Kunskap är skilt från missbruk

Åter igen är det bara att konstatera att vårt samhälle ligger långt ifrån att fokusera på kunskap när det gäller missbruk. Det är som att det är hedersamt att hantera missbruksområdet utan kunskap, vetenskap och fakta. Kunskap ska vara skilt från missbruksområdet när det behandlas eller kommenteras, sådan är normen (?).

En instans som går i frontlinjen för detta är Drugnews, propagandakanalen för IOGT och RNS, med ambitionen att vara någon form av nyhetskanal för missbruksområdet. Tyvärr blir det allt för ofta fel där, medvetet eller omedvetet, åtminstone fel som hade kunnat undvikas om ambitionen hade funnits. Nu finns den inte.

Jag läste en ”nyhet” där idag (en nyhet som i sig är ganska ointressant och irrelevant, men ändå):

drugnews2

Drugnews konstaterar att individen åtalas för Spice-tillverkning. Och så kanske är fallet, det verkar ju så utifrån artikeltexten att döma. Det är mycket märkligt, Spice var ett varumärke för ett par specifika drogblandningar vars försäljning i Sverige upphörde år 2009. Kanske sålde killen något liknande, precis som han säger, Spice sålde han med största sannolikhet inte.

GP och Metro grundar sina uppgifter på TT förmodligen, även om Metro verkar ha talat med Polisen. Och enligt Metro-artikeln påstår Polisen att det finns 200 varianter av Spice. Det är totalt 100% felaktigt. Å andra sidan bekräftar det min syn på kompetensen hos svensk polis…

Det är verkligen tråkigt att fakta och kompetens är så frånvarande i missbruksfrågan, det är en sak att polisen och TT och blaskor som Metro är inkompetenta. Men eftersom Drugnews av någon märklig anledning ånjuter relativt högt anseende inom missbruksområdet är det mer anmärkningsvärt att de inte har mer kompetens. T ex så mycket kompetens så att de vet att Spice (när det såldes under några år) alltid bestod av en ”växtblandning” och inte ”ofta” som Drugnews ”reporter” Sven Liljesson skrev i artikeln ovan. Men kompetens är en sällsynt gäst i dessa sammanhang.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Kunskap är skilt från missbruk”

  1. Enligt http://www.drogportalen.se/Drogfakta/Nya-droger/Spice/ står det så här om drogen Spice:
    Spice är en blandning av örter och uppges ha en psykoaktiv effekt. Spice är känt under flera olika namn till exempel Spice Gold, Spice Diamond och Spice Artice Synergy. Tidigare trodde man att det var växterna i sig som gav preparatet dess cannabisliknande effekt, men nu finns det forskning som visar att det sprayats eller droppats en syntetisk cannabinoid på örtblandningarna. Spice intas genom rökning. Dess effekter och bieffekter tycks likna de för cannabis. Vid förekommande fall av förgiftning har symtomen varit hög puls, stora pupiller, lätt förhöjt blodtryck och att den förgiftade mått allmänt dåligt. (Källa: CANs rapporteringssystem om droger (CRD): Tendenser första halvåret 2008 CAN, 2009)

    Men jag antar att du tycker att även denna sida inte vet vad de talar om eller???

    1. Ja, det där innehåller en rad felaktigheter (och texten återfinns inte ens i källan som den hänvisar till). Om du vill veta vilka felaktigheter som CAN och Drogportalen sprider föreslår jag att du läser min bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *