Kunskap är en sällsynt gäst i missbruksvården

I höstas skrev jag på Drogkompetens om hur situationen ser ut i USA, med en ökning av främst tre missbruksområden bland unga; cannabis, E/nätdroger och narkotikaklassade läkemedel. Det var ju ingenting som intresserade svenska socialarbetare som bekant, de har alltid arbetat efter tesen det är dumt att kunna något om området vi arbetar inom. Jag skrev ändå faktasammanställningar om det, inkl en bok om nätdrogerna. De narkotiska läkemedlen hade jag flera artiklar och faktasidor om, till noll intresse.

Nu kommer rapporter om hur missbruket och dödsfallen ökar, något som media rapporterar om idag (SvD). I artikeln framgår det att läkemedel handlas som nätdrogerna (tror jag skriver något om det i boken), men det finns ju även andra sätt, som t ex denna artikel handlar om (läkare som skriver ut narkotika i byte mot t ex sex).

En annan artikel på Drogkompetens i höstas handlade om baksidorna i Norge när de överförde allt mer av missbruksområdet till primärvården, bland annat handlade det om läkarnas attityder och inställning till missbrukare (säger ju ovanstående artikel en del om också). Missbruksutredningen har nog en hel del att kämpa med före den fått igenom en lyckad ersättning av de ibland okunniga socialsekreterarna. =) För det är långt till den dag då kompetens är något som präglar den svenska missbrukarvården.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *