En missnöjd social demokrat

Jag lyssnade på Håkan Juholts linjetal från S-kongressen som just valt honom till partiordförande för Socialdemokraterna. Talet var ett väldigt ideologiskt tal, som märkbart påverkade många åhörare. Själv tycker jag det var ett fegt och otillräckligt tal. Länkar till talet finns bl a här: SvD1, SvD2 med kommentarer, DN.

Det fanns flera viktiga punkter, om att barnfattigdom inte är okej, om behovet att inte dela in människor i fack, att det inte är fel med privata alternativ i olika omsorgsleveranser (dock avarterna) och så att klyftorna måste minskas. Det fanns inte så mycket om hur detta ska gå till, men som sagt, det var mer ideologiskt än praktisk politiskt.

Det märkliga var dock att under den timme som Juholt pratade så lyckades inte han, som t ex Reinfeldt lyckas med (om än allt för klent) vid regeringsdeklarationerna, inkludera missbruksfrågorna i talet. Det var ett deklarationstal från Juholt utan att dessa frågor ens nämndes. Olof Palme nämndes ett par gånger.

Olof Palme hade ett ”linjetal” vid kongressen 1978, inför valrörelsen 1979. Med största sannolikhet var jag där, inte för att jag minns det, men jag har talet i skrift framför mig. Olof Palme nämner i det talet att antalet alkoholister är mellan 200 000 och 300 000. Det är fler idag. Antalet tunga narkomaner nämner Olof Palme till mellan 10 000 och 15 000, det är mer än dubbelt så många idag. Om detta och med många exempel på olika människors pratar Olof Palme en hel del i talet. Och inte bara det, i talet lägger han fram tre förslag kring missbruksvården. Men det är inte nog med det, Olof Palme slår fast:

Det mest påtagliga uttrycket för ett misslyckande i samhällsbygget är missbruket av alkohol och narkotika.

Sug på den. Så definierar Olof Palme samhällsbygget. Inte ett ord om detta nämnde Juholt idag. I Håkan Juholts samhällsbygge är missbrukarna lika exkluderade, om inte mer (!), som i Fredrik Reinfeldts. För detta kan inte en social demokrat vara särskilt nöjd. Jag är en demokrat (även om jag tvivlar ibland) som är för social rättvisa, och jag är inte alls nöjd eller imponerad av Juholts fega och exkluderande tal.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

0 reaktion på “En missnöjd social demokrat”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *