Sån tur jag har med nätdrogerna

IDag har regeringen narkotikaklassat Krypton enl SvD (som skrivs av av DN). Det var ju tur det, eftersom jag i den bok om nätdrogerna som jag lämnade till tryckeriet i förra veckan och redan nu säljs (se högerspalten), påstår att ämnet är narkotikaklassat i år. =)

Intressant i artikeln är att CANs eventuelle expert på nätdroger (jag skriver om honom här ang att han inte verkar vara så mycket till expert) hävdar att det är viktigt att lagstiftningen hänger med.

Så här lyder artikeln:

Att o-desmetyltramadol nu är narkotikaklassat innebär att produkter med substansen blir olagliga att använda, tillverka, sälja och föra in i landet, om man inte fått ett särskilt tillstånd av Läkemedelsverket.

– Det underlättar såklart arbetet för såväl polisen, tullen och föräldrar. Det kommer säkert snart nya produkter på marknaden men det är ändå viktigt att lagstiftningen visar att den hänger med så gott det nu går, säger Nicklas Kartengren, informatör vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Det är jättekonstigt. Jag förstår inte på vilket sätt det underlättar arbetet för polis och tull eftersom regeringen/riksdag för ett tag sedan lagstiftat om att den 1 april får polis och tull beslagta vilket ämne som helst som de misstänker kan vara till berusning och som de misstänker bli klassat. Men kanske kände inte ”experten” till den lagen heller, lika lite som han visade sig veta vad nätdroger är.

Sedan är det förvånande om CAN-experten tror att man kan stoppa ett missbruk med lagstiftning, narkotikaklassning eller 1-april-lagen. Det finns skäl att t o m vara orolig för utvecklingen till följd av de nya lagarna, på ett sätt var de tidigare svenska nätdrogaffärerna bättre än de utländska… Men vi får väl se vilket resultatet blir.

Om du gillade texten - bidra gärna genom att sprida den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *