stället för ”billiga människor”. Vem vet. Kanske är det så att UNF  (och IOGT) skulle behöva gå en studiecirkel i värderingar och värdegrund i ett humant samhälle, det verkar så.

Lite senare på fredagskvällen twittrade f d regeringens narkotikasamordnare Björn Fries en besvikelse över att KRIS valts till hetast i Almedalen. Med tanke på hur många okunniga politiker och PR-nissar som var i Almedalen är jag inte det minsta förvånad över det valet. KRIS kriminella identiteter (de sociala attribut de fortfarande omger sig med) kan säkert imponera på många, men Björn Fries är allt för insatt i frågorna och allt för medveten om aktuell vetenskap för att imponeras av innehållet i KRIS utspel i Almedalen. Så inte Vidar Aronsson:

99

Vidar tycker nog att de kriminella identiteterna är coola, och att de gjort ett bra jobb som gått emot den vetenskapliga missbruksutredning som nyligen presenterats. Missbruksutredningen är ju ogillad av IOGT och dess ”familj”, där för övrigt KRIS ingår som en del av IOGTs studieförbund NBV. Och ställt emot all den vetenskap som ligger bakom förslaget om att Sverige behöver bygga ut underhållsbehandlingen så presenterar alltså KRIS ett par enstaka enskilda intervjuer med medlemmar i KRIS, där de intervjuade berättar att de sålt eller köpt mediciner från nuvarande underhållsbehandlingsprogram. KRIS slutsats blev som jag tidigare skrivit om; då måste det stoppas, en inställning som är helt ovetenskaplig och helt inhuman.

Tyvärr verkar det passa som hand i handske med IOGTs nuvarande inriktning. Fast Vidar, särskilt bra är det inte. Jag frågade förresten Vidar på Twitter vad han menade med ”bra”, han svarade inte så klart, jag är nog inte tillräckligt välkammad för att förtjäna ett svar. Eller så kanske jag är en allt för billig människa för att vara värd ett svar från den höge potentaten inom nykterhetsrörelsen. Jag har ju druckit en del i mina år.

Uppdatering:

Resumé skriver om en kommande krönika i Efter Arbetet där forskaren Björn Johnson riktar kritik mot KRIS ”coola och bra jobb” i Almedalen. Det verkar som att beteendet var långt ifrån coolt… och tyvärr långt ifrån tillfrisknat. Och man måste nog ifrågasätta kompetensen hos PR-byrån Westander, all uppmärksamhet är inte bra uppmärksamhet.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Nykterhetsvärderingar”

  1. Oj, det var lite elakt sagt, men i detta fall (och i flera andra fall från denne Vidar) känns det väldigt mörkt rent värderingsmässigt…

  1. Ja, har räknat med att du skulle göra det, vore nästan konstigt annars. Ser fram emot att läsa det!

 1. Hm, Vidar är inte precis känd för att producera objektiva vetenskapliga ”artiklar”, hans kommentarer här och där är av samma rang. Jag tycker det är tragiskt och sorgligt att ”Jag känner minsann en polare som… – vetenskap” kan få så stor uppmärksamhet och genomslag. Förmodligen är väl en förklaring att IOGT, KRIS m.fl åsikter passar in i medvetandet mer och bättre än de alternativ som finns?

  Det verkar finnas ett allmänt förakt och misstänksamhet mot allt som presenterar kritik mot det ”gällande”? Vad hände med den svenskheten som medvetet gick i döden för att kämpa för frihet och rättvisa, bönder och vanligt folk som stred mot en övermäktig kungamakt? Det måste vara så att vi inte längre bryr oss om våra medmänniskor. Dom som trillar utanför ramen eller mallen förtjänar det öde och liv dom själva har ”valt”.

  Det är inte utan att man känner en uppgivenhet att leva i ett sådant land. Vi har verkligen både medel och vertyg för att kunna ta hand om och hjälpa så många som möjligt, men väljer ändå att inte göra det, varför? Är det så enkelt som att människor som bryter mot normer & moraliska värderingar inte förtjänar vårt stöd och hjälp? Det kan vara ditt barn, din partner, släkting eller polare som gjort avsteg från ”Normmoralvägen 1”, struntar vi i det då också?

  1. Ja, tycker att du berör tre viktiga saker här. Både svagheten i dessas vetenskapliga förankring och deras ofantliga behov av att hålla ihop för en signalpolitik baserad på fördomar och tyckande. Sedan har du också en notering som jag också gjort idag kring folks märkliga reaktioner på det i mitt tycke intressanta och bra tal som Hägglund förvånansvärt nog levererade, folk verkar inte så engagerade och empatiska. Anne-Marie Ward från den brittiska ”recovery rörelsen” kommenterade lite intressant om det förra veckan, att mycket av deras jobb går ut på att påverka folket, inte politikerna. Intressant tanke.

 2. Vidar är påläst om missbruk, lika påläst som en person blir om ekonomi genom att läsa ”Mao’s lilla röda”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *