• magnus.callmyr@gmail.com

Sex och missbruk

Sex och missbruk

Kanske börjar det gå upp för myndigheterna att missbruk är ett komplext fenomen, ett syndrom i stället för den omhuldade sjukdomsmodellen, men faen tro’t. I dagens tidningar (SvD, DN)  finns en artikel om hur unga som tvångsvårdas inom SiS visar sig ha sålt sex. Och inte förvånande visar det sig att en stor andel gjort det.

Tyvärr fokuserar huvudartikeln från TT, i linje med den okunskap som finns på området, att de sålt sex för att finansiera sitt missbruk, och så kommenteras att det också var vanligt att att sälja sex p.g.a. intrapsykiska orsaker. Tänk om det är så att dessa sammanfaller och att mörkertalet på det senare är stort, vilket lidande är inte obearbetat då… Nu säger någon (inom SiS tolkar jag det som) att:

”Utmaningen ligger nu i att öka personalens kompetens om sexuell utsatthet och att i högre grad arbeta med problemet.”

Och det är där det i så fall går ännu mer fel i myndigheternas planerande. En stor del av missbrukande ungdomar når aldrig SiS, de finns hos en massa mer eller mindre seriösa behandlingshem och familjehem. Men det är ju ändå bra att som artikeln säger: ”Nu kräver jämställdhetsminister Nyamko Sambuni snabba insatser”. Vad den ansvariga ”barn och missbruksministern” Maria Larsson (KD) säger har vi ingen aning om. Hon bryr sig nämligen inte om området. Det är kanske så att Gerhard Larsson (regeringens utredare av framtidens missbrukarvård) ska lämna över utredningen till Sambuni i stället för Maria Larsson. Något säger mig att mer skulle bli gjort då.

Sedan har jag ett tips till ansvariga ministrar och de som arbetar med utsatta, läs min självbiografi (kan köpas i bokhandeln, beställas på den lokala eller nätbokhandeln, eller beställas direkt från mig se höger spalten), där framgår tydligt kopplingen mellan såväl övergrepp som destruktiv sex och missbruk. Den ökar, för den som orkar läsa, förståelsen lite mer. Och i en kommande bok har jag för avsikt att knyta ihop såväl min bakgrund som den behandling jag genomgått med teoretiska modeller för såväl förklaring som behandling.

Avslutningsvis är det beklämmande att läsa den andra artikeln i DN, där en av SiS (det statliga behandlingsföretaget) chefer konstaterar att det varit lika dåliga siffror under hennes 20 år i branschen. Men det visar väl på att min inledande kommentar inte är helt obefogad…

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Sex och missbruk

EtikbloggarenPublicerat den  5:17 e m - Mar 1, 2011

Många tusen barn har redan lidit på barnhem och i fosterhem. Har den Svenska staten lärt sig av de gamla misstagen?

Lämna ett meddelande