Självmord

Notice: get_currentuserinfo har upphört sedan version 4.5.0! Använd wp_get_current_user() istället. in /customers/f/a/3/magnuscallmyr.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3888

När jag skapade min första hemsida år 1999, hos Passagen (länken som jag inte länkar eftersom jag inte vill pusha upp den sidan var hem.passagen.se och så / följt av mc68mc, delar finns dock kvar i internetarkivet) med den blogg som det ibland stormade om utifrån missbruk etc, hade jag en stor avdelning om självmord och särskilt självmord bland unga homosexuella.

Det jag skrev förr var till del en del i dåtidens kamp för att skaffa en homosexuell identitet, läs gärna mer om det i min självbiografi. Men det handlade också om tacksamhetskänslan av utifrån att ha överlevt allvarligt menade självmordsplaner. Nu skriver jag lite då och då om andra aspekter på självmordsplaner o dyl.

En del av inspirationen till sidan vid slutet av 90-talet kom som reaktion på samhällets ointresse för homosexuellas (likväl som hela HBTQ-bokstavsfloran) särskilda utsatthet i denna fråga. På den tiden fanns statistiken på min sida, nu minns jag den inte, men självmord och självmordsförsök har så mycket högre andel i denna grupp av befolkningen än generellt.

Få pratar om detta, jag gjorde det då 1999, sedan knarkade jag bort den hemsidan. Därför blev jag glad när jag för ett par månader sedan såg detta berörande inlägg på Youtube med Jeff Burns tal kring ”It gets better”. Se den! jag blev mindre glad den 7 april då jag såg att Rädda Barnen körde en ripoff på den kampanjen och tillsammans med crapteve Tv3 skulle göra ett program kallat ”Det blir bättre” som skulle omfatta alla behövande. Visst kan man ömma för alla utsatta och behövande, och det behövs verkligen, men när man tar en marknadskampanj som är framgångsrik och kopierar den med ett annat budskap tunnar man ut effekten i originalet, på sätt trampar såväl Rädda Barnen som Tv 3 på de homosexuella tonåringar som de fakto ligger väsentligt över heterosexuella ungdomar i självmordsstatistiken.

Detta har jag diskuterat sedan den 7 april på twitter men inser att det är meningslöst, dock, en viktig princip har etablerats. Stöd aldrig Rädda Barnen, välj andra hjälporganisationer i stället. Och att Rädda Barnen gör bort sig är ju inte ovanligt, som framgår i SvD. Märkligt att sponsorer, bloggare etc vill smeta ihop sig med en sådan organisation.

Sedan läste jag en text idag hos Mymlan om självmord. Det gjorde mig nyfiken och visade sig handla om en kampanj att förändra google-resultatet, närmare bestämt om att putta ner en hemsida med instruktioner om hur man begår självmord från sökresultaten. Så viktigt. Jag har skrivit om denna instruktionssida på denna blogg förut, de inläggen finns tyvärr inte kvar här. Det handlar den sida som nyliberalernas svenska frontfigur Magnus Brahn (Fajaf) driver, sidan som bland annat uppmärksammades i Uppdrag granskning för ett par år sedan då de upptäckt att den låg bakom ett antal självmord (Magnus Brahn har därefter börjat jobba hos Svenska Brukarföreningen). Hos Mymlan fanns länk till Pontus hörna om hur vi med SEO kan putta ner guiden och i stället försöka få upp Vårdguidens sida om självmord. Andra alternativ för info om självmord kan vara Socialstyrelsens sida, alternativt sidan hos Netdoktor om självmord. Vill du också påverka och delta, läs mer på Pontus hörna!

Edit 20/4:

Det har blivit väldigt många som backar upp kampanjen för att ändra googles sökresultat. Några som jag noterat är:

Robert Damberg

Elwira Kotowska

Mcsarcne

MatsA

Munken

CattasBubbla

MedicinBloggen

Nattens bibliotek

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!

0 reaktioner till “Självmord”

 1. Verkar konstigt det du säger om negativa erfarenheter i USA vad beträffar medicinsk marijuana då stat efter stat klubbar igenom legalisering och reglering av denna medicin.
  Just nu ligger State of Delaware i hetluften och är på väg att tillåta medicinen.

  Du borde skilja på bruk och missbruk, där finns en oändlig skillnad i begreppen.
  Kudos till Fredrick Federley!

  1. Nu handlar inte detta inlägg om medicinsk marijuana, det kan vi diskutera vid annat tillfälle, inkl vad som hänt i de delstater som infört medicinsk marijuana. Om det finns det mycket att säga. Sedan, med 20 års erfarenhet av området inkl 4 år på högskola inom missbruksvård är jag mycket tacksam för att du försöker undervisa mig om begrepp. Om än så verkar du förenkla det hela väl mycket, det är inte en fråga om bruk eller missbruk.

 2. Jag har svårt att hänga med i ditt resonemang, men så är jag också väldigt liberal när det gäller rätten till självmord. I vissa kulturer är ju självmord inte alls lika tabubelagt.

  Sen så tror jag att självmordsguiden som du pekar på inte ökar antalet självmord. Jag tror att guider likt denna snarare innebär att några självmord bli mindre smärtfyllda vilket brukar vara en klassisk faktor i samband med naturlig död.

  Är du verkligen mot medicinsk marijuana? Det är inte speciellt vetenskapligt av dig i så fall. Det är väl implementerade i vissa delstater som du borde vara anti i så fall?

  1. Jag anser att det är varje individs och samhällets skyldighet att möjliggöra liv, inte att hjälpa till att utsläcka det. Jag tror nog att det framgick rätt tydligt av Uppdrag Granskning att den omtalade guiden lett till självmord. Mina egna erfarenheter i det avseendet talar även för en inskränkning i yttrandefriheten vad det gäller denna guide.

   Sedan medicinsk marijuana, som jag gärna avhandlar mer om vid tillfälle (tyvärr har jag stoppat ett par kommentarer/inlägg som vill ägna stort utrymme åt detta nu vilket inte är mitt intresse eller avsikt). Jag är motståndare till att MM används för att öka narkotikaanvändning, dvs sättet det införs på och vilka argumenten är. Sedan har jag stort förtroende för de läkare som gick ut i DN (eller om det var SvD) och menade att det finns inget belägg för att MM skulle vara mer effektiv än dagens läkemedel (förutom för dem som vill ha ett alibi för att knarka).

   Den dagen då vetenskapen visat att marijuana är mer effektivt än dagens läkemedel så ska marijuana så klart behandlas som vilket narkotiskt läkemedel som helst, men med mer restriktioner än dagens eftersom dagens situation med särskilt bensodiazepiner är mycket olyckligt. Där är vi inte än, även om många aktivister vill få oss att tro det.

 3. Pingback: Självmord
 4. @janne

  De som vill ta självmord är nästan alltid mycket psykiskt sjuka och behöver bli hindrade. Det går inte att hänvisa till individens fria vilja när individen är för sjuk för att veta vad sin fria vilja är. Särskilt inte när det rör sig om något så oåterkalleligt som självmord. Undersökningar visar att den stora majoriteten av de som hindras från självmord är glada att de blev hindrade.

 5. JAG TYCKER ATT FEDERLY FÖRSÖKER PLOCKA NON POÄNG HÄR FÖR SNACKET ANG. MAJA NON ANNAN STANS … JAG HAR GÅTT PÅ TJACK SEN 1961 .. TAR MEJ FRIHETEN ATT SÄGA ATT DET MESTA .. ANG. VISSA KOMMENTARER .. DE ÄR FOLK SOM BARA TYCKER ATT DET ÄR KUL OCH SKRIVA .. HAR NÅGRA SJÄLVMO………. FÖRSÖK .. JAG GLÖMDE ATT STÄNGA AV MIN MOBIL NU ORKAR JA INTE SKRIVA MER …… MEN JA SÄGER BARA … X2000 JA KOMMER SNART DE LOVAR JA HÄR OCH NU … NON HJÄLP GÅR INTE ATT FÅ AV SJUKVÅRDEN … NEJ FAN DU STÅR I PAPPREN SOM MISSBRUKARE DEJ KAN VI INTE HJÄLPA …. JA ÄR 70 ÅR

  1. Jag känner igen din frustration och din ilska mot dem som man tror ska hjälpa en. Men visst, det finns godbitar där ute, människor i vården som verkligen vill och kan hjälpa. De är jävligt svårfunna men jag hoppas att du hittar en sån! Och jag hoppas att du som jag gissar att du gjort många gånger förr spottar i näven och försöker lite till. Det kan se annorlunda ut ”bakom kullen/krönet”. Hoppas du är rädd om dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *