Mörka Norrland, t ex Piteå

Så vad det dags igen. Politruckerna från Östersund, tjänstemännen som sätter prestige i att vara så ovetenskapliga som möjligt, Barn- och äldreminister Maria Larssons favoritmyndighet och förlängda arm, Folkhälsoinstitutet FHI, visar åter igen vilken diskriminerande myndighet man strävar efter att vara. Denna gång uttalar man sig om narkomaners hälsa i SvD, men det är inte på det sättet som man skulle kunna tro. Eller snarare, om man följt deras verksamhet inom t ex narkotikamissbruksprevention, som lämnar mycket att önska, så är det som förväntat.

Det det handlar om denna gång är att vinstmaximerande narkotikakapitalister blandar ut kokainet med ämnet tetramisol, vilket kan leda till allvarliga sjukdomar samt dödsfall. Kunskapen om detta ledde till att man i USA år 2009 gick ut med en folkhälsovarning. Och även inom EU varnades det för detta, men inte i Sverige. Anders Persson, som är utredare vid Folkhälsoinstitutet, berättar att även FHI känt till farorna i flera år men inte gått ut med det eftersom man är osäker på om det rör folkhälsan. Så en potentiellt dödlig tillsats i en drog som tusentals narkomaner använder hotar alltså inte folks hälsa menar FHI. Eller så menar man att narkomaner inte är folk. Oavsett vilket av detta två som det är, så är det ofattbart och mycket inhumant.

Och oavsett vilket av de två alternativen det är så är det helt i linje med den politik som Kristdemokraterna med Barn- och äldreministern Maria Larsson i spetsen driver. Alliansens politik inom missbruksområdet kan alltså igen sammanfattas med: ”Signalerna är det viktigaste, narkomaner får skylla sig själva om de stryker med”.

Det var det ena mörkret. Det andra är de Socialdemokratiska politikerna i Piteå. Den utmärka Piteå-tidningen har avslöjat att i Socialdemokratiska Piteå satsar man 551 kronor per år och invånare på missbruksvården. I Umeå satsar man 1 103 kronor. En människa som flyttar från Piteå till Umeå blir alltså dubbelt så mycket värd. Så det verkar alltså lite ljusare i Umeå än i Piteå, ev midnattssol till trots. Ett litet ljus finns dock, lite förvånande för mina fördomar, bland tjänstemännen i Piteå, verksamhetschefen för missbruksvården, Greger Pettersson, säger att Socialdemokraternas besparingar på missbruksvården är ”omöjliga”. Något säger mig att han inte är Socialdemokrat.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

4 reaktion på “Mörka Norrland, t ex Piteå”

 1. Det kan också vara så att Greger är socialdemokrat, medan socialdemokraterna i Piteå kommun inte är det. Men vi kan trösta oss med att det inte bara är missbrukarna som råkar illa ut i den skitkommunen, det gäller även andra svaga grupper. Kollar just på Uppdrag granskning, om demensvården i Piteå, där man låser in de gamla om nätterna utan tillsyn av personal.

  1. Så kan det så klart vara. Har ställt frågan om Piteå är S-politik till ett par socialdemokratiska riksdagsledamöter samt Socialdemokraternas officiella twitterkanal men eftersom de inte dementerat det har jag tolkat att S i Piteå driver socialdemokratisk socialpolitik i missbruksvården. Den tolkningen kan vara fel, men då borde ju Socialdemokraterna centralt ta Piteå hårt i örat…

 2. Piteås politiker fortsätter att göra det de är bäst på, nämligen att bryta mot lagen.
  http://www.pitea-tidningen.se/webb-tv/#category=5307838&date=latest&clip=6238118&startTime=0m0s
  I detta reportage säger socialchefen Greger Pettersson det självklara men möts av kalla handen från nämndens ordförande och övroga politiker. Då återstår som medborgare att anmäla saken till Socialstyrelsen som tveklöst behöver göra detta lagbrott till ett tillsynsärende.

  Att göra en anmälan kan vem som helst göra, som ser detta som missförhållanden eller varför inte som lagbrott, dels här:
  http://www.socialstyrelsen.se/klagapasocialtjansten
  eller här:
  http://www.socialstyrelsen.se/omsocialstyrelsen/kontaktaoss/regionnord

 3. Hej Magnus Callmyr.
  Jag läser alla dina texter. Du sätter fingret på något mycket viktigt.

  Det är sant att missbrukare stigmatiseras, särskilt om de hamnar på något av LAROS team. Det är något som inte stämmer där. Alldeles för omänskligt. Går det att skicka pm?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *