Missbruksutredningen 1: Landstingen!

Så är dagen här. Dagen M för Missbruksutredningen. Under dagen kommer den digra luntan förmodligen bli tillgänglig för läsning, redan nu kan man läsa Gerhard Larsson på DN Debatt. Han skissar på bakgrunden och områdets utveckling och så släpper han det förslag som varit väntat men som nog få trott varit det som skulle komma (!), landstingen ska ta över ansvaret för missbruks- och beroendevården.

Huvudskälen är att politikerna i kommunerna (som på riksnivå) inte brytt sig om missbruksvården och använt den för att balansera, läs spara, i budgeten, och ansvariga tjänstemän vid socialtjänsten har inte brytt sig om detta utan i stället tagit fram modeller med ovetenskapliga öppenvårdslösningar (ovetenskapliga på flera sätt). Allt detta administrerat av socialsekreterare som inte brytt sig och inte heller haft kompetensen som krävts. Dessa ska fortsättningsvis enligt förslaget administrera bostäder till missbrukare som förlorat dessa samt hitta på sysselsättning och hantera socialbidragen. Det känns det som att dagens kompetens räcker till. Men frågan är, blir det bättre med landstingen?

Det återstår att se. Helt klart är att det blir bättre för de landsting som har en tillåtande syn till privata alternativ och där det finns ett fungerande vårdval så att missbrukare (de som förmår eller som har anhöriga som förmår) som kan välja privata alternativ. Resten av missbrukarna kan nog vara i en än mer utsatt position än tidigare, för när man enbart betraktar problematiken som ska behandlas som ett medikaliserat problem då är vi illa ute. Och enbart för att det handlar om landsting, beroendekliniker och välutbildade läkare behöver inte vården vara bra.

SOm framgår av undertecknads självbiografi var vården vid Beroendecentrum i Örebro inte särskilt bra. Visst, de fälldes utifrån HSAN på den tiden då det gick, men inte för det de skulle ha fällts för, en tro att tungt missbruk hos en civilekonom botas genom jobb som busschaufför kombinerat med övervakade urinprov. Nu är nog inte alla Beroendecentra lika inkompetenta som det i Örebro, men risken finns ju. Jag antar att läkarlinjen ser lika dan ut på alla utbildningsplatser, och att min självbiografi inte är läromedel på någon av dem.

Så, grattis alla missbrukare som bor i alliansstyrda landsting där vårdval finns och fungerar och där det finns privatdrivna/kooperativa alternativ till vården (utan att dessa består av ovetenskaplig mytologiskt tolvsteg), ni har just fått en liten ökad chans att överleva/komma tillbaka till samhället. Om nu Maria Larsson, ansvarig barn- och äldreminister, tar till sig och gör en bra proposition på utredningen och sedan riksdagen röstar igenom den. Ni missbrukare som bor i rödgröna landsting, tyvärr, ni drog nog nitlotten, om inte utredningen innehåller något så spännande som väldefinierad vårdgaranti…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Missbruksutredningen 1: Landstingen!”

  1. Håller med dig om mycket, men är inte så säker på att skiljelinjen går mellan rödgröna och borgerliga landsting/regioner. Moderaterna är i hög grad privatiseringsfundamentalister. De vill att vården ska utföras privat – inte nödvändigtvis att patienterna ska få välja mellan vårdgivare. Borgerlig sjukvårdspolitik handlar om att ersätta offentliga sjukvårdsmonopol med privata monopol, som omförhandlas då och då utifrån kostnadsaspekten (lägstbjudande vinner). Det kommer inte att gynna missbrukarna, kan vi nog utgå ifrån. Stärkt rättighetslagstiftning och statlig finansiering, det hade jag önskat mig. Kanske göms det förstnämnda i utredningen, jag har inte hunnit läsa ännu.

    1. Jag menar inte att det är allena saliggörande, privata monopol gör ingen glad, valfrihet och mångfald däremot. Om vårdval ger detta i praktiken saknar jag kunskap om, men i teorin gillar jag det en massa. Håller helt med dig om behov av såväl rättighet som stat, tyvärr avfärdade ju Gerhard staten väldigt tidigt utifrån någon tro att missbruk är sjukdom (vilket det inte är enligt mig). I princip kvarstår dessutom problemet med mordiska politiker nu, bara att de har landstingsbetalt för att missgynna missbrukare i stället för kommunalt. Svårt område, men liiiiiiite bättre känns det ju med att det åtminstone ”händer nått”, sämre är det svårt att det blir.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *