Jag kan ha fel…

En del som tolkar den här bloggen helt bokstavligt tror att jag anser såväl att allt annat än mina åsikter är fel som att alla andra utom jag gör fel. Det är fel. Jag försöker dock relativt ofta mig på helikopteranalys och då kan en del formuleringar komma ut fel. Och tar man mina kommentarer personligt behöver man arbeta på sin självkänsla (om det inte är så att jag är direkt utpekande, vilket jag t ex skulle kunna vara kring en del men som jag sällan ägnar mig åt, här på bloggen iaf).

Inte desto mindre har jag varit kritisk mot Drugnews inte bara utifrån en uppenbar och nån mindre sannolik (om än sannolik) artikelstöld från mig när jag drev Drogkompetens som ett magasin vars syfte var att hjälpa såväl den offantliga sidan av missbruk(ar)vården som den oftast allt för obildade 12stegstalibanaktiga privatsidan. Jag har varit kritisk mot Drugnews som jag inte uppfattat som en oberoende aktör, utan som ännu en kanal för extremistorganisationerna IOGT och RNS (de två organisationerna är roten till mycket ont, trust me, sedan kan dock en av dem, säger inte vilken för att reta en av mina bloggläsare, även innebära en hel del positivt för samhället).

Därför är det väldigt kul att hos Drugnews läsa en inte allt för kritisk recension av en bok som sågar RNS och förklarar varför RNS är skadligt för samhället. Drugnews recensent (med RNS-koppling) ställer så i slutet av recensionen RNS-frågan (jag skriven RNS-frågan för att det är en fråga som är inflammerad av RNS) om missbruk i opiatsammanhang:

”Varför är det då så farligt att ingripa resolut och tidigt mot någon som är på väg åt det hållet?”

Svaret är, för att det inte hjälper att ingripa mot någon, att ingripa mot missbruket är däremot inte farligt och kan däremot hjälpa. Problemet är att talibaner som RNS-are inte förstår skillnaden i föregående mening.

Slutligen, jag kan alltså ha fel. Drugnews är inte helt och hållet en okritisk propagandakanal för RNS och IOGT. Då och då kan det t o m dyka upp något intressant om missbruksområdet att läsa där. Som nu t ex, att en libysk kontaktgrupp ska mötas i Abu Dhabi (!?!??). Edit: Nu har Drugnews uppdaterat, och vi kan läsa andra nyheter från utvecklingen i ”arabstaterna”, kopplingen till missbruksområdet är fortfarande lika glasklar (hmm)…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Jag kan ha fel…”

 1. Det är slående hur man fortfarande förnekar vedertagen fakta. Jag syftar på följande stycke:

  ”Samtliga författare är överens om att Sverige ligger illa till, även i jämförelse med andra länder. Vi har skyhöga narkotikarelaterade dödstal, och fler tunga missbrukare är de flesta länder – bägge påståendena är fel – samt att politiken vägleds av moralism och inte av vetenskap.”

  Å andra sidan är inte Olsson direkt känd för att vara objektiv i frågan. Hans sätt att resonera påminner faktiskt lite om Allan Rubin, vilket säger det mesta. =)

  1. Alltså, han har ju rätt Olsson, det är ju inte skyhöga dödstal, stapeln når inte upp till himmelen, vår stapel når bara betydligt över s k ”narkotikaliberala länder”. Jag visste dock inte att Olsson gillade att propagera för drogliberalism. Sedan ang antalet tunga missbrukare så varierar det en hel del beroende på vilket land som jämförs, plus att jag är väldigt övertygad om att mätfelen är rätt stora där, men inte desto mindre, vi ligger åtminstone på samma nivå som s k drogliberala länder. Ändå, Drugnews lyckades iaf inte totalsåga boken och hade jag varit rik hade jag köpt den då den verkar intressant.

  1. Hehe. De kan alltså glimta till menar du?! Just det, och tänk, det är 5 år sedan den artikeln publicerades, och ändå använder Moderaterna, flt, de nya Moderaterna, den ”forskningen” som källa. Ujuj.

 2. Att de narkotikarelaterade dödsfallen skulle vara ”skyhöga” är Olssons egna ord. Jag har förvisso inte läst boken (än), men det låter inte som en formulering akademiker hade använt i sådana sammanhang, speciellt inte utan vidare belägg. Olsson verkar med andra ord göra en halmdocka.

  Det är klart att även en dålig nyhetssajt kan ha sina ljusa stunder, ibland. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *