• magnus.callmyr@gmail.com

Lätt tröttsamt om nätdroger

Lätt tröttsamt om nätdroger

Ibland blir jag lätt trött. I Sverige finns sedan några år ett område inom missbruksfältet som ökat, och nått nya målgrupper på framgångsrikt sätt. Det handlar om de s k nätdrogerna. Och det saknas kunskap om detta bland en stor del av myndighetsvärlden, allt ifrån socialkontor till statliga myndigheter.

Tullverket har t ex på deras hemsida definitionen på detta med benämning ”bokstavsdroger”. När man googlar det ser man att det är typ Tullverket och CAN som använder det, inga andra, jo några förvirrade journalister på några tidningar. En användare kommenterar det på ett forum (ej Flashback) så här:

bokstavsdroger
Japp, det är verkligen LOL åt det. Och ännu mer LOL blir det med regeringens nya politik där åtgärden mot dessa droger, nätdrogerna alltså, eller rättare sagt rc-drogerna som är mer korrekt, är att polisen och tullen ska få beslagta alla ämnen som de antar kan komma att narkotikaklassas. Antingen kommer svenska rättssystemet överhopas med undersökningar av div preparat, eller så handlar det om att regeringen med Maria Larsson i spetsen vill ge sken av att de gör något. Men den kommer att misslyckas av flera skäl…

Men visst, de på Flashback är lite skrämda över den nya lagen, även om det inte kommer att innebära att alla beställningar kommer att stoppas framöver. Det kommer förmodligen bli rätt så mycket ”business as usual”, förutom någon enstaka som avstår beställning trots avsaknad av påföljd (när jag kikade tidigare idag hade inte flashbacksfolket upptäckt att det inte finns någon sanktion för nätdrogerna som beslagtas).

Flashbacksfolket hade dock en hel del att säga om TV4s dokumentär om nätdrogerna, som Tv4 kallar Internetdroger. Jag har sett den förut, men fick anledning att se om den idag. Och jag kan inte annat än instämma i Flashbacksgängets kommentarer, vilken katastrofalt dålig film. Så efter, så begränsat, så enkelt.

tv41

Varför såg jag om den idag? Det har lite med att göra att jag på min sajt presenterade en utbildning idag, om nätdroger, för myndighetspersoner. Min utbildning kostar dock, vilket gör att ingen hittills bestämt sig för att gå den… Kanske för att den konkurrerar med en rad gratisvarianter, där man kan läsa om ”nätdroger”, eller för den delen, gå den överbokade och utökade gratiskursen som ”Skyddsvärnet” ordnar tillsammans med NBV och Tullverket (!) och med Tv4-filmen (!) som inledning på utbildningen! Det blir nog jättebra, svenska myndighetspersoner och svenska socialarbetare kommer fortsätta vara såväl outbildade som felutbildade. Suck. Men gratis är ju gott.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande