• magnus.callmyr@gmail.com

FN kritiserar svensk narkotikapolitik

FN kritiserar svensk narkotikapolitik

Som framgår av IOGTs tidning Accent kritiserar FN Sverige för vår förda narkotikapolitik som bland annat bygger på en kriminalisering av individen som använder narkotika. Det är helt i sin ordning och borde uppmärksammas mer eftersom den svenska politiken snarare är kontraproduktiv än förebyggande, de fördelar som finns med kriminaliseringen kan man med liten ansträngning komma åt via annan lagstiftning. Men till det finns vare sig den politiska viljan eller kunskapen i olika sammanhang…

Sedan visar det sig att Maria Larsson, ansvarig minister med titeln ”Barn- och äldreminister”, försvarar Sveriges politik med: ”…Sverige med vår restriktiva politik ligger bra till när det gäller narkotikaanvändandet jämfört med andra länder. Sverige är ett föregångsland.”. Så hur är det nu med föregångslandet?

I Holland dog 2008 hela 129 personer pga narkotika (ICD-10), aktuella siffror på antalet tunga missbrukare saknas. Holland har 16,5 miljoner invånare och Landet brukar betraktas som drogliberalt.

Ett annat land som brukar beskyllas för att vara drogliberalt, och som moralisterna i RNS har en märklig artikel om i senaste medlemstidningen, är Portugal. De har problem med samordnad statistik, men den vetenskapliga tidskriften British Medical Journals artikel om situationen i Portugal är länkad från den portugalesiska antidrogmyndigheten. Den konstaterar att bland annat avkriminalisering i Portugal ledde till:

In the decade after decriminalisation several statistics have improved. In 2005, for example, the rate of drug injecting users among the general population was 1.5-3.0 per 1000 population aged 15 to 64. In the year 2000 … the rate of drug injecting users among the general population was very high (2.3-6.4 per 1000 population aged 15 to 64 years old) as a result of a steady increase in the decade.

The number of deaths associated with drug use has decreased, from 131 deaths in 2001 to 20 in 2008. The number of notifications of new diagnoses of HIV related to drug addiction has also decreased, from 1430 in 2000 to 352 in 2008.

Jämförbara siffror för Sverige (som för Holland är det EUs statistikorgan som är källan) är: År 2007 hade Sverige 232 dödsfall. Samma år hade Sverige 4.9 tunga narkomaner (jmfr i stort sprutnarkoman) per 1 000 invånare.

Sverige har fler dödsfall än det till antalet individer dubbelt så stora Holland, fler dödsfall än det land som kallas det mest drogliberala i Europa (Portugal), och en större andel problematiska narkomaner dessutom. Och detta kallar minister Maria Larsson för ”ett föregångsland”. Jag hade ingen aning om att kristdemokrater önskar att så många som möjligt av landets invånare ska avlida, för det är vad ministern säger egentligen.

Sverige är inget föregångsland inom narkotikaområdet. Maria Larsson är antingen cynisk eller en lögnare. Och nej, hon kan inte kalla mig för drogliberal, det vore att skymfa de tvåsiffrigt antal i missbruket avlidna släktingar och vänner som jag har, och det tror jag inte ens en KD-politiker ägnar sig åt.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande