Obildade tyckare a. k. a. RNS

Jag hade helt missat ett inlägg på RNS hemsida från den 8 april i år. Av en slump råkade mitt öga hamna där idag. Som vanligt är det överkuckun Per Johansson som är ute och kokoar eller hur man bäst ska sammanfatta hans uttalanden. Så här ser han och RNS på missbruk:

Missbrukaren är huvudperson i sitt eget liv och det är bara han eller hon som kan ta det fulla ansvaret för detta liv. Man kan inte lägga sitt öde i någon annan persons händer. Därför måste vi ”kräva” (förvänta oss, är kanske bättre uttryckt) att missbrukaren slutar missbruka, börjar säga nej till drogen, till det som förstör hans/hennes och de anhörigas liv.

Det här strider så klart mot all vetenskap om missbruk och beroende, konstigt vore ju annars eftersom det är RNS som publicerar detta. Men det handlar om mer än det moraliserande som ovanstående innebär. Det handlar om att skuldbelägga individen, RNS vill ha en ökad skuld och skam-börda på den enskilde missbrukaren.

Det är ju helt i linje med deras motstånd till livräddande insatser som sprututbyte, metadon etc, dum dogmatism dödar som någon klok man sa… Så kanske borde RNS byta namn till DDD, eller så är det dags att organisationen gör upp och slut med moraliserande krafter som Johansson och blir en riktig organisation som kämpar för drogfritt Sverige. SOm det är nu, med t ex texter som ovanstående verkar snarare RNS för ett utökat missbruk förutom förhöjda dödstal.

Och detta kan de göra tack vare medlemmar och sponsorer. Det märkliga är att när man tittar på vilka som finansierar detta människoförakt ser man att det är behandlingshem som Attendo Individ och Familj, Bergslagens behandlingshem, Vårnäs och flera SiS-hem (det är en fördel med att Statens institutionsstyrelse förmodade nedläggning om missbruksutredningen går igenom, det blir mindre pengar till RNS). Men det är en rad andra organisationer och företag som sponsrar detta, som kanske låter bra, men som i själva verket är negativt. Det är dags att göra dessa företag uppmärksammade på det, inkl t ex fackliga organisationer m fl som finns med som finansiärer av RNS smörja. Och om du googlar hit och letar efter behandlingshem för din egen del, välj inte t ex Attendo eftersom det säger något om Attendo att de finansierar RNS.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

En reaktion på “Obildade tyckare a. k. a. RNS”

  1. Det är väl ändå missbrukarens sak att tillse att missbruket inte förstör dennes familj. Men det kan vara svårt när man möter så svåra påfrestningar som man gör i Sverige. Många flummare läser och skriver sämre än du och jag, men det är för att de tvingats hoppa av och inte vinnlägger sig att kunna det. För övrigt verkar många att ha svårt att ta till sig högre information ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *