Lögn igen, Maria Larsson?

Maria Larsson, Barn- och äldreminister (KD), med ansvar för missbruksfrågor i alliansregeringen, har som visats i denna blogg tidigare använt sig av lögnens teknik för att förmedla en bild av verkligheten inom missbruksområdet i Sverige som inte överensstämmer med verkligheten.

Nu verkar det ha skett igen. Denna gång med utgångspunkt i CANs undersökning om drogvanor bland niondeklassare. Det är Drugnews som hakar på och inleder deras artikel med ”Drogvanekurvorna för 15-16-åringar pekar nedåt i CAN:s nya skolenkät, vilket glädjer ansvarig minister” och så kommer ett ”Grattis ungdomar” från Maria Larsson. Fast det kanske är Drugnews som far med osanning, riktigt klart är det inte.

DN är mer sanningsenlig och konstaterar att drickandet bland niondeklassarna minskar, och rapporterar enbart siffrorna för narkotikakonsumtionen, 9 respektive 6 procent för killar respektive tjejer. Och så har DN pratat med några ungdomar som sätter fokus på bristerna i CANs undersökning som genomförs kollektivt i klassrummen på utvalda skolor. En ung kille säger:

”Det är inte säkert att ungdomarna är ärliga. Om frågan gäller hur mycket man dricker på en skala mellan ett till tio kanske man svarar två fast det egentligen är mycket mer”.

OCh då är frågan, vad vet vi egentligen om konsumtionen av alkohol och narkotika bland ungdomar? Som jag skrivit tidigare finns det också mycket övrigt att önska vad det gäller CANs undersökningsmetodik som framstår som allt för bristfällig för att få den uppmärksamhet den får.

Drugnews motiverar deras inledande påstående med, får man anta, att andelen flickor som svarade ja på att de använt narkotika minskade från 7% till 6%. Det är ca 4 600 elever som grupptillfrågats, om vi antar (CAN berättar inte i källmaterialet hur det förhåller sig) att det är 50% av vardera könet så svarade förra året ca 161 flickor ja på frågan om narkotika, ca 138 svarade ja i år. Det är ca 20 elevers skillnad. Och som redovisats tidigare, hur narkotika definieras framgår inte. Ändå hävdar CAN/Drugnews/regeringen att det är en nedgång. Märkligt.

Varför är svenska aktörer inom missbruksområdet så angelägna om att med tvivelaktiga metoder måla bilden av en framgångsrik politik?

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Lögn igen, Maria Larsson?”

 1. Finns det bra metoder med evidens vid undersökningar som utreder konsumtionsmönster? Jag förstår av ekonomiska och praktiska själ att representativa urval behöver göras? Men är dom representativa, och hur görs urvalen? Vilka städer, geografiska områden väljs, storstad, mellanstad osv?

  Om dessa intervjuer/undersökningar jämförs med polisens/socialtjänstens statistik, hur mycket felar eller överensstämmer? Går det att överhuvudtaget jämföra olika myndigheters statistik?

  Sen kanske lite löjligt, men man minns ju faktiskt själv från grundskolan det problem som dom själva lyfter fram. Hur sanningsenliga är högstadieeleverna? Rapporterar dom sant eller falskt?

  Letar man på rätt ställe och med sofistikerade metoder kan narkotikakonsumtionen bland ungdomar vara ett problem eller inte. Det beror på dels vad man vill med undersökningen, vem som beställt eller gör den, och vad eller vem som kan potentiellt tjäna på (ett visst) resultatet.

  Hur ser kurvan/ökningen (eller vad man nu säger) för tungt missbruk ut till exempel? Är det en förväntad ökning från 70-talets 15000 till dags dato 30000? Jag menar under 80-talet var antalet som testade och använde narkotika stadigt sjunkande och blev väldigt lågt. Trots att bruk inte var kriminaliserat (BRÅ). Hur såg det ut med det tunga missbruket då, minskade nyrekryteringen i förhållande till antalet som testade, minskade även antalet tunga missbrukare, var antalet konstant?

  Det stod ju nånstans att ungdomar väljer droger (cannabis) framför alkohol. Var det Maria Ungdom i Sthlm? Betyder det att fler använder cannabis, eller dricker ungdomarna mer ”kontinentalt”, och därför inte hamnar i ”trubbel” lika ofta? Om cannabis har ökat, varför försöker ingen ta reda på varför?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *