• magnus.callmyr@gmail.com

Nätdroger

Nätdroger

Jag blir så trött. Igen. Jag skrev om det för en dryg vecka sedan när IOGTs ”bildningsförbund” NBV anordnade seminarium om nätdroger. Nu är det ett nytt arrangemang på gång, denna gång av en organisation som heter Smart. Jag fick ett reklamblad i brevlådan om det. Och på programmet står ett avsnitt om nätdroger från Tullverket. Deras expert är intervjuad i tidningen Metro i början av februari i år, rubriken på artikeln är ”Så ska myndigheterna stoppa nya nätdroger”.

Och det sorgliga i det hela är att det stämmer, regeringen med minister Maria Larsson i spetsen har ju utsett Tullen till frontspetsen mot nätdrogerna. Och hela skocken inom den offentliga missbruksvården traskar snällt efter och tror på orden.

Så läser man två (formodade) användares kommentar till artikeln i Metro.

Men produkten de varnar för här säljs ju inte ens i sverige längre

Arkivbilder från 2007 .. Undrar om inte nyheten är därifrån också.. 😉

Och det säger egentligen allt. Det är inte bara det att man kan skratta ihjäl sig åt att Tullen kallar detta för bokstavsdroger. Ännu mer säger det att tullens expert i artikeln säger att ”De unga i dag vill inte ta nedåttjack. De vill bli pigga och glada.” för att i nästa mening säga ”Något som enligt Hansson är ”helt outstanding” på nätet är spice”. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt det, denne motsägelsens man är den som utbildar offentlig sektor inom nätdroger idag. Missbrukarna kan skratta sig lyckliga åt detta.

Inte nog med det. Han fortsätter ”Preparaten säljs ofta under namn som ”JWH” följt av tre siffror.”. Det var helt nytt för mig (dvs ”ofta”), och jag antar att det är lika nytt för de som använder dessa droger. Men visst, det förekommer att tillverkare i asien säljer preparat med ”JWH” följt av tre siffror till några få som sedan framställer en liten  del av de preparat som förekommer på marknaden. Dessa preparat säljs sedan till användarna, i stor skala.

Men det är inte slut med det för sedan fortsätter ”experten”: ”Sedan spice började dyka upp 2007 har det accelererat snabbt”. Det var också nytt för mig att Spice dök upp först 2007, men Tullen är ju en statlig myndighet och det vet ju alla att de inte är de snabbaste som finns… 😉

Och så undrar man ju om ”experten” har koll på det som användaren skriver om i kommentaren, Spice finns i stort sett inte i Sverige längre och har inte funnits på bra lång tid. Men visst, det händer att användare köper Spice från internationella nätshoppar, de flesta som använder dessa droger som följt i Spice kölvatten använder dock inte Spice.

Jag blir så trött. Kan man inte privatisera hela hanteringen, låt privata företag ta hand om allt från tull till socialtjänst och drogförebyggande arbete så det blir lite ordning och litet utrymme för kompetensinriktad verksamhet inom området. Det har varit en lekstuga allt för länge nu.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande