Jag anklagar

Drugnews har gjort ett viktigt gräv kring kommande statistik, statistik som visar på ännu ett dokumenterat fiasko för våra politiker och i synnerhet för den ansvariga ministern, Barn- och äldreministern Maria Larsson (KD). Kanske borde hon ägna sig lite mer åt missbrukspolitiken och engagera sig mer i frågorna, inte minst när det visar sig att det är en kraftig ökning av narkotikarelaterade dödsfall hos barn. I åldergruppen män 15-19 år (man är barn juridiskt tills man fyller 18) är vart femte dödsfall narkotikarelaterat, fler än vad som dör t ex av trafik i den ålderkategorin.

I åldersgruppen ovanför, män 20-29 år, hade var fjärde som avled narkotika i sig, indirekt eller direkt bidragande till den allt för tidiga döden.

Över huvud taget visar den kommande statistiken på att de svenska dödsfallen ligger fortsatt mycket högt, nu när vi snart går in på det sjätte året som Maria Larsson ansvarat för denna politik, politik som uppenbarligen dödar. Preliminärt kommer siffrorna, som inte inkluderar ett stort mörkertal, att hamna på ca 420 narkotikarelaterade dödsfall förra året. Till det kan vi lägga ett par tusen dödsfall pga alkoholmissbruk. Regeringens politik, eller snarare bristande politik, inom detta område går mot nya misslyckanden, nya katastrofsiffror. Om detta förväntar jag mig att åtminstone KDs högst ansvarige, Socialminister Göran Hägglund kommer att tala i Almedalen.

Och det vore passande att statsministern talade om detta i kvällens tal, det är Moderaternas dag i Almedalen idag (SvD). Statsministern tycker att Socialdemokraternas Juholt sviker svenska folket (DN), jag tycker att alliansen sviker svenska folket när så stor andel dör av narkotika och hans ansvarige minister, Maria Larsson, inte verkar göra ett enda dugg åt problemet. För det är långt ifrån säkert att missbruksutredningen, ens om den blev till politik i sina fulla 70 förslag, skulle bidra till att kraftigt förändra den bild som nu växer sig allt tydligare, svensk missbrukspolitik är ett misslyckande.

Den brittiske premiärministern pratade häromdagen om att narkotikapolitiken är ett misslyckande, inte för att den restriktiva politiken är fel, utan för att vägarna ur missbruket inte fokuserats, det har varit allt för lite fokus på att tillfriskna och komma till rätta med det som driver missbruket, precis den åsikt som jag har drivit i många år (vilket dock inte innebär motstånd mot underhållsbehandling, eller åsikten att denna behandlingsform ska omges med mer restriktioner etc).  Han sa bland annat (se 954):

we have spent too much time on heroin replacement and methadone rather than on trying to get people clean and clear up all the things in their lives that perhaps cause them to take drugs in the first place.

Och så kanske det är i England. I Sverige har vi inte alls lika väl utbyggd substitutionsbehandling, men han sätter ändå fingret på att det är inte en medikaliserad lösning som är den bästa lösningen. Enligt Drugnews är det fortfarande heroin som toppar dödsorsaken inom narkotikaområdet, men, och detta har bäring på KRIS seminarium idag, som jag tidigare kritiserat men som ändå fokuserar ett problem enligt ovanstående, antalet individer som avlider med metadon i kroppen ökar mycket kraftigt i Sverige. Enligt Drugnews var det minst dryga 90 individer som avled pga metadon förra året, att jämföra med knappt 30 för 4 år sedan. Det är nu mycket angeläget att kartlägga läckaget och hur man kan förhindra det läckage som ev finns, likväls om det är angeläget att både minska införseln och erbjuda möjligheter att leva ett liv utan potentiellt dödlig medicin.

Mest av allt behöver Sverige engagerade politiker. Politiker som pratar om dessa frågor, med Cameron som en förebild, dagens tystnad och totala brist på engagemang från våra svenska politiker i dessa frågor dödar. Jag anklagar Sveriges politiker för att döda tusentals individer varje år, flertalet av dessa i onödan.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *