• magnus.callmyr@gmail.com

TV4s expert på nätdroger inte så expert

TV4s expert på nätdroger inte så expert

Tv4 är ute o härjar kring droger igen. Det är olyckligt, jag trodde att de hade lärt sig efter deras (i samarbete med Hassela och KRIS) misslyckande med ”Inlåst”. Denna gång samarbetar man med organisationen CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Deras expert på nätdroger har besvarat en massa frågor kring ”nyheten” att många dör av de sk nätdrogerna (eller vad man nu ska kalla dem…. det kommenterar jag för övrigt i den bok jag skrivit om nätdrogerna och som kommer ut i nästa vecka).

Några frågor och svar i chatten lämnar en del övrigt att önska, alltså kommenterar jag CANs svar i TV4:

1. Lisa: hur kan man upptäcka att en ungdom använder sig av nätdrog ?
CAN: Om vi med ”nätdroger” menar flera av de nyare preparat så är de inte alltid så enkla att upptäcka som ”gamla” preparat. T ex så är det svårt att upptäcka via urinstickor som är det vanligaste sättet att annars upptäcka om någon har använt narkotika.

Min kommentar: Att upptäcka missbruk via urinprov är lite märklig väg att gå, inte särskilt klokt rent allmänt. OCh särskilt inte med stickor eftersom de är kända för att antingen inte lämna svar alls eller tom felaktiga svar när det gäller nätdroger. Så svaret till Lisa är som med andra traditionella droger, titta efter förändringar i beteendet och det psykiska måendet som inte kan förklaras på ”normalt sätt”. Titta efter tillbehöver till droganvändningen, beroende på vilken drog det är är tillbehören olika.

2. Nippi: Vad innehåller rökmixar?
CAN: Det som man brukar kalla rökmixar innehåller ofta syntetiska cannabinoider. Dessa är tillsatta för att ge rusupplevelser som påminner om cannabis.

Mitt svar: Rökmixar innehåller olika syntetiska cannabinoider, från början påminde rusupplevelsen om cannabis. I de senare rökmixarna har rusupplevelsen varierat en hel del och egentligen varit relativt långt ifrån ”den naturliga upplevelsen”.

3. Figge: Hej är spice en nätdrog och hur farlig är den? /Figge
CAN: Spice, och de efterföljande rökmixar som också innehåller syntetiska cannabinoider, kallas ofta för nätdroger, eftersom de sprids ganska enkelt via internet. Rökmixarna har effekter som påminner om cannabis och också en del liknande skaderisker. Docks ska vi säga att det finns mycket mindre forskning på spice än vad det finns på cannabis och dess skadeverkningar.

Mitt svar: Spice var en nätdrog för ett par år sedan, numera heter de annat. Hur farlig den är och vilka skaderisker som användning medför, är det ingen som vet eftersom det saknas forskning på skadeverkningar, särskilt långsiktiga.

4. jenny: Hej. jag vet inte om jag är helt puckad nu men vad är en nätdrog till skillnad på andra droger. kan ni kanske nämna några?
CAN: Nätdroger är ett ganska konstigt namn. Man kan ju köpa lite vad som helst på nätet så då är ju alla preparat nätdroger. Ett bättre namn som ofta används är RC-droger, research chemicals, eftersom det ofta är preparat som är kemiskt framställda för att undvika narkotikalagstiftningen i respektive land.

Mitt svar: CANs svar stämmer inte, det de pratar om kallas designer droger. Min bok reder ut vad som är vad.

5. vincent k: vilket land beställs dom flesta nätdrogerna ifrån?
CAN: De preparat som är lagliga i Sverige kan man fortfarande köpa på svenska hemsidor. Det verkar som många av dessa nya droger tillverkas i Kina och sen säljs av hemsidor i olika länder.

Mitt svar: Huvudsakligen är säljarna baserade i sverige av de i sverige lagliga preparaten. Tillverkning sker bland annat i Kina samt Nederländerna, fd Öststaterna m fl andra EU-länder.

6. MC: Hur länge har nätdroger funnits?
CAN:
Nätdroger som begrepp är i sig ett ganska dåligt begrepp. Inom EU har man ett system där länder rapporterar in nya substanser och där började t ex några länder 2007 rapportera in Spice, så antagligen har det funnit Spice på marknaden någon år innan någon rapporterade det.

Min kommentar: Det här var min testfråga. Och är man snäll kan man säga att CAN enbart var ca 20 år fel ute men om vi begränsar oss till internethandeln så var man bara några år fel ute. Spice, som inte var först, kom f ö 2004 första gången och första gången Spice noteras officiellt i Sverige är år 2006.

7. Jens: Vart kan man läsa mer om de nya nätdrogerna?
CAN: Det finns ganska lite skrivet om dessa nya sk nätdroger men på några hemsidor finns det information samlat. www.drogportalen.se är en sida eller så kan man ställa frågor till mig och mina kollegor på www.drugsmart.com så kan man få mer information.

Mitt svar: JAg skulle väl inte rekommendera det som de tar upp om kvaliteten på svaren är enligt denna chat, men i övrigt kan jag rekommendera att hålla koll på min bok om Nätdroger, den släpps i nästa vecka. Till den finns det även en e-mailtjänst som fortlöpande kommer informera om nätdrogerna.

8. Integralen: Hej! Jag undrar om nätdrogerna som substitut är värre än de droger som egentligen efterfrågas? Är t.ex. rökmixar farligare än riktig cannabis?
CAN: Det finns som sagt mycket lite studier på rökmixar jämfört med cannabis men det som jag har läst så innehåller syntetiska cannabinoider en lägre THC-halt än vanlig/riktig cannabis. Alltså borde effekten vara svagare i rökmixar.

Mitt svar: Oj, jag trodde att det var rätt basic kunskap för en organisation som CAN/Drugsmart (regeringen ger ju en hel del pengar till CAN för att de bl a ska handa drogprevention till våra ungdomar), THC är narkotikaklassat. Rökmixarna innehåller inte och har aldrig innehållit THC.

Det finns relativt lite forskning på skadeverkningar kring traditionella droger, mycket forskning kring t ex cannabis och dess skadeverkningar är i sin linda än så länge. Kring de sk rökmixarna har den knappt ens börjat.

9. patrick: tror ni inte det skulle bli mindre dödsfall och mindre missbruk av nätdroger om t.e.x cannabis skulle vara laglit? ungdomar försöker ju hela tiden kringgå lagen för att undvika att bli klassade som kriminella!!!!???
CAN: Det finns några intervjustudier med mefedron-användare och dessa visar att de flesta användare fortsatta använda mefedron även när det blev olagligt.

Mitt svar: Visst skulle det bli mindre missbruk av nätdroger om de traditionella blev tillåtna. Nu är det ju så att de stora flertalet av de rapporterade dödsfallen är från andra droger som inte är alternativ till cannabis

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”TV4s expert på nätdroger inte så expert

Senaste nytt om drogtrenderna enligt FN | Magnus Callmyrs hemsidaPublicerat den  12:38 e m - Jun 24, 2011

[…] felinformerar och hävdar att det inte är något problem i Sverige, som jag skrivit om här och här. Men kanske lever de i föreställningen att Sverige är en utopi på jorden, hela världen talar […]

AnonymPublicerat den  3:27 f m - Okt 15, 2011

Din bok lär ha många, många fel.
1. Spice florerar än idag runt nätet. Det heter alltså inte något annat.
2. Research chemicals och designer droger är samma sak, kärt barn har många namn.
3. Spice slog igenom 2007 och det är det han menar. 20 år? Ta reda på lite mer innan du uttalar dig.
4. Jag skulle inte rekommendera din bok.

Att du ens tänker tanken att skriva en bok om ett ämne du verkligen inte har koll på.

  MagnusPublicerat den  11:00 f m - Okt 15, 2011

  Jasså du, det säger du.
  1. Visst finns Spice att få tag på, särskilt efter 1 april. Om detta skriver jag i boken… Men om du tror att Spice och XXX (etc) är samma sak behöver DU läsa på en del.
  2. Designdroger var ett populärt namn förut där poängen var att man designade drogen för att undvika narkotikaklassningar, RCs är så mycket mer än det.
  3. Så du håller alltså inte med mig om att MDMA har funnits på marknaden i ca 20 år (egentligen är det ca 25, men allt är ju rätt relativt när en drog slår igenom)? Okej, din åsikt om det är noterat men du måste nog läsa på lite, t ex i PiKHAL.
  4. Det tar jag som en komplimang!

ABs och Drogportalens skräckpropaganda | Magnus Callmyr – om missbruk och beroendePublicerat den  4:21 e m - Maj 4, 2012

[…] verkar sakna det, så är amfetamin Sveriges näst vanligaste narkotikapreparat efter cannabis. Men fakta är inte CANs största kännetecken, som jag skrivit om några gånger där länken enbart visar […]

Lämna ett meddelande