Därför anmäler vi Piteå kommun

pite1

Piteå, kommunen som verkar vilja att enbart vissa ska få kalla det hem, har jag tidigare skrivit om i bloggen, med rubriken ”Socialdemokrater skämmes” utifrån den socialdemokratiska kommunledningens agerande kring missbrukarvården. Det handlar om en socialpolitik som inte ännu fördömts av Socialdemokraternas ledning, men som ändå klubbats igenom i Socialnämnden.

Det här är utdraget från Socialnämndens protokoll:

pite2

Idag har jag och socialpedagog Jimmy Blondin anmält Piteå kommuns beslut enligt ovanstående protokoll till Socialstyrelsen för granskning. Vi vill att Socialstyrelsen granskar om Piteå kommuns beslut om kommande missbrukarvård är förenlig med de lagar som finns på området och de riktlinjer som Socialstyrelsen har för missbruksvården.

Det är intressanta frågeställningar, en del av dem är viktiga att Socialstyrelsen granskar. Andra kan fungera som tankeställare till oss alla: Kan man besluta om intagningsstopp och omprövningar av vårdbeslut? Kan man sträva efter korta behandlingstider? Är inte vårdens resultat, ett slut på missbruket, som är det som en socialtjänst ska sträva efter? Får man verkligen prioritera de under 30? Är det ok att man över 30 år och utan barn blir bortpioriterad från vård, upphör man som människa och medborgare i Piteå då? Vad är en människa värd, och vem är människa? Vem får kalla Piteå sitt hem?

Vi gör det här som en förberedelse för den organisation som vi håller på att starta. Det är nog nu, i Sverige ska alla ha rätt att vara människor och få den hjälp som behövs för att fungera i ett samhälle. Det är en fråga om mänskliga rättigheter och likabehandling, något som personer med ett missbruks- eller beroendeproblem stått utanför allt för länge nu. Därför anmäler vi Piteå kommun.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Därför anmäler vi Piteå kommun”

  1. Tack för kommentar! Oavsett vad det blir av detta, så känns det rätt väg att gå. Och det finns mer att göra… 🙂

 1. Tack Björn! Som Magnus skriver och du mycket riktigt vet så finns det mycket mer att göra. Därför startar vi och ett antal till en organisation med fokus på stigma och diskriminering. Roligt är också att vi har kontakt med ett antal engelska men också amerikanska organisationer och personer. Det gör att att vi kan arbeta i första hand även med ett europeiskt perspektiv.
  Vore trevligt att träffas eller få kontakt med dig för att diskutera tankar för hösten och framtiden.

  Förstår att du åstadkom en het debatt i Alemdalen då KRIS presenterade sin ”studie”…?

 2. Jag håller med Björn, verkligen hedervärt initiativ av er! En stor eloge. Jag hoppas att det sprider och smittar av sig. Svenskar är kända för att påpeka och klaga. Alltså skälla men inte bitas.

  Vi är väl dessutom väldigt duktiga på att organisera oss, bland dom bästa. Det är väl bara Tyskland (historiskt iallafall) som slår oss på fingrarna? Nä nu var jag nog lite elak 😉 Inget ont om Tyskland, dom är faktiskt förebilder och har kommit lite längre än oss svenskar på en del plan.

  1. Tack! Där vi inte har varit duktiga på att organisera oss är en klientrörelse för missbrukare, men om allt går vägen kommer det se annorlunda ut på den fronten snart! 🙂

 3. Tack för det Thomas! Som Magnus skriver är det viktigt att organisera sig i Sverige och att då ha ett brett och öppet perspektiv på socialpolitiken på området. Vi behöver en modernare organisation som ett komplement och alternativ till de organisationer som under många år haft inflytande på politiken. Men alla behövs i en framtid.

  Det är också viktigt att kommentera denna typ av handlingar, som det tyvärr är tunt med, och att fler personer gör det. Viktigt för debatten är de olika perspektiv som kan finnas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *