Naivitetens högborg

Sprid gärna texten vidare genom att dela på din Facebook-sida mm!
- -

Om det finns en högborg för naivitet finns den bland dem som arbetar med narkotika och missbruk. Det är bara en i raden av negativa konsekvenser av att kompetens, särskilt genom att veta vad man sysslar med genom egen erfarenhet, inte är uppskattad i de högtravande sammanhang som detta kretsar kring.

Nu senast är det tidningen Expressen som skriver om det utifrån att polisen i Malmö har gripit 70 beroenden (!) runt ett internetcafé. Polisen är av någon outgrundlig anledning förvånad över att det finns missbruk i stor omfattning. Uttalandet från narkotikaspanaren Jakob Winqvist visar med all önskvärd tydlighet att inte ens narkotikapolisen har en aning om missbruk och beroende. Skrämmande.

De flesta gripna är i övre tonåren och runt 20 år. En säger själv i artikeln att han började när han var 14 år, inte mycket till hjälp alltså den där lagen som gjort att merparten av de 70 kunnat gripas, dvs lagen om ringa narkotikabrott, där företrädare som Maria Larsson och kompani brukar hävda att huvudsyftet med den är tidigt ingripande. I det här fallet 5 år för sent. Men kanske kan man hjälpa den 13-åring som gripits, det beror ju lite på. Och kikar man på behandlingsmetoderna som Malmö stad erbjuder så blir inte jag särskilt imponerad, med största sannolikhet är det som för de flesta som kommer i kontakt med den offentliga missbruksvården kört för honom. Malmö har som de flesta kommunerna helt riktat in sig på det individualiserade kognitiva förhållningssättet, och Sverige måste ha bland Europas högre siffror för dödsfall och antalet tunga narkomaner några år till innan allmänheten reagerar och ställer politikerna till ansvar. Så att politikerna i sedvanlig ordning kan tillsätta en utredning som om ca 5-10 år kommer komma fram till att inriktningen på vården som påbörjades i mitten av 2000-talets första decennium var till del allt för felaktig.

Två andra saker är väldigt underhållande med Expressen-artikeln. Dels tror man att det enbart är ”skunk” som har hög THC-halt och att det handlar om ”en särskilt framodlad planta”, men okunskap är alltid charmigt. Synd bara att det är så ofta som det är väldigt ”charmigt” inom denna fråga.

Sedan konstaterar artikeln att man hittat en stor mängd ecstasy. Olika rapporteringssystem inom den sociala sektorn har ju gått ut med att den droganvändningen minskar, t ex i CANs rapporteringssystem. Samtidigt har sedan en tid uppgifter från t ex USA, Australien mm förekommit kring att just ecstasy ökar igen. Om detta skrev jag i höstas på den informationssajt jag drev men som inga var intresserade av att betala för. Och eftersom Sveriges missbruksarbetare (sociala sektorn och statliga instanser typ polisen) inte var intresserade av fakta kan ju Sveriges missbruksarbetare fortsätta att tro att Sverige  är ett isolerat land och ett föredöme missbruksmässigt som RNS, Drugnews, regeringen och andra inblandade vill få folk att fortsätta tro. Och så kan de med jämna mellanrum vara förvånade över vad som händer på missbruksområdet. Passande. Så för den som läste Drogkompetens i höstas är det inte särskilt förvånande att det på ett internetcafé med många tonåringar dyker upp ecstasy, en av dessa populära rc-droger… Men låt mig gissa att det ändå i CANs rapport för halvåret 2011 fortsatt kommer att stå att ecstasy minskar.

Synd bara att denna naiva och kunskapsnegativa inställning kommer att leda till att så många föräldrar och andra anhöriga kommer att få sina liv kraftigt negativt påverkade och många med missbruk eller beroende sina liv förstörda. Men det är priset man får betala för naivitetens högborg.

Gillar du det du läst? Hjälp mig gärna genom att Swisha en liten summa till +46(0)723017517

och

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *