Socialdemokrater (i Piteå) skämmes!

Jag har sagt det förut, Olof Palme hade behövts i svensk politik nu. Man skulle kunna förledas att tro att S idag under Håkan Juholt är tillbaka till de gamla tiderna, då när Olof Palme talade om att

”Det mest påtagliga uttrycket för ett misslyckande i samhällsbygget är missbruket av alkohol och narkotika.”

och vikten av att erbjuda vård och behandling och kämpa mot missbruket. Så är det inte. Och den socialdemokratiska politikern Agnetha Eriksson i Piteå, ordförande i socialnämnden, illustrerar det på bästa sätt (PT). Budgeten håller inte för socialnämnden i Piteå, tjänstemännen har varit för dåliga med underlagen eller politikerna för snåla i beslutet, trist problem. I stället för att skjuta till pengar, eller spara på åtgärder som inte har direkt inverkan på liv bestämmer sig Socialdemokraterna för att:

 1. Inga fler missbrukare ska få vård på behandlingshem (dvs alla hänvisas till öppenvård, en behandlingsform som inte har lika starkt stöd i vetenskapen vid ”tyngre missbruk”).
 2. Samtliga som nu befinner sig på behandlingshem får sina beslut omprövade (dvs riskerar kastas ut från en fungerande behandling).
 3. Personer under 30 år respektive missbrukare med barn i hemmet ska prioriteras när det gäller vård och behandling (dvs är du över 30 år och utan barn spelar ditt liv ingen roll för Socialdemokraterna)

Den som läst min självbiografiska bok vet att det inte är någon överdrift att konstatera att om jag levt i socialdemokraternas Piteå hade jag varit död idag. Varför är det så viktigt för Socialdemokraterna att vilja döda missbrukare? Och när Piteå-Tidningen ställer frågor till Eriksson kan man ju fråga sig varför det är så viktigt att framstå som maktfullkomlig och inte ens svara på medias relevanta (och för få och för svaga) frågor. Det hade dock varit mer intressant om tidningen frågat efter den socialdemokratiska ideologin bakom att inte vilja hjälpa missbrukare tillbaka till livet.

Om inte Socialdemokraterna kräver Agnetha Erikssons avgång, och helst utesluter henne ur partiet, är Håkan Juholts tal om social demokrati ingenting värt, det finns inget socialt och det finns inget demokratiskt i att spara på de som är bland de allra värsta utsatta i samhället. En a-kassenedskärning eller avbruten sjukförsäkring är ingenting mot att på ekonomiska grunder neka människor hjälp att komma tillbaka till livet. Socialdemokrater skämmes!

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Socialdemokrater (i Piteå) skämmes!”

 1. Vad ska man säga? Gör människan till missbrukare genom tvång, och neka henne behandling sen! Skämt åsido, det är ju för f*n skandallöst. Som någon påpekade, beroende och missbrukare under 30 år har generellt sätt oftare inte ”knarkat” färdigt. Men det betyder ju inte att människor under 30 år utan barn ska ha mindre missbrukarvård än dom över 30! Vad är det för ett sinnessjukt sätt att se på människor?!

  Hon har förmodlingen ingen barn som är över 30 och är barnlösa!

  ALLA ska ha samma rätt till vård.

  1. Hmm, det finns ingenting som heter ”knarkat färdigt”, det är ovetenskapligt snömos som sprids inom 12-stegsrörelsen. I övrigt delar jag synen på vad kvinnan skulle må bra av.

 2. Man nämner på kommunens hemsida att man arbetar efter en individuellt anpassad behandlingsöverenskommelse. ”Vi arbetar lösningsinriktat…” säger man också. Vilket jag tolkar som att metoden man använder är sk lösningsfokuserad terapi. Ett hopkok av det mesta kan man säga men med andra ord.
  Så för det första kan man inte säga att det är individanpassat. Självklart så behövs en differentierad vård och hälsoinsatser till olika personer, kvinnor, män, unga, samsjukliga, underhållsbehandling, sprutbyte etc. Nästa problem är att det inte finns något vetenskapligt stöd för lösningsfokuserad behandling enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer. På den punkten kan man inte anse att kommunens skattepengar används väl.

  Man undrar vad SKL:s Kunskap till praktik säger om detta. Är det månne lite förbättringsåtgärder som behövs mitt i all glädje över hur bra det ser ut i delar av landets offentliga missbrukarvård.
  Kanske behöver projektet utveckla och reellt implementera riktlinjer och etik för socialnämndspolitiker.
  Ska bli spännande att se vad som händer i en kommun som Piteå, och tyvärr finns det fler kommuner, nu när Lex Sarah från den 1 juli ska omfatta hela socialtjänsten. Det betyder att alla måste larma vid sådana här lagbrott som får allvarliga konsekvenser. Men förmodligen kommer det inte innebära så oerhört mycket därför att personalen fortfarande är rädda för sin arbetsgivare.

  1. Det är bara att hoppas att de inte arbetar med lösningsfokuseras terapi, då är läget än värre än vad det redan verkar vara… Du berör många viktiga punkter, håller med dig om såväl problemet att slösa bort skattepengar på vård som inte fungerar så bra, som att det behövs riktlinjer och etik som en mer orädd personal. Det är mycket som behöver förändras och mycket som skulle behöva komma ut i ljuset…

 3. Ok jag kanske inte menade ”knarkat färdigt” bokstavligt, utan mer att motivationen att sluta är kanske lägre hos individer under 30 år. Dom har inte hållit på så länge med drogen/drogerna. Dom tycker fortfarande att dom kanske inte har problem osv. Därav inte ”knarkat färdigt”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *