• magnus.callmyr@gmail.com

Vem är missbrukare? De osynliga missbrukarna.

Vem är missbrukare? De osynliga missbrukarna.HEMSIDAN UNDER OMBYGGNAD (inkl städning bland gamla inlägg)


Den senaste veckan har jag noterat två fall av det som jag brukar kalla de osynliga, den grupp där mörkertalet för dem som går under är särskilt stort. Den grupp där etablissemangets intresse och engagemang är i stort sett noll. Den grupp där de professionellas (läs behandlare och socialarbetare) såväl engagemang som kompetens är i stort sett noll.

Den grupp vars enda chans är att de ordnar med vård på egen hand i privat regi, om de har ork och mod att ta sig förbi de interna moraliska reglerna och psykologiska hinder som finns. Och om de ser till att komma till ett av de extremt få (jag tgror inte det finns något i Sverige) ställen som har rätt kompetens för att hantera det fullt ut, några halvtaffliga verksamheter finns det.

Det jag pratar om är de osynliga missbrukarna, eller individerna med ett känslomässigt beroendeproblem. De med en etablerad social fasad och plattform. En plattform som förr eller senare ofta rasar.

Media har lyft fram två case från denna grupp den här veckan. En kom i TV4s program Kalla fakta som handlade om barnpornografi där ryggmärgsreflexen är att fördöma och välja att inte förstå, men beroendeproblematiken var ju så tydlig parallellt med den eventuella pedofili som fanns där. Jag tycker fö att det inte alls var övertygande om att det handlade om pedofili i fallet med mannen som ”klarat sig undan” gång på gång med till slut åkte fast och fick kriminalvårdens behandlingsprogram som inte fungerade enligt honom, mannen som varit högt uppsatt i bankvärlden och som sedan festat, förgripit sig och förskingrat under år efter år.

Det kändes som en rad olika objektkanaler i fenomet och syndromet missbruk/beroende och inte störningen pedofili, men jag är ju ingen psykolog så jag kan ju ha fel. Men alkoholproblematiken fanns åstminstone väldigt tydligt och han själv pratade som om ett missbruk, synd bara att samhället inte inser det. Osynliga mannen vars liv förstörs, vars anhörigas liv påverkas och vars offer påverkas kraftigt negativt.

Likartad bakgrund har entreprenören och mångmiljonären från västsverige som slutade utan pengar men med en tortyrkammare i ett ödetorp som några amatörfotografter sedan hittade och tipsade Aftonbladet om. Där fanns missbruket kanske ännu mer tydligt, till slut med förmodan toleransutvecklat till avancerad BDSM. Och ändå osynliga mannen nr 2. Samma mekanismer som missbruk, men kommer svenska myndigheter och svensk socialvård/kriminalvård att inse det. Nej. Kompetensen saknas, i bästa fall pratar man om det teoretiskt felaktiga sjukdomsbegreppet, felaktigt och svårförståeligt men ändå det bästa som finns, om inte syndromperspektivet med objekt tillämpas.

De som pratat om detta i veckan är slaskmedia, Tv 4 och Aftonbladet, inte konstigt att det handlar om sex då, men med en tydlig missbrukskoppling. För den som orkar och kan se. Sedan kan man fundera över varför det är så angeläget för oss i samhället att göra noll och ingenting åt detta.  Humanism i sin prydo, eller inte.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande