• magnus.callmyr@gmail.com

Spendrup & knark, Tv4 och döden

Spendrup & knark, Tv4 och döden

I dagens nyhetsflöde finns det två nyheter som jag måste kommentera.

Aftonbladet och Expressen skriver om Jon Spendrups död i kokainöverdos utifrån ett brev som pappan skrivit till medarbetarna på drogtillverkarföretaget Spendrups. Även om det är ironiskt att en ägare till ett företag som producerar och marknadsför substanser som tar livet av ett stort antal missbruk själv går bort i ett missbruk, är det självfallet tragiskt och beklagligt.

I vissa fall har det slätats över att Jon Spendrup hade ett missbruk eller beroende, några twittrar om det hela som att ”ooupps en liten snort som gick fel” och pappans brev nämner ju dödsorsaken som i förbigående, som att han vill ge sken av att det var en engångshändelse. För den som följer skvalleravdelningen på Flashback har det ju sedan dödsfallet framgått att det inte var en engångshändelse. Det är olyckligt att missbruk slätas över, och det hedrar inte familjen Spendrups att de verkar ge sken av vilja göra så. Å andra sidan kanske man kan förstå att just Spendrups inte vill prata om missbruk… Samtidigt, om det är den andan Jon vuxit upp i, ”vi pratar inte om det”, ”vi pratar inte”, ”vi är för fina för att….” osv, ja, då är det inte så svårt att förstå de psykologiska aspekterna på bakgrunden till Jons missbruk.

Missbruk är fortfarande tabu, det är fortfarande stigmatiserat med en aura av moraliserande. Vi människor har allt för ofta svårt att prata om själens sjukdomar, som det är uppenbart att det handlar om i detta fall. I kombination med det biologiska resultatet av den kraftiga tillfälliga dopaminutsöndring som kokain ger upphov till. Det värsta är att trenden inom området, som jag delvis ägnar mig åt att beskriva på en av mina sajter, den är i riktning bort från den själsliga/andliga/existensiella aspekten på missbruk. Till förmån för medikalisering och strikt professionalisering. Det kommer att kosta än mer liv, det är olyckligt. Och inte hjälper det att vi har i stort sett 100%-igt inkompetenta politiker på området, anförda av KD:s Maria Larsson i spetsen.

Kostar liv gör det också när individer utan tillräcklig psykisk styrka blir uthängda och etiketterade med stigmatiserande epitet, som t ex gängkriminell. Det är en sak att det kan vara attraktivt när man är inne i den kriminella subkulturen, som t ex gängkriminalitet. Tv4:s journalister har profiterat på detta.

Journalisten Lars Wierup har tydligen en serie på Tv4 som heter svensk maffia där man i sann slaskjournalistisk anda kan få denna del av samhället beskriven för sig. I detta har man tagit hjälp av en ung kille som vid programmet var inne i den kriminella identiteten, och som gärna gränslöst (till följd av psykologiska effekter och subkulturidentitetsbyggandet) delar med sig av det. Men det är ju en bild som inte är särskilt hjälpsam eller förenlig med samhällets i stort (därav också min negativa inställning till aspekter på KRIS). Tre dagar efter att programmet där denna 21-åring sändes tog han livet av sig.

Vilken del Tv4 och Wierup har i detta är så klart inte 100%-igt fastställt, men man får anta att eftersom killen inte längre ville vara del av det kriminella och försökte ta sig bort från det, med alla problem och utmaningar i bristfälligt samhällsstöd som det innebär, gynnades inte det av Tv4:s publicering. För denna aspekt har Tv4 ett stort ansvar. De utnyttjar en killes psykiska belägenhet och inre drivkrafter att framhäva en destruktiv identitet, och vilken effekt den bilden hade i en psykiskt utsatt individs situation att försöka bryta den identiteten är inte utan att det tangerar vållande till annans död.

Tv4 har ju tidigare varit inne på dessa tassemarker att göra underhållning av människors problematik, jag tänker på programmet ”Inlåst” där tyvärr såväl KRIS och Hassela Gotland deltog. Som metod användes ju det amerikanska ”Scared straight”, som är vetenskapligt bevisat mestadels ha negativa effekter. Kanske antog Tv4 att KRIS och Hasselas inblandning i det hela skulle väga upp de vetenskapligt negativa resultaten, eller så brydde man sig inte eftersom det till del blev en tittarframgång. Men som framgår av skvallerrapporterna på Flashback är ju resultatet åtminstone för en del klart negativt med antingen fortsatt bana i samma stil som före programmet, eller med en negativ utveckling. Även för det har Tv4 ett ansvar. Ett ansvar som man uppenbarligen inte tar. Låt mig gissa att Tv4 kommer att fortsätta producera program för svenssons underhållning på bekostnad av (unga) människors liv. För det förtjänar de mer än kritik.

Om du gillade texten - DELA i stället för att gilla!
admin

Lämna ett meddelande