Sanningen är en sällsynt gäst

Jag vet inte riktigt vem det är som felinformerat USAs/Vita husets högsta tjänsteman inom narkotikaområdet. För medan den svenska regeringens missbruksutredning går ut med att antalet problematiska användare/missbrukare av narkotika har ökat, från tidigare officiella siffra 26 000 till den häromåret uppdaterade 29 500 med källa den statliga myndigheten FHI (där visserligen oerhört mycket felaktigheter äger rum rent vetenskapligt men ändå) påstår Vita Huset i ett pressmeddelande den 21 mars att

”In addition, bucking the trend in many European nations, drug abuse has declined in Sweden over the last decade.”

Och vidare påstår Vita huset att det svenska narkotikaproblemet är mycket mindre nu än på 1970-talet. Som framgår av den visserligen lite skakiga statistiken nedan så är problemet dubbelt så stort nu i Sverige än på 1970-talet. Något stämmer inte i detta.

105

Och inte heller stämmer det som Vita husets pressmeddelande säger att ”Sweden’s commitments to drug education, treatment for drug addicts, and enforcement efforts have led to significant decreases in drug use over the past three decades”, inte när vår egen missbruksutredning konstaterar att enbart var femte missbrukare får vård i Sverige för sitt missbruk, och merparten av narkotikamissbrukarna får inte ens den vård som Socialstyrelsen rekommenderar.

Svensk missbrukvård är ett misslyckande, men det verkar inte USA känna till. Dödsfallen ökar, antalet missbrukare ökar, vad det gäller dödsfall och antalet narkomaner ligger vi högre än t o m några drogliberala länder, få av våra missbrukare får vård, och till råga på allt så rapporterade CAN i höstas om att över 60% inte hade fått någon ”drug education” alls och att 25% hade fått ”några timmar”… Jag vet inte om detta är mycket till föredöme. Däremot verkar någon har ett tvivelaktigt förhållningssätt till sanningen.

Så frågan är vem som har intresse av att framställa en lögn om svensk missbruksutveckling. Det borde inte vara Vita huset i alla fall. Men sedan så ser jag att propagadaorganet för lobbyorganisationerna RNS och IOGT, Drugnews, har en artikel med ett reportage om att RNS-bossen varit i Wien, en artikel där det just talas om detta att Sverige är så bra enligt USA. Och den artikeln ger upphov till mer funderingar kring såväl Drugnews som propagandaorganisationernas förhållningssätt till sanningen, och vad som händer på de internationella mötena mellan politiker och lobbyister.

Det är bra att olika länder träffas i Wien för att diskutera och utbyta åsikter. Maria Larsson, vår Barn- och äldreminister, var också där och pratade om hennes sidoområde, socialpolitik. I Drugnews artikel om detta möte, en krönika skriven av RNS generalsekreterare Per Johansson, påstås att USA hyllade svensk narkotikapolitik och så skriver man om just detta pressmeddelande som Vita huset skickade ut, och det gör det hela mycket intressant.

 

106

Jag vet inte, jag tycker nog att hyllningar av svensk politik, baserade på felaktig information, inte är värda så mycket som ens ett Bingo. Så frågan är då, den som jag inleder med, vem är det som har felinformerat USA. Är det kanske Bingo-utroparen Per Johansson eller Barn- och äldreministern som kanske inte var säker på om hon pratade om svensk dagisvård eller missbruksvård? Någons förhållande till sanningen lämnar väl mycket att önska…

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “Sanningen är en sällsynt gäst”

 1. Mycket bra. Jag reagerade också över detta. Här lyfter USA fram Sverige som ett föredöme, vilket kommer att utnyttjas av alla Maria Larssonar, Johan Pehrsonar och andra med grumliga agendor på området.

  1. Ja, märkligt på flera sätt. Märkligt att ”utnämnandet” sker och märkligt att Drugnews släpper fram det helt okritiskt. Jag har mailat såväl RNS som Drugnews men de kör stru(n)tsmentaliteten som vanligt.

 2. Det här gjorde mig riktigt upprörd! Jag har sett Drugnews artiklar men jag har trott att de som vanligt varit mer fantasier än fakta.. Per Johansson och Maria Larsson är två av de mest skrämmande individerna i Sverige just nu, barn är handelsvaror och varje missbrukare är en check! Larsson har ju t.o.m. gått ut i en artikel och sagt att även om FN ändrar i sina narkotikastadgar så kommer hon att fortsätta att driva tåget åt helvete..

  USCH!

  1. Jag tycker att det är tråkigt att dem bedriver en så osaklig debatt, och att Drugnews ger sken av att vara en saklig nyhetskanal.

   Jag är narkotikamotståndare, men som jag ser det är inte Maria och Per det. Om inte annat förtjänar dessa frågor en mer saklig debatt om vi ska nå mot så lite missbruk som möjligt.

  1. Tack för din kommentar! Kul, och hänvisa gärna framöver. Ju fler vi är som visar på att regeringen/lobbyn mörkar och ljuger desto bättre för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *