• magnus.callmyr@gmail.com

Missbrukets ansikten, från drugs till mugs

Missbrukets ansikten, från drugs till mugs

Aftonbladet skriver idag om och visar en rad bilder från den amerikanska kampanjen ”From drugs to mugs”. Det verkar vara en amerikansk polismyndighet som satt samman kampanjen vilken består av foton som tas i samband med gripanden (mugshots). Och kampanjen visar tidiga bilder och så bilder efter X tids missbruk, där ansiktena blivit medfarna av missbruket.

Det här är olyckligt. Inte bara för att forskning visar att skrämselpropaganda inte har preventiv effekt, utan även för att det ökar stigmatiseringen av missbrukare. Långt ifrån alla missbrukare genomgår den förändringen som bilderna uppvisar. Dessutom, den fysiska förändring som äger rum för en del missbrukare, den är inte det stora problemet. Vill man arbeta med upplysning som dessutom har forskningsbaserad effekt är det bättre att arbeta med de känslomässiga och psykiska förändringar, samt sociala konsekvenser, ett missbruk leder till.

Sedan kan man fråga sig varför Aftonbladet lägger upp artikeln på ”hög placering”, för att det säljer klick naturligtvis. Jag ser det mer som ett cyniskt utnyttjande av utsatta människor, något Aftonbladet allt för ofta ägnar sig åt.

Visst är det så att budskapet till del stämmer, en del av dem som börjar med droger som cannabis slutar med betydligt större problem än vad de kunde föreställa sig. Det budskapet finns det andra och bättre och mer respektfulla sätt att sprida.

Det som denna kampanj visar är också att, hur goda intentioner den amerikanska polismyndigheten/-enheten, än hade så ska effektivt socialt arbete inte utföras eller initieras av de som är utbildade för andra saker. Socialt arbete är en allt för viktig profession för att ”vem som helst” ska ägna sig åt det. Och i det sammanhanget kanske det inte alltid är så lyckat att polismän i Sverige ägnar sig åt ”förebyggande” arbete de också. Visserligen är inte en socialvetenskaplig utbildning en garanti för att man kan och förstår missbrukets problematik, men generellt torde det vara en indikation på det, även om bloggaren Motpol i sitt inlägg kring Aftonbladets artikel visar på att socionomer inte alltid är lämpade att arbeta med eller uttala sig om missbruk.

Relaterat: Stardust bloggar om samma fråga. Han är alltid läsvärd.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

0 reaktioner på ”Missbrukets ansikten, från drugs till mugs

ABs och Drogportalens skräckpropaganda | Magnus Callmyr – om missbruk och beroendePublicerat den  4:39 e m - Maj 4, 2012

[…] är det inte första gången Aftonbladet skriver denna artikel, för lite drygt ett år sedan skrev jag om den förra gången (kvällstidningsjournalister måste kräkas med jämna mellanrum, därav […]

Lämna ett meddelande